Промислові підприємства спровокували екологічну катастрофу на Житомирщині

13 лютого 2013 року відбулася робоча поїздка членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації у Житомирську область. Делегацію очолив народний депутат України від ВО “Свобода” Едуард Леонов.

Представники контрольної комісії відвідали Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат з метою з’ясування правових підстав діяльності та ефективності господарювання. До делегації також долучився голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін, представники Фонду державного майна України та екологічного руху.

Місцеві чиновники та керівництво Іршанського ГЗК запевнили, що підприємство є добросовісним платником податків, підвищує заробітну платню працівникам та дбає про їхній соціальний захист. Однак на питання про порушення цілісності екосистеми та можливої екологічної катастрофи від діяльності ГЗК відповісти не змогли.

У той час як екологи пояснили, чому б’ють на сполох та стукають у двері місцевої ОДА з вимогою їх почути. Голова громадського руху «Врятуємо Полісся» Станіслав Гуменюк розповів: «Вже тривалий час продовжується протистояння селян проти компаній Фірташа, бо він сам зізнався в ефірі одного з телеканалів, що зацікавлений  видобувати сировину в цих родовищах. Якщо всі ці проекти будуть запущені, то через 10—15 років з унікальної зони Полісся зроблять пустелю».

«Місцева ОДА не зовсім адекватно сприймає деякі моменти, виконуючи свої основні функції вони забувають про інший бік медалі. Підприємці, які діють на території району теж не об’єктивно оцінюють результати своєю діяльності. Ми стали свідками того, як після формальної рекультивації земель, після видобутку ільмінітових руд на території Житомирської області залишаються цілі зони екологічного лиха, що несуть пряму загрозу життю і здоров’ю громадян. Тому що на місці колишніх кар’єрів залишаються цілі озера, глибиною кілька десятків метрів, заповнених пульпою, брудом відпрацьованих порід, які не перетворюються на воду, не випадають в осад, а так і залишаються в’язкою речовиною. До речі, ці території навіть не огороджені – якщо туди потрапить тварина чи людина, то вибратися звідти неможливо», – наголосив свободівець, заступник голови Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Едуард Леонов.

Голова Житомирської організації ВО «Свобода» Сидір Кізін підтвердив той факт, що місцеві мешканці стурбовані ситуацією, що склалася:  «До нас звертаються жителі сіл Володар-Волинського, Малинського та суміжних районів. Адже ця ситуація стосується сотні населених пунктів. Питання полягають не тільки в діяльності Іршанського ГЗК, а й виділенні нових земель, а це близько 10 000 гектарів,  які зараз намагаються відвести під розробку подібних ільменітів. Нас не влаштовує ситуація, коли один чи два олігархи збагачуються на видобутку, в той час як громади сіл фактично поставлені на межі виживання, з реальною перспективою знищення сіл. Тому, ми будемо ретельно стежити за цією ситуацією. Зараз Кабмін намагається усунути місцеві громади від вирішення питання щодо добування корисних копалин, ми цього не допустимо – будемо задіювати правові механізми та застосовувати акції прямої дії. Тим більше, обласна рада приймала рішення про виділення земель, на яких буде відбуватися видобуток без обговорення з громадськістю, екологічних експертиз, тому 21 лютого, коли буде чергова сесія Житомирської обласної ради ми будемо пікетувати її та озвучимо свої вимоги».

«Ми знаємо, що власники підприємства отримують з видобутку надприбутки. У той час як держава отримує копійки від доходу з орендної плати, хтось на міжнародному ринку торгує українським стратегічним запасом титану, ціна за який коливається в межах сотні тисяч доларів. Мало того, що держава грабується, ще й людей дурять. Тому потрібно повернути це підприємство державі», – підсумував Едуард Леонов.

Також, народний депутат озвучив подальший план дій: «У 2014 році вчергове закінчується термін оренди приватною структурою державної власності в Іршанського ГЗК і я як заступник голови Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації буду рекомендувати звертатися до Верховної ради, Кабінету міністрів для непролонгації договору оренди приватній структурі. Також, як депутат ВР, буду вимагати звіту Фонду держмайна України, оскільки вони є виконавцями рішення передачі державної власності у використання комерційним структурам. Нехай його представники пояснять чим так вигідно державі віддавати надприбуткове підприємство в руки комерційних структур. Знаю, що вже є ініціатива виїзного засідання з боку комітету ВР з питань екологічної політики для вивчення жахливих фактів порушення екосистеми на Житомирщині. Я терміново ознайомлю колегу, Голову комітету ВРУ з питань екологічної політики Ірину Сех з результатами нашої поїздки та буду просити не відкладати виїзне засідання в Житомирську область».

 

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання “Свобода”

Чому державне підприємство Іршанський ГЗК перетворився на приватну контору з обслуговування інтересів якоїсь обмеженої фінансової економічної групи. Фактично з 2004 року припинив свою діяльність державний ГЗК, перетворившись на майновий комплекс, який було передано в оренду тоді ще підприємству з великою державною часткою – заводу «Кримський титан». За цей час державна частка зникла з пакету «Кримського титану», він став повністю приватний. Але державна власність не повернулася державі. Тобто, державна частка Кримського титану перейшла комерційним структурам, а ГЗК в Іршанську взагалі зник з переліку підприємств, які належать державі Україна. Поки що державі належить сам майновий комплекс і він перебуває в оренді.