Третя Школа лідерів змін готувала до виборчих перегонів прискорюючи час

Мукачеве, Татарбунари, Дергачі, Чернівці, Сміла, Хмільник, Краматорськ, Сарни, Межгірря, Харків, Варшава, Луганськ, Київ, Суми, Тернопіль – з цих міст приїхали в Бережани учасники і тренери третьої сесії Школи лідерів змін, яка незабаром відмітить свою першу річницю. 4-6 вересня 2015 року всі прискорено готувалися до місцевих виборів.

Всі 15 учасників школи йдуть на місцеві вибори, кандидатами, членами штабів, або лобіюють через кандидатів суспільний інтерес. Ці люди вже пройшли навчання на наших попередніх школах в вересні 2014 і квітні 2015. Учасники представили SWOT аналіз проблем своїх міст (найменше має 12.000 населення, найбільше – 200.000). Були представлені програми кандидатів та команд, зустрілися з діючим і майбутніми мерами Бережан. Було проведено глибинне обговорення концепту “Бережани як місто-музей”. Всі зайняття відбувалися в краєзнавчому музеї, розташованому в ратуші, в якого спільний туалет з міською радою.

Один з учасників попередніх сесій вже пішов у владу і очолив відділ Бережанського міськвиконкому. А ще, після попередньої школи і колективного аналізу проблем Бережан, в місті поставили вказівники на численні туристичні атракції.

Наша школа особлива тим, що вчить людей працювати в умовах змін і готує до роботи в тривалий період нестабільності. Лідери прослухали лекцію про новий виборчий закон Володимира Курило (КВУ, Тернопіль), зміни до якого ухвалили  в переддень, і дізналися, як виборче законодавство може змінитися і надалі. Кілька людей остаточно вирішили балотуватися протягом тренінгів.

Віктор Бобиренко (Бюро аналізу політики, Суми) та Олександр Шевченко (Майдан Моніторинг, Харків) провели інтенсивний тренінг по виборчих технологіях в реальних умовах і виявили системні проблеми всіх виборчих кампаній (про які ми нікому не скажемо). Колективний перегляд фільму про виборчі технології «Проект Єльцин» відкрив очі навіть тренерам і показав, як легко народу «продати гру у вибори».

Збігнев Буяк (S4C та Майдан Моніторинг, Варшава) та Роман Захарчук (Сарни, Майдан Моніторинг) вчили відбивати атаку на кандидата і використовувати власні слабкості як переваги.

http://www.youtube.com/watch?v=OvKpcFWeXHM&feature=youtu.be
Фрагмент тренінгу з 3ї сесії Школи лідерів змін в Бережанах, 5 вересня 2015 року. Олександр Коковін намагався виступати перед “виборцями” без палиці, Збігнев Буяк показує йому, як треба використовувати палицю ефективно. Сприйміть це і як метафору теж

Тренери змогли переконати учасників, що вибори – це командна гра на тривалу перспективу. Всім було не тільки дуже весело, а і надзвичайно корисно. Практично всі учасники постійно дзвонили в свої міста і на ходу передавали знання колегам.

Рефлексії після 3ї Школи Лідерів Змін:

Анастасія Пугачова, Луганськ: Відкрила для себе нову галузь діяльності. Хочу допомагати розвивати Україну.

Анастасія Герман, Дергачі: Знайшла нові ідеї для виборчої кампанії

Ірина Зайцева, Дергачі: Ми передамо інформацію надалі іншим нашим громадським діячам

Тарас Носальський, Хмільник: Я усвідомив обсяг того, що мене очікує в діяльності

Наталія Вітковська, Бережани: Рада знайомству та новій отриманій інформації. Зсередини побачила перебіг виборчого процесу

Сергій Вожжов, Мукачеве: Отримав більше питань ніж відповідей. Відповіді шукатиму зі своєю командою в діяльності.

Віталій Криворучко, Чернівці: Пропоную свою допомогу і співпрацю усім, з ким ми тут познайомились

Максим Сорочан, Сміла: Я навчився розрізняти “воду” від конкретних дій, бо тут виступали з практики досвіду, а не теорію. Нам треба навчитись слухатись один одного, бажаю віри і терпіння усім

Олекса Муравльов, Краматорськ: Спонтанно з’явились цікаві конструктивні думки, з різними отриманими фактами ознайомлю друзів. Від сьогодні треба готувати команду на наступні вибори

Мар’яна Добоні, Міжгірря: Розділила для себе розмежування громадської та політичної діяльності. Учасники Школи лідерів Змін дуже різні і надзвичайно дивовижні люди. Від усіх хочу взяти найкраще для подальшої роботи. Дякую організаторам за пошук перлинок – людей по всій Україні

Олександр Караневич, Бережани: Все-таки вирішив йти в команду на вибори. Побачив нюанси для подальшої штабної роботи.

Віктор Бобиренко, Суми: Хронічний недосип все – одно дає радість бути в вашому колі. Бережани для мене незабутні.

Роман Захарчук, Сарни: Заповнюйте списки своїми людьми. Майте віру в перемогу, методично працюйте та розвивайте команду. Планомірно лупайте скалу. Не йдіть на вибори “постібатись” з існуючих чиновників, йдіть працювати. Кожна участь у передвиборчих перегонах – це досвід і пошук нових побратимів. Хочу, щоб ми були успішні, щасливі і багаті, і мали можливість “Йти до свого по своє”

Олександр Шевченко, Харків: Кандидати мають працювати системно і між виборами, нарощування сотих відсотків рейтингу проходить постійно впродовж терміну між виборами. Якщо ви плануєте жити в державі – реалізовуйте проекти системно і безперервно.

Збігнєв Буяк, Варшава: Я сподіваюсь, що навіть у разі програшу на виборах ви на наступний раз теж підете в кандидати. Взяти владу – це по технологіях не складно. Революції показали, що можна взяти посади. Від часу виграшу розпочинається відлік на наступну виборчу програму, аби щоденними словами і діями працювати на власний імідж. Ви маєте знати, ЩО РОБИТИ з владою.

Наталія Зубар, Харків: Думайте про стратегічне бачення вашої діяльності. Виборці не навчені вимагати від влади стратегічного бачення. Навчайте не тільки депутатів, але й виборців працювати на загальну стратегію мислення. Нам потрібно розвивати культуру та єдине стратегічне бачення. Ми маємо постгеноцидне мислення і не працюємо на майбутнє. Давайте разом вести освітню кампанію, розвивати науку. Важливо МЕТОДИ та МЕХАНіЗМИ подачі інформації. Ставтесь до цього свідомо. Нашим завданням є вчити людей, що створять команди і передадуть досвід іншим.

Галина Усатенко, Київ: Учасниками є жителі великих та малих міст, Життя – не в Києві, воно в кожному місті і селі. Ми збудуємо країну, починаючи від сміттєзвалища в Дергачах до Міжгір’я. Ми будемо працювати в різних містах. Зв’язки між людьми і ваші діалоги є цінними, ми мали обмін досвідом, де навчали один одного.

3-я школа лідерів змін була проведена за сприяння Міністерства закордонних справ Чеської республіки, на підтримку якого ми розраховуємо і надалі, в співробітництві з мережею, створеною проектом Українська миротворча школа.

Організатори і архітектори школи

  • Фонд Європа ХХІ, президент Галина Усатенко
  • Інформаційний центр Майдан Моніторинг, голова правління Наталія Зубар
  • Stowarzyszenie 4 Czerwca, заступник голови Збігнев Буяк

Наступні сесії школи відбудуться

  • 4 – місто Дергачі, Харківська область, 19 вересня, тема «Сміття»
  • 5 – місто Бережани, Тернопільська область, 4-7 листопада, тема «Інвестиційна привабливість вашого регіону» (в рамках Української миротворчої школи)
  • 6 – місто Міжгірря, Закарпатська область, січень 2016, тема «Розвиток туристичної інфрастуктури»

Підготували звіт, фото і відео Алла Соколовська та Наталія Зубар

[nggallery id=”24″]

11958318_889277244487797_7465604774551027179_o