Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

24 липня 2012 року. Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і його регіональна організація, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), сьогодні вимагають, щоб Президент України поклав край переслідуванню інтернет-видання LB.ua і телеканалу TВi, яке було розпочате в цьому місяці.

 

Кримінальну справу  проти LB.ua було порущено за публікацію зображень      SMS-листування  політика Володимира Ландика в листопаді 2011 року, відзначається в заяві цих організацій.  Між тим,  директор TVi Микола Княжицький  був звинувачений в несплаті податків відповідно з наступною конфіскацією фінансових документів податковими інспекторами.

 

«Ми дуже стурбовані цими останніми переслідуваннями  засобів масової інформації, особливо з наближенням   парламентських виборів у жовтні цього року, – сказав Президент МФЖ ДжимБумбела, –  Це виглядає як частина знайомої  схеми  використання судів для залякування засобів масової інформації під час виборчої кампанії».

 

SMS-переписка  Ландіка показала його спробу змусити інформаційне агентство Ірта-Fax  публікувати «правильні» матеріали, що стосуються інциденту, в якому його син напав  на жінку. Незважаючи на те, що Ландік відкликав свою скаргу   після протестів філії Міжнародної федерації журналістів Незалежної медіа-профспілки України, прокуратура продовжує займатися цією справою, що веде до кримінальної відповідальності LB.ua,  формально розпочатою   18 липня.

 

У той же час перевірка   обліку фінансів TВi відбулася, незважаючи на рішення Державної податкової адміністрації, яка забороняє перевірку засобів масової інформації на період до  виборів.

Дві українські професійні спілки, члени МФЖ  – Незалежна медіа-профспілка України та Національна Спілка журналістів України  виступили зі спільною заявою, що засуджує ці переслідування, вбачаючи в таких кроках загрозу існування незалежних ЗМІ в Україну.

«Після періоду прогресу, свободи преси в Україні останніми роками  було зроблено кроки назад», –  сказав Арне Кьоніг, президент ЄФЖ, – Ми повністю підтримуємо вимоги НСЖУ і НМПУ про те, що президент Янукович бере на себе відповідальність за це погіршення і мусить діяти зараз   для збереження незалежної журналістики в Україні».