Підсудний за хабар мер проти української мови!!!

17 серпня на черговій 30 сесії Ніжинська міська рада одностайно ухвалила рішення про затвердження статусу української мови як єдиної державної на території громади Ніжина. У прийнятому рішенні було зазначено, що міська рада буде сприяти вільному розвитку та функціонуванню української мови в усіх сферах життя на території міської громади.

Депутати прийняли таке рішення для того, щоб унеможливити надання російській мові регіонального статусу. Ніжинська міська рада закликали послідувати такому прикладу й інші місцеві ради по всій території України.

Проте міський голова Ніжина Михайло Приходько який до речі підсудний за хабар, на минулому тижні заявив, що він категорично не буде підписувати дане рішення й дав вказівку секретарю ради за ветувати його. Такі дії він пояснив тим, що має своє позицію. Але яка вона – ніхто не знає. Згідно закону про місцеве самоврядування рішення, ухвалені міською радою, повинні виконуватися всіма мешканцями громади й мером також.

Депутати Ніжинської міської ради заявили, що мова для кожного народу це той головний чинник державності, який ідентифікує людей, які живуть в даній державі, як націю, а державу, як державу. Без мови ніколи не буде існувати держави й нації. Також, депутати заявили, що ми не дамо меру, підсудному за хабар  поглиблювати розкол Ніжина зокрема, та України в цілому, принижувати національну гідність та вчиняти вакханалію й безчинство. Тим паче, що в Новозаводському районному суді міста Чернігова закінчується розгляд кримінальної справи порушеної проти мера Ніжина за вимагання і отримання хабара у розмірі 60 тисяч доларів.  А цим часом Михайло Приходько пішов на лікарняний з метою відтягування проведення судових дебатів по цій справі.

Більшість депутатів висловили думку, що вони обов’язково подолають вето й ухвалять рішення яким і надалі підтримають українську мову. Депутати Ніжинської міської ради назвали дії мера Ніжина М. Приходька такими, що підпадають під ознаки складу злочину  про дії, спрямовані до повалення Конституційного ладу України, державної  зради України та зловживання службовим становищем.

Депутатиами Ніжинської міської ради вже направлено депутатське звернення до Генеральної прокуратури України та до обласної прокуратури з вимогою розібратися в ситуації та притягнути мера м. Ніжина М. Приходька до кримінальної відповідальності за такі протиправні дії та антиукраїнські дії.

Максим БАГРІНЦЕВ, депутат Ніжинської міської ради

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair