Українські ЗМІ повідомили про науковий факт існування русалок! Чим це загрожує євроінтеграції України?

Перемикач мов

28 вересня 2013 року низка видань України оприлюднили новину про зустріч Обами з русалками. Про всяк випадок, якщо оригінали зітруть, я зберегла скріншоти. Підбірка джерел тут. Перший скріншот, який потрапив мені на очі.

rusalki-atn-1

Сегодня, Подробності, Новості Міра, купа інших передрукували, деякі дослівно, новину з сайту під назвою FederalPost:

Национальное управление океанических и атмосферных исследований (NOAA) подтвердило, что русалки на самом деле существуют и обитают в водоемах по всему миру.

Сотрудниками Национального управления океанических и атмосферных исследований было опубликовано сообщение под названием “Убедительные доказательства существования водных гуманоидов”.

Как утверждают специалисты агентства, волшебные женщины, первые упоминания о которых встречаются в наскальных рисунках, сделанных в конце палеолита (каменного века) около 30000 лет назад, когда современные люди начали плавать по морю, действительно существуют и живут во всех океанах мира.

Телеканал Animal Planet недавно выпустил специальный фильм, который называется “Русалки: тело найдено”, в котором также доказывается существование русалок.

Пресс-секретарь NOAA Сэнди Никсон рассказал в интервью изданию Weekly World News, что по крайней мере 65 экспертов, занимающихся изучением русалок, собрались на Таити, чтобы изучить все известные данные об этих обитателях морских глубин. В результате они пришли к выводу, что гибрид человека с хвостом рыбы живет среди нас.

Эксперты говорят, что большинство русалок обитает в теплых водах Карибского бассейна и Средиземноморья, но они также были замечены в Тихом океане и Южной Атлантике.

По данным WWN, правительством США в последнее время были захвачены 7 русалок и все они содержатся в аквариуме, где их изучают. Месторасположение аквариума скрывается правительством. Президент Обама лично встречался с русалками и был весьма удивлен увиденным, сообщает издание.

Русалки были популярны в искусстве и литературе на протяжении веков. Героиня сказки Андерсона является любимым литературным персонажем многих девочек по всему миру. Для девочек, которые мечтают о том, чтобы быть похожими на русалку, даже открываются специальные школы. Особой популярностью у поклонниц русалок пользуется Филиппинская академия плавания для русалок (Phillipine Mermaid Swimming Academy), открытая в Маниле.

Джерело новини Weekly World News – це моя улюблена газета. Ще на початку 1990-х я тримала її в руках, вона видається з 1979 року, з 2007 виходить тільки інтернет версія. Ви знаєте цю газету з фільму «Люди в чорному» – саме з неї герої отримували правдиві новини. Якщо ви не прочитаєте, що написано про газету в Вікіпедії і не зайдете на їхній сайт, то…. Ну скажу вже для лінивих правду. Це перша і найуспішніша в світі газета фейкових новин. Це американське UAREVIEW.com (я їх теж люблю, але вони ще новачки на ринку).

Новину про русалок WWN поставили ще 16 травня – ось оригінал. Там дуже гарні коментарі. Їхній російський нащадок fedpost.ru оприлюднив цю чудову «новину» 27.09.2013 17:56. Дослідники медіафейків можуть знайти, хто її скопіпейстив першим. Решта копіювала новину один в одного.

Це було б смішно, якби в цей час я не допомагала готувати цілком серйозний і навіть трагічний виступ голови НМПУ Юрія Луканова в Брюселі про те, що журналістів в Україні тримають за рабів. Ось витяг з його тексту, який він оголосить в понеділок:

«я хочу вам навести приклад, коли в Україні з журналістами поводяться як з рабами.  Сюди я приїхав на прохання членів медіа-профспілки з інформаційного агентства УНІАН. Інформаційне агентство УНІАН належить до провідних ЗМІ України. Власником його є один з найбагатших людей країни Ігор Коломойський.

Торік в агентстві  був змінений менеджмент. Причина, мабуть, в тому, що журналісти агентства надавали об’єктивну інформацію навіть тоді, коли  вона була невигідна керівництву  країни. Після зміни керівництва агентства  було накладено табу на критику Віктора Януковича. З`явилися навіть фейкові новини, брехливі новини, які паплюжили опонентів влади. Співробітники УНІАН, які є членами Незалежної медіа-профспілки виступили проти цензури, розуміючи, що брехня руйнує репутацію агентства.

А тепер їм банально мстяться. Всіх членів медіа-профспілки перевели в інший відділ, який розташували на околиці Києва у руїнах заводу. Керівництво агентства навіть не провело туди інтернет. Ви можете собі уявити? Інформаційне агентство без інтернету! Вони працюють в антисанітарних умовах. Ви можете подивитися на ці фото.»

Нагадую, що протест в УНІАН почався після фейкових новин (нагадаю тему: «Власенко і ведмеді»). А тепер дивіться на фото з офісу медіа моніторингу УНІАН і скажіть – це смішно? (слайди 6-10).

Подруга написала мені: «…хочу чтобы это была правда))))) Натали, не разрушай мечту. Пусть они будут… эти русалки…». Я вдячна Ірині за те, що вона видала суть фейкових новин – це те, що люди хочуть вважати правдою.

Так, купа людей хотіла, щоби «Власенко і медведі» були правдою, люди готові вірити в нас в будь який маразм, бо кордон між правдою та вигадкою вже розмитий.

280px-Le_songe_de_la_raisonЯ – журналіст з 30+ річним стажем. Віднині я відмовляюся називати людей, які працюють в системі оприлюднення фейкових новин, журналістами.  І тих хто копіпейстить матеріали без перевірки джерел (Ви зайшли на сайт WWN, ви побачили там заголовки? Скажіть цього достатньо?); всіх, хто числиться редакторами цих «стрічок новин»;  їх колег, які спокійно спостерігають за цією ганьбою.

«Русалки» то квіточки, але таким чином розповсюджуються наклепи на реальних людей, перекручуються історичні факти, активізуються фобії.

Знайомий 20 років тому хизувався, що придумав і запустив в ефір новину про пацюків в харківському метро. Її жваво обговорювали довго в місті. Через 20 років створена ним агенція, передрукувала новину про русалок…. А що? Треба ж якось виживати, треба ж десь брати трафік в суботу, коли реальних новин нема.

Коли немає грані між фактами та фантазіями, дійсним та уявним, це як зветься? Це або сон розуму, або шизофренія. Це небезпечно для суспільства, але ще більше це небезпечно для самих журналістів.

І  про євроінтеграцію. Інформаційна агенція Стеля прогнозує появу натовпів русалок, медведей і пацюків в медіапросторі як мінімум до вільнюського саміту.

Наталка Зубар, член Незалежної Медіа Профспілки України, голова правління ІЦ «Майдан Моніторинг»

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. Рус-алкі, єто ж вілікалєпна! РуССкіє Алкі! Єто ж такая находка. РуССкіє апять упірідє!

  2. Жахливо, але станом на 15 грудня 2020 року, попри знищений сайт, з якого робили передрук, в більшості українських (?) сайтів цю новину не стерли.

Comments are closed.