ВИБОРИ-2012, Португалія

Найнижчу за всю історію активність участі у виборах показали українці в Португалії. За даними ДВК у Лісабоні, з 2078 виборців що мали право голосувати, скористалися своїм виборчим правом –360 . За даними ДВК у м. Порто, з 1376 зареєстрованих, проголосували – 176.
По партіям.
Лісабон: 171- Свобода, 90 – Батьківщина, 44 – Удар, 34 – Регіони, 21 – інші.
Порто: 60 – Батьківщина, 48 – Свобода, 44 – Удар, 4 – Регіони, 20 – інші.
В цілому вибори пройшли спокійно, не враховуючи 16-ти обурених громадян у м. Порто, які маючи виконані умови для включення у державний реєстр виборців і підтвердивши свої наявність у попередніх списках, у день виборів не змогли проголосувати через загадкове виключення зі списку виборців. Цю проблему члени ДВК не змогли прокоментувати і обурені громадяни залишали скарги про порушення їхніх громадянських прав.
На нашу думку, низька участь українських громадян, що перебувають у Португалії , на парламентських виборах 2012 була прогнозована. Адже ще на стадії обговорення нового закону про вибори народних депутатів, пропозиції від громадських організацій за кордоном, що стосувалися можливостей активніше взяти участь у виборчому процесі України, народними депутатами були проігноровані. А рішення Конституційного суду про позбавлення права голосувати за мажоритарних кандидатів на закордонних виборчих дільницях, взагалі, сприйнялося, як повне ігнорування українською владою конституційних прав громадян України, які фактично заміщують соціальні служби України, пересилаючи щороку в Україну, більш, ніж 20 млрд. доларів США матеріальної допомоги своїм рідним.
Взагалі, зі спілкування з громадою, можна зробити висновок, що більшість з тих, хто брав участь у виборах, мотивувалися швидше патріотичними почуттями (припинити втягування України в новий союз з Росією), ніж довірою до конкретної опозиційної партії змінити соціальний стан в Україні.
Голова Спілки українців у Португалії,
Павло Садоха

Джерело: