Школярі Донеччини і Луганщини спілкуватимуться з науковцями Національного Музею Історії України

Стартував наш Всеукраїнський освітній волонтерський проект «Історія без меж», що дає можливість сотням учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл Донеччини та Луганщини спілкуватися з науковцями Національного Музею Історії України (Київ, вул. Володимирська, 2) та їх партнерами за допомогою відеозв’язку.

У межах шкільної програми з історії діти отримають можливість спілкування з відомими знавцями історії, а вчителі – корисні контакти для роботи та нові джерела знання.

Підписавши договір про співпрацю з директоркою Національного Музею Історії України пані Тетяною Сосновською, перші заходи проведемо у прифронтовій Авдіївці разом із вчителями історії та української літератури при всебічній допомозі та координації Авдіївських пластунів. Наразі триває динамічний етап формування стратегії проекту, а незабаром відбудеться перша онлайн зустріч Київ-Авдіївка.

Проект «Історія без меж» діє виключно на волонтерських засадах за допомоги добрих та гарячих сердець.

Я вражений роботою фахівців Національного Музею: відкрилися нові та сучасні експозиції, попитом користуються квести для юнаків та дитячі інтерактивні екскурсії, працюють вечірні лекторії, для відвідувачів безкоштовно співають відомі співаки, усміхнені та гарні співробітники, вже анонсовані безкоштовні театральні вистави за участі Kateryna Chepura.

На величних поверхах, поєднаних мармуровими сходинками, розміщено десятки експозицій із унікальними експонатами, що розкажуть вам про славну історію нашої землі.

На першому та третьому поверсі виставки присвячені Революції Гідності.
Приголомшила виставка мого земляка з Донецька Сергія Захарова, який після полону у терористів в ОРДЛО намалював безліч реалістичних коміксів. На чорно-білих малюнках – вся історія полону: арешт, побиття, знущання, голод, втеча з полону та воля до перемоги… Це варто подивитися, особливо коли в кінці експозиції бачиш один кольоровий малюнок –яскравий жовто-блакитний прапор, що зустрів Сергія на українському блокпості після чорно-білого катування у терористів. Чорно-біла самопроголошена республіка й досі тримає сотні полонених, вона поруч, і про це неможна забувати, тому схиляю голову перед організаторами виставки.

Дякую тобі, Національний Музей Історії України – НМІУ , який уже живе в моєму серці.

Красно дякую за плідну співпрацю: Тетяна Сосновська , Natalia Ivanchenko та Svitlana Yatsenko .

P.S. До речі, на території музею знаходиться фундамент Десятинної Церкви — перша кам’яна церква Київської Русі. Вона була збудована в 988 — 996 рр. на честь Різдва Богородиці за часів князя Володимира, котрий виділив на її будівництво і утримання десяту частину княжих доходів — десятину (звідси і назва). Це унікальна пам’ятка середньовічної архітектури, яка має світове значення. На фундамент Церкви постійно зазіхають представники московії, які вже поставили поруч морські контейнери, де живуть досить непривітні та дивні люди. Далі буде…

З пошаною, станичний Краматорського ПЛАСТу, голова ГО “Культурно-освітня фундація “Лібері Лібераті” Максим Потапчук.
Тел.: 099 140 50 29
1405029m@gmail.com