Заява Громадського руху «Ми – європейці» щодо остаточного підписання та імплементації Угоди про Асоціацію Україна – ЄС

21 березня 2014 року було підписано політичну частину Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Це важливий крок, але це лише початок шляху. Угоди треба не лише підписувати та ратифіковувати, їх слід виконувати. На жаль, сьогодні ми не бачимо ніяких дій влади, які були б спрямовані на підготовку до імплементації Угоди про Асоціацію у повному обсязі. Більш того, нас дивує риторика очільників Уряду України, спрямована на затягування  аж до грудня 2014 року підписання Угоди про Асоціацію у повному обсязі, включно зі створенням поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Ще більше здивування викликає аргументація цих дій, що майже дослівно повторює безпідставні і нічим не обґрунтовані тези попереднього режиму.

Нагадуємо, що саме непідписання Угоди про Асоціацію стало приводом для відсторонення попереднього керівництва країни від влади. Бо ця Угода – шанс на реформування неефективної української економіки, на зростання добробуту громадян України.

Водночас Угода про Асоціацію надзвичайно важлива для України з точки зору тих змін, що вона несе у соціальну, гуманітарну та правову політику держави. Верховенство права,  справедливе судочинство, економічна конкуренція,  безумовне забезпечення прав і свобод громадян, підконтрольні громаді органи влади – це неповний перелік тих європейських цінностей, втіленню яких в українські реалії буде сприяти Угода про Асоціацію Україна – ЄС.

В зв’язку з вищенаведеним, Рух «Ми – європейці» вимагає:

  • Від Верховної Ради України: 
  1. Невідкладно ратифікувати підписані положення Угоди про Асоціацію Україна – ЄС.
  2. Першочергово розглядати всі законопроекти щодо імплементації Угоди про Асоціацію.
  • Від Кабінету Міністрів України: 
  1. Невідкладно призначити віце-прем’єра з питань євроінтеграції з надзвичайними повноваженнями стосовно імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а також відповідний центральний орган виконавчої влади, як механізм координації усіх міністерств та відомств у галузі євроінтеграції.
  2. Терміново розробити деталізовану Державну програму імплементації Угоди про Асоціацію з чіткими термінами та вимірюваними показниками її виконання та розпочати її реалізацію.
  3. Вжити всі заходи для підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС в цілому не пізніше червня 2014 року.
  4. Провести широку інформаційну кампанію для українського бізнесу і громадян з роз’яснення змісту Угоди про Асоціацію та можливостей, які надає ЗВТ з ЄС.

Час для розмов закінчився, настав час рішучих дій і серйозної важкої праці.

02 квітня 2014 року
Громадський рух «Ми – європейці»

Джерело

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.