Поліція повертається до беркутівських практик: у Києві жорстоко побито учасників мирної акції

15 червня 2020 в Україні знову брутально порушено право громадян на мирний протест.
Поліція побила і затримали громадян, які біля Шевченківського суду висловлювали незгоду з переслідуванням Сергія Стерненка. Серед затриманих – блогер і доброволець, учасник бойових дій Віталій Овчаренко, член ІЦ “Майдан Моніторинг”.

Віталія і ще трьох учасників протесту поліція доправила у відділення, а згодом, після розголосу, їх відпустили. Підставою для затримання поліцейські назвали “несанкціонований мітинг”. Немає такого поняття в Україні! Вони діють за російським законодавством!

На фото і відео зафіксовано, як поліцейські б’ють громадян, які мирно протестують.

Про те, як брутально діяла поліція під час затримання активістів розповідає Віталій Овчаренко

ІЦ “Майдан Моніторинг” нагадує, що дотримання права на мирний протест є однією з обіцянок в програмі попереднього уряду Гончарука, яка є на сайті Верховної ради України і досі.

“13. Міністерство внутрішніх справ
Ціль 13.4. Українці захищені від організованої злочинності та масових заворушень
Показники ефективності:
● Нульові показники щодо постраждалих під час мирних зібрань, а також мінімальні обсяги матеріальних збитків від порушень громадського порядку під час мирних зібрань”.

У Харкові активісти пікетували обласне управління Національної поліції з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, проти повернення беркутівських практик у повсякденну діяльність правоохоронних органів та проти повернення до практик зразка 2013 року.

Ціла низка скандалів навколо поліції весни – літа 2020 року свідчать, що вся реформа поліції, якою саме Арсен Аваков займається 6 останніх років, на жаль, звелася до зміни табличок “Міліція” на “Поліція” та зміні назви “Беркут” на “Не-Беркут”.

Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

ІЦ “Майдан Моніторинг” вимагає, щоб право громадян на мирний протест на залежало від персонального складу уряду, а дотримувалось в Україні неухильно, відповідно до Конституції і міжнародних документів з прав людини.

Сергій Петров, від імені ІЦ “Майдан Моніторинг”

Über Сергій Петров 248 Artikel
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії