Ригоанальний шабаш на установчих зборах Громради при Харківській ОДА

Ригоаналівський шабаш та грандіозний скандал і срач – так можна охарактеризувати те збіговисько, що називало 21 лютого 2015 року себе установчими зборами нового складу Громадської ради при Харківській ОДА. Затягування установчих зборів, поспішне, миттєве та термінове їх проведення, порушення процедурних норм – так представники громадських організацій Харківщини проводили установчі збори Громадської ради. За дивним збігом, це «дійство» відбувалось у річницю Революції Гідності в стінах палацу культури міліції у Харкові, який для харків’ян асоцієються з будинком родини Алчевських, які багато зробили для розвитку української культури і навіть встановили свого часу пам’ятник Тарасу Шевченку у дворі своєї садиби.

Підготовка

Подача документів для участі в установчих зборах нового складу ГР при Харківській ОДА викликала справжній бум: всього було подано 289 кандидатур. При чому в останній день прийому документів для участі в зборах (16 січня 2015 року) було подано близько 120 заяв!! Загалом допущено до участі в установчих зборах було допущено 280 осіб, а також 5 осіб за довіреністю від НУО без мандата на голосування на установчих зборах. Це безпрецедентна цифра по всій Україні!

Ініціативна група заявляла, що опублікує документи, які подали делеговані представники від НУО на сайт ГромРади, але цього не сталося. Зрозуміло, що опублікувати такий обсяг документів фізично складно, але до останнього обіцяли, і так не виконали її. За весь час було опубліковано лише список делегованих представників від НУО до ГромРади у на її сайті та групі на Фейсбуці. Все! Ось Вам і «відкритість» та «прозорість».

Самі установчі збори переносились спочатку з 27 на 31 січня, а потім взагалі відтерміновані на невизначений час. В цей час делегати невеликими групами вирішували яким чином формувати ГР: або входять всі, або лише 35 осіб у світлі . Також відбувалась кулуарна боротьба за посаду Голови ГромРади, який має бути обраний на першому засіданні після затвердження її складу Головою Харківської ОДА. Проводили двоє зборів, про які не всі делегати були повідомлені. Готували безліч пропозицій, зокрема, ідею «Конструктивний діалог», висували купу думок…

 Установчі збори

Інформація про рішення ініціативної групи з підготовки установчих зборів про їх проведення 21 лютого була опублікована ввечері 18 лютого, у середу. Чим пояснювалась така терміновість та поспішність стало зрозуміло вже під час самих установчих зборів.

Установчі збори нового складу Громадської ради при Харківській ОДА.
Установчі збори нового складу Громадської ради при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

Під час реєстрації учасники зборів не отримали жодних документів: ані проекту порядку денного  (хоча, на самих зборах, крім виборів лічильної комісії, голови зборів та секретаря має бути затверджена кількість членів ГР та її персональний склад), ані проектів рішень. Більше того, цих документів взагалі не було роздано, а також не було попередньо ніде опубліковано.

Учасники зборів отримали невеличкий клаптик паперу розміром трохи більший за проїзний квиток у громадському транспорті, який можна було легко загубити (і деякі учасники, наскільки мені відомо посіяли свої мандати). Чим пояснюється така економія – не зрозуміло. На зворотній стороні – два підписи без розшифровки та без печатки. Та це просто рай для підробки.

Мандат учасника установчих зборів ГР при Харківській ОДА Сергія Петрова.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.
Мандат учасника установчих зборів ГР при Харківській ОДА Сергія Петрова. Фото крупним планом.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

На початку зборів із задніх рядів для присутніх та гостей щось кричала жіночка, яка нібито була керівником ЖЕКу на Роганському жилмасиві у Харкові. Врешті-решт, її вивели із зали.

Останні вигуки «керівника ЖЕКу» перед виведенням їз зали установчих зборів ГР при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

За результатами письмової реєстрації учасників зборів було встановлено, що в них беруть участь 229 осіб. Це ключова цифра мала бути занесена до протоколу.

Почав збори голова ініціативної групи та в.о. голови ГромРади попереднього складу Олександр Родіонов, який причетний до Заявление Общественного совета при Харьковской областной государственной администрации «О политической ситуации в стране и событиях, происходящих в г.Киеве с 19 января 2014 года» від 23 січня 2014 року, в якому засуджувались дії «радикальної молоді». Збори відбувались з порушенням багатьох регламентних та процедурних норм: відразу почали голосувати за голову установчих зборів, забувши про лічильну комісію.

Олександр Родіонов, голова ініціативної групи по підготовці установчих зборів нового складу ГР при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

 

Було висунуто 2 кандидатури на голову зборів: Олександра Родіонова та Олександра Чумака. При цьому у залі піднявся Анатолій Середа і на весь зал заголосив «Нє нада ламать сцєнарій» (див. 18-ту хвилину 1 частини зборів). Зала зареготала. Ось тут і стало зрозуміло, що існує «сцєнарій» протягнути рішення, які на руку ригоаналам, які, як виявилося, були в чисельній більшості. Власне, тоді і стало зрозуміло чому була така терміновість проведення зборів. Ще була пропозиція від Ігоря Розсохи про двох співголів та співсекретарів (на цю посаду висунуто Валентину Карвацьку та Артема Коновалова), але вона не знайшла підтримки в залі.

Ігор Розсоха на установчих зборах ГР при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0

До речі, сам Анатолій Середа відомий за закликом боронити Харків від тисяч БТР із Західної України під час сепаратистського з’їзду депутатів місцевих рад «Юго-Востока Украины» 22 лютого 2014 року, який відбувався під головуванням Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса. На тому ж відео присутні Олександр Родіонов та Олег Новіков (антиукраїнська організація «ИСХОД»), який був затриманий 20 січня цього року (див відео 3:15)

http://youtu.be/xfw1NAE6nys

Коли дійшло до голосування, то згадали, що нема кому підрахувати голоси. Лічильну комісію обрали у кількості 33 осіб (!!!), при чому резонні зауваження що це завелика цифра (були пропозиції 10, 12–15 та 17 осіб) були відхилені. Після того лічильна комісія довго самоорганізовувалась та розбиралась хто за які ряди відповідає – ну просто цирк та шапіто.  А в цей час Родіонов продовжував представлення кандидатів на посаду голови та секретаря установчих зборів, а також запропонував обрати «президію» зборів, про яку в «Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики», що затверджений Постановою КМУ №996 від 3 листопада 2010 року не згадано ані слова.

Проголосували за голову. Водночас, Секретарем лічильної комісії стала Олена Рофе-Бекетова. І ось оголошення результатів: 132 за Родіонова проти 101 за Чумака. Цифри не зійшлися з кількістю зареєстрованих, бо, нагадаю, рішення установчих зборів, крім затвердження складу ГромРади, ухвалюються простою більшістю голосів: тобто голосувати можна лише 1 раз. Водночас, були зафіксовані випадки голосування учасниками зборів за обидві кандидатури.

Олена Рофе-Бекетова – голова/секретар лічильної комісії установчих зборів ГР при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

 І Олександр Родіонов вирішив підрахувати кількість делегатів у залі. Озвучена цифра лічильною комісією просто ввела в ступор: 243 учасники! 243 це не 229 зареєстрованих учасників на момент завершення реєстрації! А тому збори просто стають нелегітимними!! Феєричний самозашквар!

А ще виявилося, що «дивовижно зникли» 35 мандатів!!! Це взагалі як назвати (про факт зникнення див. 23:30, про кількість зниклих мандатів з 27:40 частини 2 відео зборів)? Кричуще порушення, яке ставить під сумнів легітимність установчих зборів ГР при Харківській ОДА!

Вихід знайшли просто: провести «перереєстрацію» через пропуск у залу за наявності мандата та паспорта. Хоча насправді необхідно було провести письмову перереєстрацію за списком учасників. Навіть після цієї «псевдоперереєстрації» у залі виявилось 232 особи, що також більше за 229 зареєстрованих!

Олександр Родіонов не зважав на це грубе порушення процедури, що означало лише не легітимність установчих зборів при продовженні такого «засідання». Навіть більше, гнув далі «сценарій», що переголосування за голову зборів проводити не взагалі не треба!

Олександр Родіонов продовжує гнути чітку лінію «сцєнарію» вато-ригоанальної більшості.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

Нарешті, про грубе порушення процедури, регламенту, організаційні проблеми підготовки та проведення зборів та необхідність провести нові установчі збори заявив з трибуни Михайло Ісаков від ВГО «Асоціація випускників Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого» (див. з 11 хвилини 3-ї частини відео). Ватноригоанальна більшість весь час заважала йому виступати.

Михайло Ісаков – делегат установчих зборів нового складу ГР при Харківській ОДА.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

 

Учасники установчих зборів ГР при Харківській ОДА від патріотичних сил. Ігор Черняк та Олексій Андрєєв.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

Патріотичні та демократичні активісти не витримали такої наруги над процедурою та регламентом і залишили залу, вигукуючи при цьому «Вата!» (див. з 16 хвилини 3-ї частини). Залишив залу і Олександр Чумак. Залишили залу активісти та волонтери, які нині одні з найбільш помітних у громадському житті Харкова. Брати участь у цьому фарсі та шабаші, до того ж нелегітимному, не було жодного сенсу. І для мене також це принцип та позиція, бо совістю не торгують.

Перебіг цього «дійства-балагану» дуже влучно, до речі, описав Ігор Черняк, делегат від ГО «Автомайдан-Харків».

Постфактум

А далі виявилось, що у залі залишився 161 делегат. І… збори продовжились. До речі, за участі Ігоря Ісаєнка, заступника директора Департамента – начальника управління внутрішньої політики Ігор Ісаєнко. Така «співпраця» демократичної влади та ригів просто обурлива, зважаючи, що було зафіксовано порушення, яке веде до не легітимності зборів, і на яке ніхто не зважав, нібито все так і треба.

Ігор Ісаєнко – представник від Харківської ОДА на установчих зборах Громадської ради.
Фото: Сергій Петров. Ліцензія СС BY-SA 4.0.

Після цього у ригоанальної більшості все пішло, як по маслу: обрали голову (пана Родіонова), секретаря (пані Карвацьку), затвердили порядок денний та регламент зборів. Ці 161 особа, ухвалили рішення про формування «Громадської ради при Харківській ОДА» у складі 167 осіб: 161 делегата з мандатами, 4 осіб з довіреностями, особи, яка перебуває у лікарні, а також особи, що покинула засідання за сімейними обставинами, залишивши повідомлення голові зборів. При цьому всі, хто покинув засідання установчих зборів до рішення про її формування були не включені до «ГромРади».

Наслідки

Маємо кричуще порушення процедурної норми щодо кількості учасників установчих зборів: розбіжність між кількістю зареєстрованих та кількістю присутніх у залі. Оскільки жодних дій щодо врегулювання цієї проблеми зроблено не було, то установчі збори автоматично стали нелегітимними. Крапка! І навіть «демарш» демократичних учасників зборів не виправляє ситуації: доказова база є.

І це без врахування купи інших порушень процедури та регламенту, за які може вчепитися кваліфікований юрист при підготовці адміністративного позову.

Будь-яка легітимація Головою Харківської ОДА Ігорем Райніним цього ватного збіговиська (затвердження персонального складу ГромРади при Харківській ОДА) перекреслює будь-яку співпрацю з патріотичними силами у Харкові і означає перехід патріотів у жорстку опозицію до нього! Більше того, він стає співучасником злочину, який відбувся. І як посадова особа вже підлягає під дію кримінального кодексу. До того ж є відеодокази такого нехтування процедурними та регламентними нормами. Але вибір, звісно, за ним.

Єдиний варіант для Голови Харківської ОДА Ігоря Райніна – це не затверджувати склад Громадської ради через порушення, які відбулись під час її установчих зборів. Все інше – поза юридичною площиною. І викличе судові позови.

Проте харківські патріотичні та демократичні сили мусять підготувати судовий позов щодо порушень під час установчих зборів, а також подати відповідні заяви до прокуратури. Незважаючи, що громадські ради в нинішньому своєму вигляді не є ефективними інституціями контролю влади, але зневажати юридичними вимогами щодо процедури та регламенту, і погоджуватись з їх порушенням та попиранням демократії не можна. Саме подібні дії за режиму Януковича призвели до Євромайдану, Революції Гідності, а також війни з Росією: війни проти свободи та демократії. Патріотичні сили проти створення «ручних органів» при органах влади, проти тотального «одобрямса», а за конструктивний діалог та результативні й ефективні зміни в державі. Проти совка по формі та за змістом, який всі могли спостерігати під час цих псевдо-установчих зборів.

Харківський шабаш, скандал та балаган, що відбувся на нібито установчих зборах нового складу ГР при Харківській ОДА жодним чином не сприяють стабільності ситуації у місті. Однак, переконаний, що Харків вато-ригам Харків не взяти: патріотичні сили не дадуть здійснитись цим задумам.

P.S. Ближче до вечора 21 лютого демократичні активісти почали приходити у себе і аналізувати що взагалі сталось, але, на жаль, мало хто взагалі звернув увагу на такі кричущі порушення. Це водночас показує низький рівень правової культури, хоча серед присутніх було немало юристів. Я взагалі не знаю, як таке коментувати. Це нонсенс.

 

Сергій Петров, делегат до установчих зборів нового складу ГР при Харківській ОДА від Громадської організації «Вікімедіа Україна», член ІЦ «Майдан Моніторинг».

 

 

Автор відео – Сергій Захарченков.

Über Сергій Петров 248 Artikel
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії