Міжнародна Амністія: Українська влада не повинна видавати колишнього прем’єр-міністра Таджикистану до Таджикистану

Amnesty International звернулась до української влади із закликом не повертати колишнього прем’єр-міністра Абдумаліка Абдуллоджонова до Таджикистану, де йому загрожуватимуть тортури та інші грубі порушення прав людини. Amnesty International також закликає українську владу негайно звільнити Абдумаліка Абдуллоджонова.

 Абдумалік Абдуллоджонов був заарештований в міжнародному аеропорту Бориспіль в Україні 5 лютого, після приїзду зі Сполучених Штатів.

 “Amnesty International занепокоєна тим, що в разі екстрадиції до Таджикистану, Абдумалік Абдуллоджонов зіткнеться з несправедливим судом і опиниться під ризиком тортур та інших видів жорстокого поводження“, – заявила Тетяна Мазур, Виконавчий директор Amnesty International в Україні.

 “Ми закликаємо українську владу відмовитися від будь-яких вимог влади Таджикистану про видачу Абдумаліка Абдуллоджонова, а також надати Абдумаліку Абдуллоджонову доступ до справедливої і неупередженої процедури надання притулку.“
Абдумалік Абдуллоджонов обіймав посаду прем’єр-міністра Таджикистану в 1992-1993 рр. під час громадянської війни, і є перспективним лідером опозиції. У 1997 році він був звинувачений у злочинах, зокрема, участь в організованій злочинності та тероризмі, зокрема, у підтримці дій полковника Махмуда Худойбердієва на півночі Таджикистану в 1998 році в рамках триваючої боротьби за владу, яка йде своїм корінням до часів громадянської війни. Абдумалік Абдуллоджонов заперечує ці звинувачення; він отримав політичний притулок у США в червні 1999 року.

 Напередодні президентських виборів у листопаді цього року, таджицька влада розгорнула кампанію з метою змусити замовкнути всіх її критиків, у тому числі шляхом переслідування, закриття організацій і веб-сайтів і вимагання екстрадиції членів опозиції.

 Катування широко розповсюджені в Таджикистані, і в листопаді 2012 року Комітет ООН проти катувань відзначив “численні та систематичні заяви … щодо постійного застосування тортур та жорстокого поводження з підозрюваними, головним чином, з метою отримання свідчень”. Випадки тортур включають використання електрошоку та киплячої води, удушення, побиття і припікання сигаретами. Також повідомляються випадки зґвалтування, погроз зґвалтування затриманих жінок і чоловіків, а також застосування психологічних тортур.

 “Будучи учасником Конвенції про статус біженців, Конвенції проти катувань та Європейської Конвенції з прав людини, Україна не повинна повертати нікого в країни, де існує серйозний ризик катувань чи інших грубих порушень прав людини“,  – сказала Мазур.

 Amnesty International неодноразово визнавала за необхідне нагадувати українській владі про її міжнародні зобов’язання з прав людини щодо неповернення осіб до країн, де вони можуть опинитися під ризиком тортур. Організація також зверталася до української влади відносно шукача притулку з Узбекистану, який зараз  знаходиться під загрозою повернення в Узбекистан.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.