День Незалежності України в Музеї Івана Гончара

24-26 серпня 2012 року запрошуємо до Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара” відсвяткувати День Незалежності України, де зберуться близько ста майстрів народної творчості з різних куточків України, відомі фольклорні та етно-рок гурти, поети та письменники.  Протягом цих днів на затишному подвір’ї музею всі учасники дійства своїм співом, словом, ремеслом та своїми серцями творитимуть атмосферу справжнього свята.

Українська традиція – твій простір свободи!

Волелюбний народ України твердо закарбував в матрицю традиції свої одвічні цінності, ідеали, прагнення. І сьогодні пошук власного простору свободи кожного з нас пролягає через унікальну традицію українського співу, через таїну орнаментики української вишивки, він проектується на нас з картин Мамаїв. Вчування в процеси природи, спілкування із землею наповнює нас сутнісним і життєрадісним началом, що нічим не стримується і не перевищується, а дає можливість нам бути собою. В цьому і є наша свобода!

Протягом трьох днів з піснями, розвагами та танцями триватиме ЯРМАРОК ТРАДИЦІЙНОГО НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА, на якому всі охочі зможуть не лише оглянути унікальні рукотворні речі, а й придбати вишиті сорочки, ткані та гончарні вироби, традиційні головні убори, килими, вироби з соломи, бісеру, дерева, дитячі іграшки, писанки, картини та літературу про народне мистецтво. Окрім того, ярмарок – це унікальна нагода поспілкуватися з майстрами та навчитися виготовляти власноруч ляльки-мотанки, розписувати яворівські іграшки та керамічні вироби, ткати на верстаті, плести з бісеру, соломи та лози, виготовляти сопілки та грати на народних інструментах; дівчата та жінки зможуть навчитися виплітати традиційні українські зачіски, квітчати волосся та вив’язувати головні убори, усі охочі зможуть пізнати справжню поліську традицію – сукання обрядових свічок з воску, а також – справжнє диво для наймолодших – спробувати розписати традиційні пряники.24-го серпня відкриється «УКРАЇНСЬКА ВИШИВАНКА: ТРАДИЦІЯ – СТИЛЬ – СВОБОДА!» (з фондових колекцій Музею Івана Гончара). Сакральне, оберегове та символічне значення вишитої сорочки зумовило не лише практичне її використання у буденності українців, найвищого змісту вона набирає в кульмінаційні й визначальні моменти життя людини. Сорочка є виявом культурної та етнічної ідентичності нації, а в певний час стає ще й засобом прояву волі, незалежності українців.

З кінця ХІХ і до середини ХХ століття, а відтак і до сьогодні вишиванка є ознакою українського патріотизму, провідником якого на порубіжні соціальних змін і катаклізмів неодмінно є інтелігенція.

На виставці будуть представлені зразки вишитих сорочок з різних куточків України, а також унікальні архівні матеріали – світлини із славнозвісного альбому Івана Гончара «Україна й українці», які не лише доповнюють візуально-образний ряд експонатів, вони є самодостатніми артефактами, що відтворюють універсальну картину українського буття. Серед світлин українських родин у вишиваних сорочках вирізняються фотопортрети М. Грушевського, І. Франка, О. Пчілки, Лесі Українки, І. Косач, Лесі Леонтович, В. Шухевича, О. Петрусенко, К. Білокур, сестер Байко, В. Чорновола і самого засновника музею – Івана Гончара.

25 серпня – справжній народний спів, молода українська поезія, кобзарська традиція та етно-рок протягом цілого дня на подвір’ї музею Гончара. Серед учасників програми – улюблені гурти «ТаРута», «Варйон», унікальний голос Тоні Матвієнко, фольклорна програма від гуртів «Кросна», «Рожаниця» та дитячого гурту «Будимир», а також Тарас Компаніченко, Тарас Силенко, Михайло Коваль.

26 серпня на всіх чекає унікальний МИСТЕЦЬКИЙ ДАРУНОК від Сестер ТЕЛЬНЮК «Дорога зі скла». Спільний музичний проект Галини і Лесі Тельнюк, народжений з текстів Оксани Забужко. Супровід, що складається лише з трьох віолончелей – вишукане тло, на якому інтонації, тексти, що переходять часом на магічний шепіт, підсилюють ефект очищення. «Дорога зі скла» – музика для зачаття нового здорового українського покоління. У ній закладені інтелектуальні та героїчні коди наших предків: сила, любов, здоров’я, віра, незламність. «Дорога зі скла» – це не етно, це не фолк, це не рок! Це – очищення крові!»

Програма святкування:

24 серпня, п’ятниця
10:00 – 18:00 (Подвір’я Музею Івана Гончара)

  • Ярмарок традиційного народного мистецтва
  • Майстер-класи від народних майстрів

14:00 (Виставкова зала)

  • Відкриття ВИСТАКИ «УКРАЇНСЬКА ВИШИВАНКА: ТРАДИЦІЯ – СТИЛЬ – СВОБОДА!» (Вхід до експозиції вільний)

25 серпня, субота
10:00 – 18:00 (Подвір’я Музею Івана Гончара)

  • Ярмарок традиційного народного мистецтва
  • Майстер-класи від народних майстрів

14:00 – 19:00 (Подвір’я Музею Івана Гончара)

  • Святкова пісенно-поетично-фольклорно-танцювальна програма від відомих українських виконавців («Кросна», «Рожаниця», «ТаРута», «Варйон», «Баламути», «Будимир», Тоня Матвієнко, Тарас Силенко, Тарас Компаніченко, Михайло Коваль та ін.

26 серпня, неділя
10:00 – 18:00 (Подвір’я Музею Івана Гончара)

  • Ярмарок традиційного народного мистецтва
  • Майстер-класи від народних майстрів

18:00 (Виставкова зала НЦНК «Музей Івана Гончара»)

  • Унікальний ПРОЕКТ СЕСТЕР ТЕЛЬНЮК «ДОРОГА ЗІ СКЛА»

Усі заходи в рамках Дня Незалежності України в Музеї Івана Гончара є спільним виявом любові до України учасників свята та є дарунком для всіх запрошених гостей. 

Щиро запрошуємо всіх охочих!

Джерело