«Екологічні ініціативи Церкви стоять у службі нової євангелізації та є вагомим внеском для подолання екологічної кризи» – Володимир Шеремета

Symposium28 травня 2015 р. у Відні відбувся Міжнародний симпозіум на тему сучасних викликів кліматичних змін, організований Міжнародним соціально-екологічним об’єднанням «Відповідальність за створіння» за підтримки Мінприроди Австрії. В заході взяли участь експерти-екологи з питань кліматичних змін, богослови, церковні екологи, а також представники різних екологічних громадських організацій та ініціатив.

Професор Георг Казер з інституту метереології і геофізики Інсбруцького університету представив основні результати дослідження Міжурядової групи експертів з питань змін клімату (IPCC), які були оприлюднені в 2013 році і свідчать про те, що людство породило безпрецедентним явищем, яке все більше загрожує всій планеті.

Професор Курт Ремеле з інституту етики і соціальної науки Грацького університету, доповідав на тему етичних складових сучасної екологічної кризи. Основною констатацією доповідача стало те, що «позитивні зміни у довкіллі стануть можливими лиш завдяки відповідним змінам у внутрішній настанові та системі цінностей окремих людей».

Професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, реферував тему: «Від екологічного вчення до екологічної практики: деякі приклади з життя Української Греко-Католицької Церкви». Присутнім були представлені основні методи та інструменти екологічного служіння Церкви, серед яких особливий акцент був поставлений на презентацію щорічної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка проводиться в часі Великого посту.

Доповідач, зокрема, наголосив на тому, що всі церковні практичні екологічні ініціативи, включно з пропагандою енергоефективності, є направлені не лиш на ті чи інші позитивні зовнішні екологічні ефекти (які звісно є важливими), але передусім на те, щоб допомогти людям через усвідомлення своєї відповідальності за природу та практичних шляхів її здійснення, почати більш повноцінне життя – життя з Богом. «Ми не маємо за мету замінити собою державні управління екології чи екологічні інспекції, але нашим першим завданням є служіння для нової євангелізації», – констатував очільник Екобюро УГКЦ.

В рамках Симпозіуму відбулась також панельна дискусія, в якій у формі діалогу робилися спроби знайти ключові підказки для подолання сучасної соціально-екологічної кризи. При цьому учасники заходу погодились стосовно особливої ролі Церкви у цьому процесі, яка покликана плекати правдиву екологію людини, що є запорукою позитивних змін в суспільстві та всьому створеному Богом світі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Symposium080515