Міжнародна трієнале еко-плаката в Києві

Одразу на кількох виставкових майданчиках Києва демонструють понад тисячу найкращих екологічних плакатів з усього світу. Мета – привернути увагу до проблем довкілля.

Роботи учасників міжнародної виставки-конкурсу еко-плаката «4-й Блок» можна побачити цими днями в київському Інституті проблем сучасного мистецтва, Музеї сучасного мистецтва та Національному музеї «Чорнобиль». За словами організаторів головна мета чи навіть місія Міжнародної триєнале, заснованого у 1991 році до п’ятиріччя Чорнобильської аварії, – привернути увагу до стану довкілля не словами, а більш цікавою «художньою артилерією» – найкращими зразками сучасного світового плакату на екотеми.

Як повідомив DW засновник і президент Міжнародної трієнале Олег Векленко, заходи присвячено Чорнобильській трагедії, тому й проводяться наприкінці квітня. «Але в нашому полі зору – всі екопроблеми, що їх накопичило людство», – додає Векленко.

Тисяча плакатів

Організатор події – Асоціація дизайнерів-графіків «4-й Блок». Це громадське об’єднання дизайнерів, арт-менеджерів, які прагнуть вирішити екологічні проблеми засобами мистецтва. Асоціацію назвали “4-й Блок” у памя’ть про вибух ядерного реактора 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної станції 26 квітня 1986 року.

Як розповіла представниця асоціації Дар’я Тітаренко, паралельно до київських експозицій заходи проходять також у Харкові. Електронні файли робіт деяких авторів надіслали до Москви, Мінська, Вільнюса. Зазвичай всі плакати, що беруть участь у трієнале, потім подорожують різними країнами. Переможці отримують дипломи та сертифікати. У п’ятницю, 27 квітня, члени міжнародного журі обиратимуть кращих з кращих.

Плакат як мистецтво

Як наголошує речниця трієнале Оксана Шевченко, плакат не завжди є лише засобом пропаганди, але й окремим жанром графічного дизайну, який нині вкотре здобуває прихильників. На конкурс надійшло понад чотири тисячі робіт, до експозицій відібрали близько тисячі – 440 авторів з 37 країн світу, серед них Австрія, Франція, ФРН, Швейцарія, Ізраїль, Японія, Індія, Тайвань, Іран, Китай і, звісно, Україна, яка представлена 70 плакатами від 27 авторів.

Це вже восьма трієнале дизайнерів-графіків. Виставки доповнюють художньо-екологічні акції, майстер-класи відомих дизайнерів, як-от Лекса Древінскі, професора графічного дизайну Інституту прикладних наук у Потсдамі (Німеччина) та Академії мистецтв у Щецині (Польща).

Зустріч з ліквідаторами

Крім того, в четвер, 26 квітня, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобилі, екологи Євген Яковлєв та Сергій Мирний зустрічаються з киянами в рамках проекту в музеї «Чорнобиль». Тоді ж у рамках відзначення роковин Чорнобиля відкриється й окрема виставка плакатів, присвячених Чорнобильській катастрофі, до якої увійшли конкурсні роботи в номінації “26. Світ після Чорнобиля і Фукусіми”. Експозиція триватиме до 25 травня.