Свято української культури у Кентшині

У Кентшині у вихідні пройшли два культурні заходи. Перший – ,,Козацький вечір” відбувся у суботу 12 травня в місцевому амфітеатрі. ,,Цього року ми вирішили змінити назву заходу та місце його влаштування. Досі він відбувався на майданчику кентшинського замку та називався ,,Молодіжні вечорниці”. Ми підняли рішення, щоб перенести концерт до нововідкритого амфітеатру, щоб наблизити український фольклор до ширшого кола глядачів. Незважаючи на низьку температуру на виступи українських молодіжних колективів прибуло багато осіб з Кентшина та околиць. З чого радію.” – сказав голова Кентшинського гуртка ОУП Збишко Гомза. Він також офіційно відкрив дійство.

,,Козацький вечір” почався парадою місцевих байкерів. На сцені виступили три українські фольково-рокові колективи. Першими презентували свої твори ,,Білі Круки” з Круклянок. Потім виступив ансамбль ,,Відкрита Зона” з Гурова Ілавецького. Зіркою вечора був гурт ,,Горпина” з Ольштина. В ході концертів відбулися конкурси, які провели Маріола Ренц та Марко Мельничук. Учасники козацького вечора мали змогу покуштувати українських страв.

У неділю 13 травня в спортивно-глядацькому залі відбувся XXVI Регіональний український фольклорний ярмарок ,,З Мальованої скрині”. Серед запрошених гостей були присутні зокрема Генеральний Консул України в Гданську Мирон Янків, депутат польського парламенту Мирон Сич, уповноважений маршалка Вармінсько­Мазурського сеймику Віктор­Марек Лейк, представник вармінсько-мазурського воєводи Альдона Шпарак, заступник голови правління радіо «Ольштин» Генрик Ланько, представники місцевою влади а також греко-католицьке та православне духовенство.

Цьогорічний міні-фестиваль складався з двох частин. Перша – це огляд українських фольклорних колективів Вармії та Мазур. Присутні дивилися виступи таких ансамблів як: ,,Черемош” з Венгожева, ,,Гарячі Серця”, ,,Веселинка”, ,,Сонечко” і ,,Лісова Пісня” з Бартошиць а також ,,Молтайнянки” з Молтайн, ,,Лельківські веселушки”і ,,Чорнобривці” з П’єнєжна та дует ,,Світлиця” з Литви. Зіркою концерту була капела бандуристів ,,Нащадки” з Рівного під керівництвом Ірини Горбатюк.

Друга частина концерту присвячена була 65-тим роковинам акції,,Вісла” і почалася з виконання гімну України. Опісля слово взяв голова Вармінсько-Мазурської координаціцної ради ОУП Степан Мігус. У своїй промові він згадав трагічні події 1947 року. Ствердив, що до сьогодення польська держава не вирішила всіх питань пов’язаних з брутальною депортацією вчиненою комуністичним режимом. Не було однозначно засуджено горезвісної операці а деякі історики та політики пробують оправдовувати цей злочин. Стефан Мігус зачитав листа до Маршалок Сейму Єви Копач з проханням провести політичну і юридичну оцінку акції ,,Вісла” як репресії щодо українськогшо населення. Лист передав депутатові Миронові Сичу.

Зі свого боку М. Сич підкреслив, що головна мета акції ,,Вісла” , якою була асиміляція українців не спрацювала, чого доказом є сьогоднішній ярмарок – виступи багатьох ансамблів та юрба глядачів. Депутат подякував поколінню, яке безпосередньо зазнало лиха депортації за вірність українському народові, церкві та традиції. Він зазначив, що незважаючи на чимало нерозв’язаних, болючих питань, у відносинах між державою а нацменшинами помітний прогрес, зокрема, після 1989 р. Голова Комісії у справах національних та етнічних меншин закликав до польсько-українського примирення а не роздряпування ран. Таким шансом повинен бути Чемпіонат Європи з футболу 2012 року.

На сцені виступили знов згадані ансамблі. Тим разом публіка мала змогу подивитися інсценізації, які стосувалися переселення і які викликали зворушення зокрема серед старшого покоління. На закінчення організатори заходу Стенап Мігус та Збишко Гомза вручили керівникам колективів грамоти та подякували за гарні виступи.

Ділячись враженнями від побаченого консул Мирон Янків сказав:,,Я радий, що брав участь у нинішньому фестивалі. Я горджуся українською громадою Вармії та Мазур, яка зберегла свою мову, традицію та культуру живучи далеко від України. З насолодою дивився чудові виступи усіх колективів, які відзначилися високим художнім рівнем”.

Андрій Сидор
Кореспондент тижневика
,,Наше Слово”