Сергій Петров: Перші паростки українського “плану Маршалла”

Кілька думок щодо інтерв’ю Порошенка “плюсам”.

Насамперед, мені подобається позитивна комунікативна динаміка у спілкуванні між владою та народом. Ця позитивна динаміка тримається останній тиждень, і пов’язаний, перш за все, зі щотижневими інтерв’ю Порошенка, який нарешті почув те, про що багато активістів кричали ще з червня минулого року, після проведення інавгурації. На жаль, реалізація цього почалось лише зараз. Разом з тим, й інші орган влади показують позитивну динаміку. Це не лише Юрій Бірюков, Антон Геращенко, Маріян Лубівський або сам Арсен Аваков, але й комунікація інших органів центральної виконавчої влади – їх реакція на критику та пояснення ситуації (показовими є вчорашні 3 (!!) прес-релізи від Міноборони щодо реакції на критику та недостовірну інформацію). Звісно, можна казати про реальні прорахунки влади, на які вона намагається не реагувати і морозиться або публічно не визнає їх, але крига скресла. Весна прийшла і сюди.n Початок є, і його слід підтримувати та стимулювати.

Порошенко в курсі ситуації на фронті. І в курсі заходів, які вже реалізуються. І розкрите сьогодні, я впевнений, лише вершина айсбергу. Не все так погано, як кричать “свідки секти бутусовщини та мегазради”. Зміни в армії відбуваються – повільно, але процес іде, і нині увага приділяється якості, яку тільки можна забезпечити на цей момент (рік тому в нас армії, по суті, взагалі не було – чи ми забули про це?). Саме зараз відбуваються масовані армійські навчання (гадаю, що Ви в курсі цих подій). І саме там зараз потрібні специ, якх не можна розірвати і навчання американськими інструкторами, і на військові навчання. Все буде.

Міжнародна дипломатія рухається далі: США та ЄС дали чітко зрозуміти, що будь-яка активізація на фронті це нові санкції та нові няшки для нашої армії. “Мінськ-2” – це спроба призупинити активну фазу війні і перевести її у мишину возню. А це означає, що наші військові не будуть кожного дня гинути на фронті, кількість наших втрат (безповоротних – загиблі, – поранених, безвісти зниклих, полонених – така класифікація у військових щодо втрат; і “безвісти зниклий” або “ТМН” – це не означає “загиблий”, це означає, що його доля невідома, але не можна раніше часу ховати людину. “ТМН” – таке на війні трапляється).

Так от, якщо “Мінськ-2” буде порушений, то за це росія заплатить. Ми у виграші у будь-якому разі: або ре-інтегрувати лугандон за українським законодавством (!!!) і ніяк інакше, або новий рівень озброєння і санкцій для рашистів. І саме тому Обама “повільний”: світ намагається уникнути масштабної війни, яка може перерости у термоядерну, і саме тому обережний, оскільки намагається використати всі можливі механізми дипломатії на основі “Мінських домовленостей”. Адже рашизм (або “колективний путін”) (до речі, мені глибоко пофіг чи цей псих живий, чи мертвий), бо це колективний спосіб мислення (“руSSкій мір”, а не лише одна навіжена особа з доступом до ядерного чумаданчіка.

І щодо зброї. Нам потрібне все, і багато. А хамери, радари, дрони, тепловізори – цього потрібно багато. До речі, Saxon’и, які ми купили за бросою ціною (це був ще не ленд-ліз, але перевірка як ми це використаємо), доводять свою ефективність, особливо завдяки V-образному днищу, що є ефективним захистом від мін. Власне про все це я писав ще місяць тому і повторив А на той же Хамер можна встановити кулемет, і ось тобі тюнінгована армійська машинка (наші, зауважу, таке вже робили).

Реформи ідуть: повільно, по-дібільному, зі скрипом, але цей процес почався. Треба розуміти, що якість політиків та бюрократів, яких ми отримали та маємо після Революції Гідності та року повільного перезавантаження влади шляхом виборів, доволі низький. Додайте сюди опір системи, проблема балансування з різними групами інтересів. Але найголовніше, що нас тиснуть США та ЄС. І ці зміни невідворотні. Восени, я впевнений, процес прискориться.

Новина останніх годин: FBI допомагатиме реформувати ГПУ. Тобто проблемні ділянки американці беруть під свій контроль (разом з тим вже йдеться про МВС, питання корупції, обміну інформацією щодо фінансових махінацій для боротьбі з тією корупцією). Гадаю, що Захід скоро візьме на себе допомогу у реформуванні суддівської системи.

Бабло іде, багато бабла. “А ми ж казали” (с). Розписувати нема сенсу – процес іде. Країні, в яку вірять, гроші дають. А нам дають дуже багато!

Ну що ж, це перші паростки нового “плану Маршалла”, який буде мати безпрецедентний характер. Оригінальний план Маршалла з перетворення Заходу на вітрину просто відпочиватиме.

Але для цього нам всім потрібно працювати задля змін: кожний у своїй ніші. Нам потрібно пройти через багато перетворень у суспільстві та у країні. Але без нашої позиції, підтримки, вимог та контролю це зробити ефективно не вдасться.

 

Джерело: Фейсбук автора

Über Сергій Петров 248 Artikel
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії