Для кого приймали закон «Про засади Державної мовної політики»?

Велика актриса, єврейка за походженням, Фаїна Раневська у знаменитому фільмі «Мечта» про подібну ситуацію говорила: «Так думают, так не пишут». Проте заступник голови фракції Партії реґіонів, більше відомий як «диригент» парламенту, пан Михайло Чечетов не соромиться виносити на люди чи то власні, чи то колективні ганебні думки.

«46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську й українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську мову, не єврейську мову, ідиш, чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише купка людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє увесь народ», – сказав Чечетов.
Пан депутат від провладної партії, яка продавила у парламенті закон, що не відповідає Конституції країни та Європейській хартії реґіональних та міноритарних мов, не мав більше сил витримувати хоч мінімально толерантні стандарти і висловив все, що в душі накипіло.

Як сприймуть таке ставлення до себе національні громади України – «купка людей», за визначенням Чечетова? Адже не лише автори законопроекту, а й наші колеґи з деяких громад переконували Україну і світ, що з прийняттям закону запанує нарешті «недосяжна досі» на наших теренах справедливість щодо національних меншин, що захищатимуть тут неймовірну кількість мов (навіть не кодифікованих), щоправда загрожені рідко згадували. Забули тільки, що запропонований 10%-й мінімум проживання носіїв національних мов на територіях, де вони можуть стати реґіональними, стосується лише трьох, максимум чотирьох мов. Але навіть носії двох із них з легкої руки пана Чечетова, вже потрапили до «купки людей». Не образливо?

Нині країна спостерігає за «тріумфальною ходою» однієї «реґіональної» мови. Про інші – ані пари з вуст. Цинізм і ошуканство – ось, що отримали національні меншини замість широко розрекламової «турботи». До того ж нас поділили за ганебно відомими з історії категоріями на громадян, достойних уваги, і «купки людей».

Ми не заперечуємо права пана Чечетова дискредитувати власну політичну силу, але не згодні терпіти безкарними подібні образи.

Конґрес національних громад України

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair