А ми казали! Коли Росія почала інформаційну війну проти України

6 серпня 2014 року вийшла стаття секретаря Ради РНБО Андрія Парубія про війну Росії проти Україні, в якій переказано дуже багато тез, про які писав один з учасників ІЦ “Майдан “Моніторинг” в 2008 році. Порівняння текстів показало, що ймовірно обидва автори користувалися одним (американським джерелом) в частині про інформаційну війну.

Зокрема наш Ярослав Сватко писав 31-06-2008 в статті Національна безпека України в умовах ведення інформаційних воєн таке:

Сьогодні об’єктом інформаційної атаки з боку Росії є Крим. На жаль, українські політики не здають собі справи у тому, які інформаційні комбінації розігруються у цій операції. Росія, творчо осмисливши перебіг подій в Косово, Абхазії й Осетії, намагається створити схему інформаційної операції за зразками цих, уже доконаних подій. В усіх зазначених випадках процес відторгнення території починався зі скасування автономії. Проблема сьогоднішніх (і завтрашніх) подій в Криму в тому, що росіяни мають схему розвитку подій, знають, які чинники у яких вузлах цієї схеми дають потрібний їм результат, і коригують свої дії відповідно до обставин, натомість українська сторона навіть не аналізує того, що відбувається. Хоча вкрай необхідно провести порівняльний аналіз розвитку подій у згаданих регіонах та в Криму та зробити власні висновки щодо українського способу вирішення кримської проблеми.

Нічого, абсолютно нічого не було зроблене на державному рівні тоді. Крім пари спеціалістів, які при тому є учасниками нашої організації, решта державних мужей та лідерів суспільних рухів засунули голову в пісок і перебували в стані заперечення інформаційної війни аж до весни 2014.

Статті голови правління ІЦ “Майдан Моніторинг” Наталки Зубар про інформаційну війну в вересні та на початку грудня 2013 року викликали купу питань від нібито професіоналів “А звідки ви це взяли?”

informbezpeka-300x219

Досі системні адміністратори великих державних і недержавних установ відмовляються прибирати з комп’ютерних мереж (анті)вірус Касперського. Мільйони людей в Україні наражають на небезпеку себе та свої контакти, користуючися інтернет сервісами в зоні *.ru. Якщо велика кількість громадян перебувають в стані заперечення гарячої війни, то ще більша кількість українців досі не розуміють масштаби та серйозність інформаційної війни, яку проти нас веде Росія. Не розуміють, що це може торкнутися кожного з нас.

І зараз ми змушені робити ще один страшний прогноз. Якщо в країні не почнеться масова кампанія в провідних засобах масової інформації спрямована на просвіту людей стосовно реалій інформаційної війни, то через півроку РФ повністю виведе з ладу український сегмент Інтернету.

А поки ми читаємо лекції по інформаційній війні кому можемо і де можемо. Кличте нас – ми готові вчити всіх (крім ворогів). Пишіть нам на monitor@maidan.org.ua і замовляйте тренерів. В нас є тренінги від 90 хвилин до трьох діб за участі від одного до чотирьох тренерів.

Оця презентація дозволяє скласти враження про наш курс

Тренінги вже відбулися в Вінниці, Полтаві, Тернополі, Бережанах, Вінниці. В нас є курси для державних службовців, громадських лідерів та дітей.

Наталка Зубар, Ярослав Сватко
ІЦ “Майдан Моніторинг”

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair