Марія Загірська: Гряде нова епоха, або ж….. нічого нового не буде…

У спільній справі потрібні не тільки професіоналізм і вміння, дуже важливо мати згоду! Спільна справа (думаю усі розуміють про що йде мова) це не вимоги Майдану щодо зміни влади та євроінтеграційного курсу; як на мене, це значно мастабніша ціль, яку без участі громади не реалізувати.

Відсутність згоди може привести до досить жалюгідного результату, таку ситуацію описували у славнозвісній байці «Лебідь, Рак і Щука». Тварини зібралися везти віз, але кожний тяг у свою сторону, тому він не зрушився з місця. Для вирішення будь-якої справи мало тільки бажання тих, що зібралися, необхідно ще однодумність і майстерність.
Тут ще варто згадати про такі поняття як кооперація (засноване на теренах Західної України та покладене у основу американської кластеризації) та краудсорсинг – обєднання ресурсів. Саме ці речі дають достатнє розуміння того як варто діяти – варто вчитися на власних помилках, а не повторювати їх двічі!

 

“Школа лідерів змін” – спільнота, що розпочала свою динамічну активність 28 вересня 2014 року (символічна для нас дата – повалення памятника Леніна у Харкові) та поєднує громадськість, владу, ЗМІ та бізнес.
Сьгодні це група лідерів думок, тих хто готові до змін, готові стати менеджерами трансформацій в європейській Україні. Лідери думок, саме цим людям довіряють, покладаються, саме вони виступають соціальними агентами лобіюючи інтереси громади.
Безліч ініціатив, планів та ідей довелося мені почути на “Школі лідерів змін”, починаючи від поширення волонтерського руху, “цифрування” суспільства, просвітнийькі заходи, громадська журналістика до модернізації системи паркування, вдосконалення компютерних вмінь, освітньо-комунікативної платформи та механізму швидкої імплементації закону про освіту.
Спільна справа. У спільній справі потрібні не тільки професіоналізм і вміння та бажання, дуже важливо на даний момент мати згоду!

 

Що я маю на увазі: ми зараз не у ситуації, коли терміново потрібно вирішити, куди витратити ще один мільярд, а зовсім навпаки, коли потрібно знайти правильне рішення куди витратити, вкотре позичений, мільярд, та отримати швидкий результат, поштовх, передумови для реалізації наступних цілей!

 

Головне у житті – це правильно розставлені пріоритети!

 

Ще до початку школи, визначили для свого міста пріоритет – діловий туризм, бізнес середовище, куди заводять інвесторів, де створюють бізнес, супроводжуючи та підтримуючи. Сформувалася така цікава думка: “Стартап-Україна: teambuilding, marketing and development”.

Відштовхуючись від наявних можливостей та ресурсів, створили стартап інкубатор “Contunuum” для вирощення та супроводу бізнес структур, технічні завдання лежать на плечах ІТ компанї “Е-волюція”. Самодостатню систему доповнили університети міста, ГО “Майдан моніторинг” та комерційний сектор.
Ціль поставлена – бізнес середовище, розпочинаємо з пріоритетного на даний час напряму ІТ (мінімум ресурсних затрат – швидкий результат), підсилюємо іншими інституціями.

 

Освіта, комунікація та розвиток.
Обєднання ресурсів, спільні зусилля над реалізацією основної цілі, при цьому правильно розставлені пріоритети на даний час – дозволили створити унікально єдине бачення нашого регіону, розділити повноваження, що важливо, й відповідальність.

 

Знову ж таки, щоб не повторилася усім відома історія про «Лебідь, Рак і Щука» –  обєднуйте свої зусилля, ресурси та дійте.
“Школа лідерів змін” стала для чотирьох десятків людей дієвим інструментом аби використовувати здобуті навики у трансформацій європейської України.

 

Напрацьовані контакти, налагоджені партнерські звязки та розроблені стратегічні плани стали переконанням для польських партнерів у тому, що ми готові працювати, розуміючи сучасні вимоги часу.

 

Україно-польський форум в Тернополі , що відбувся 11 грудня відіграв свою роль на цьому етапі: польські колеги акцептували наші амбітні плани, посприяли новим контактам сформували нові візії, допомогли дійти згоди – дали знак “старт”.

Як на мене, знайти спільне бачення плану дій – є найважливішим, ми не маємо права зараз розпорошуватися на дрібні, не пріоритетні на цей час завдання. Спільна справа. У спільній справі дуже важливо мати згоду! Нас чекає нова епоха, або ж….. нічого нового не буде…