Між етнічною ідентичністю та українським громадянством немає протиріч – «Буковина багатоетнічна»

24 листопада 2015 року Блакитній залі Резиденції буковинських митрополитів Чернівецького національного університету відбувся круглий стіл «Буковина багатоетнічна».

Представники органів державної влади, зокрема заступник голови Чернівецької ОДА Руслан Сенчук, культурних товариств національних меншин, зокрема румунського та вірменського, експерти, науковці з України та Румунії, та представники міжнародних організацій взяли участь в обговоренні. Круглий стіл організований Українською миротворчою школою спільно з ГО «Квадрівіум», ГО «Сприяння міжкультурному співробітництву» та кафедрою міжнародних відносин ЧНУ.

12319551_1145816632130306_251063402_n

Метою проведення заходу є актуалізація проблеми та просування ідеї багатоетнічності в Чернівецькій області як позитивного фактору формування толерантної ідентичності мешканців регіону без протиріччя між етнічною ідентичністю та українським громадянством.

У ході заходу були обговорені наступні питання:

  • ситуація із забезпеченням прав національних меншин у Чернівецькій області;
  • вплив Євромайдану, зміни влади та проведення АТО на становище національних меншин;
  • шляхи покращення дотримання прав національних меншин та сприяння інтеграції локальних і загальнодержавної ідентичностей.

Надія Борейко, експерт громадської наукової організації “Квадрівіон”, зокрема, зазначила: «Ми хочемо дізнатися яким чином представники різних етнічних груп співіснують між собою впродовж багатьох століть у Буковинському краї. В контексті останніх подій в Європі в черговий раз актуалізується питання міжетнічних взаємовідносин і її модель багатокультурності».

Сергій Гакман, кандидат історичних наук та представник румунської спільноти Буковини зазначив: “Людина одночасно відчуває кілька ідентичностей. З одного боку, він громадянин України, з іншого, – він представник певного етносу. Всі ці речі повинні віднайти гармонію у співвідношенні цих ідентичностей“.

Учасники круглого столу обговорили досвід Буковини перебування в різних державах, вплив етнічного компоненту на проведення адміністративно-територіальної реформи в регіоні, мовної політики, сприйняття історії держави та негативне використання міфів та чуток на етнічному підгрунті в інформаційній війні.

Ганна Шелест, куратор Української миротворчої школи, розповіла про діяльність УМШ в інших регіонах, зокрема Херсонській та Одеській областях щодо інтеграції етнічних меншин в українське суспільство, проведення роботи щодо посилення відчуття громадянської ідентичності серед представників етнічних меншин, зокрема, публічну кампанію з використанням бігбордів «Я – громадянин України». Такі бігборди «Я – румун. Я – громадянин України» розміщені в листопаді 2015 і у Чернівцях.

Інші ЗМІ про подію:

У ЧНУ обговорили проблеми багатоетнічної Буковини

Наскільки Буковина толерантна до етнічних меншин, приїхали дізнатись представники одеської миротворчої школи

В БЛАКИТНІЙ ЗАЛІ ЧНУ ІМ. Ю. ФЕДЬКОВИЧА ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ НА ТЕМУ “БУКОВИНА БАГАТОЕТНІЧНА”