День Незалежності у Кентшині

У суботу 27 серпня поточгого року українська громада Кентшина та околиць відзначила 20-ту річницю незалежності України. І хоча підстав для радості мало, враховуючи економічну та політичну ситуацію в Україні під правлінням Януковича – персони з кримінальним минулим, типового партапаратчика родом з радянських часів позбавленого пошани до народу, любові до української мови та культури. Не про таку державу мріяли віками українці. Державу в якій закривають українські школи, панує корупція та беззаконня а українофоби з Партії регіонів зневажають українську націю.

Святкування Дня Незалежності відбулися в місцевому амфітеатрі. Захід відкрив парад байкерів на чолі з о. Павлом Старухом ЧСВВ, який пройшов вулицями міста під блакитно-жовтими прапорами. Серед запрошених гостей були присутні: депутат Мирон Сич (патрон заходу), віце-маршалок воєвідства Уршуля Паславська, бургомістр Кентшина Кшиштоф Гецьман, голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Степан Мігус, голова кентшинського гуртка Збігнєв Гомза та парох православної парафії о. Віталій Чижевський.

– Батьківщина є одна. Вітчизну треба любити і шанувати як рідну матір, не дивлячись на обставини. Про вітчизну слід постійно пам’ятати, а зокрема в цей важкий для неї час. За неї треба також боротися. Політики приходять і відходять. Уряди міняються. Вони не вічні. Вірю в сильну і справді незалежну Україну. І такої України Вам бажаю” – сказав присутнім в амфітеатрі одягнутий в українську вишиванку бургомістр.

У своїй промові Мирон Сич віднісся до подій, які проходили в Києві двадцять років тому і яких був свідком. Він згадав великий ентузіазм, радість а також пов’язані з тим надії співвітчизників. ,,На жаль, ситуація в Україні зараз далека від наших сподівань. Це болить. Ми повинні поставити собі питання про причини. Що не спрацювало? День незалежності це також добрий момент, щоб подумати про стан нашого українства тут в Польщі, нашу присутність, функціонування та майбутнє”. – сказав депутат. Подякував також Кшиштофу Гецьману за велике серце та сприяння українській громаді.

На сцені кентшинського амфітеатру виступив оркестр і солісти Львівського національного академічного театру ім. М. Заньковецької, диригентом якого є Богдан Мочурад а також Марта Боберська солістка Варшавської камерної опери. Глядачі мали змогу почути твори української та світової музики. Організатором заходу були ольштинський відділ ОУП та гурток ОУП в Кентшині.

Андрій Сидор