Двохмільйонна позика для Сергія Лещенко – сліди ведуть на Красную Площадь?

Владислав Вікторович Єндржієвський, який позичив Лещенку на невідомих умовах два мільйона гривень працював в державному на 95% “Укргазбанку”,  а його батько –  займається будівництвом. Поруч з Кремлем.

Як відомо, Сергій Лещенко нещодавно вніс уточнення в свою декларацію, вказавши там позику у розмірі два мільйони гривень, отриману 31 грудня 2016 року від особи на ім’я Єндржієвський Владислав Вікторович.

В декларації також зазначено, що Єндржієвський Віктор Якович (очевидно, батько Владислава Вікторовича) з лютого 2015 року надає нардепу в безоплатне користування кімнату в Києві площею 24 м2. Є підозри, що Сергій Лещенко справді проживав певний час у приватному будинку, який, можливо, належить Віктору Яковичу.

Що пов’язує депутата-антикорупціонера з сімейством Єндржієвських і чим він завдячує їх прихильності достеменно не відомо. Жодних роз’яснень з цього приводу Сергій Лещенко не надавав і спеціальних розслідувань, як у випадку з кредитом від Олени Притули, не проводилось. Хоча інформацію про бізнес та зв’язки його благодійників легко знайти у вільному доступі в Інтернет.

Владислав Вікторович Єндржієвський, який позичив Лещенку на невідомих умовах два мільйона гривень,  був успішним банкіром і працював до 18 липня 2016 року в на 95% державному “Укргазбанку”,  а його батько – давно і фахово займається будівництвом. З відкритих джерел відомо, що Віктор Якович Єндржієвський є співзасновником (разом із ВАТ “Київпроект”) та керівником Асоціації “Реконструкція Фундаментів і Санація Стін” (скорочено – “Реконфісс”).

Російськомовний сайт компанії “Реконфісс” повідомляє, що вона виконує повний комплекс робіт по реконструкції будівель не лише в Україні, але й на “усьому пострадянському просторі”. На території Російської Федерації успішно функціонує її дочірня фірма – ООО “Реконфисс-Ярославль”. Згідно інформації російського ресурсу Rusprofile Віктору Яковичу Єндржієвському там належить доля у 20%, а ще по 20% – іншим українцям, очевидно батьку і сину на прізвище Палій.

Серед переліку об’єктів, капітально відремонтованих за участі компанії “Реконфісс” вказана, зокрема, … споруда головного корпусу Державного Історичного Музею Російської Федерації за адресою Москва, Красная Площа, 1. Зазначено, що роботи з підсилення фундаментів в рамках реставрації та облаштування цієї будівлі були виконані в 2009-2010 роках.

На сайті “Реконфіссу” викладені фотографії, зроблені під землею за лічені метри від стін Кремля, саме там, де щорічно 9 травня проходять колони російських солдатів та військової техніки.

Не викликає сумнівів, що здійснення таких робіт вимагало від підрядника – будівельної компанії з українським капіталом – узгодження і тісної співпраці з компетентними структурами: Федеральною Службою Безпеки, Федеральною Службою Охорони та Управлінням справами Адміністрації Президента Російської Федерації. Адже йдеться про так звану режимну зону московського Кремля, де задіяні особливі заходи анти-терористичної безпеки.

За всієї поваги до компанії “Реконфісс”, який належать декілька патентів на професійні будівельні пристрої, вона навряд чи є унікальним монополістом в технологіях. Тому щоб отримати підряд на реконструкцію знакової споруди в Москві її власникам потрібні були тісні зв’язки із замовником в особі уряду РФ. Тим більш, що йшлося про чималі бюджетні кошти.

Серед інших об’єктів, до реконструкції яких доклав руку “Реконфісс” в Росії, варто відзначити церкву Всіх Святих на Кулішках, що прилягає до комплексу будівель Адміністрації президента Російської Федерації на Старій Площі в Москві, а також готель “Москва” (“SochiPlaza”) в Сочі – один із пам’ятників будівельній корупції під час підготовки до зимової Олімпіади-2014, який і досі закритий для відвідувачів.

Станом на сьогодні будівельний бізнес компанії “Реконфісс” в Росії триває: ведуться роботи по реконструкції історичного маєтку за адресою м. Москва, Мала Нікітська, 12. А в столиці України спеціалісти “Реконфіссу” займаються відновленням фундаменту Театру оперетти…

Насамкінець, іще одна пікантна подробиця: серед друзів Владислава Єндржієвського в мережі Фейсбук фігурують лише три політика: власне Сергій Лещенко та його колеги по фракції БПП Світлана Заліщук та Олександр Грановський. Той самий “смотрящий” від Порошенко, якого колишній журналіст постійно звинувачує у політичній корупції та інформаційних провокаціях проти себе особисто.

О.Степура для Майдану

Від редакцій сайту Майдан. В попередній версії статті повідомлялося, що В.Єндрієвський працює в “Укргазбанку”. Ця інформація базувалася на його профілі в ФБ (дивіться нижче). Ми отримали офіційний лист від “Укргазбанку” з даними про дату його звільнення і внесли відповідні зміни в текст.