Представники діаспори увійшли до “списку 300” – руху на захист української мови [VIDIA]

Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, громадські діячі та політики виступили з ініціативою створення Всеукраїнського комітету на захист української мови. До першої п’ятірки увійшли депутати Олесь Доній та Юрій Стець, письменник Василь Шкляр, співачка Ніна Матвієнко та генеральний директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький.

У середу, 27 червня, було офіційно оголошено про започаткування цього нового громадського руху та оприлюднено так званий “Список 300″, до якого увійшли найзнаковіші особистості, серед яких, зокрема, колишні політв’язні, письменники й видавці, журналісти й телеведучі, режисери й актори.

Так, до комітету, зокрема, увійшли Левко Лук’яненко, Мирослав Маринович, Євген Сверстюк, Юрій Макаров, Олексій Гарань, Марія Бурмака, Вячеслав Брюховецький, Володимир Вятрович, Юрій Андрухович, Михайло Ільєнко, Іван Малкович та інші.

Як вважає депутат Доній, створення Всеукраїнського комітету на захист української мови може привести до започаткування руху на зразок польського “Солідарність”.

Як зазначено у повідомленні, Комітет не виступає проти жодної мови, в тому числі російської. Натомість, зусилля будуть спрямовані проти русифікації і спроби продовження політики деукраїнізації України, на підтримку та поширення української мови та культури.

Новий громадський рух, також, підтримали представники української діаспори. До “Списку 300” увійшли, зокрема: Осип Зінкевич (видавець, США), Тамара Олексій (Український конгресовий комітет Америки), Михайло Савків (Українська національна інформаційна служба, США), Андрій Футей (Український конгресовий комітет Америки), Юрій Фігель (Медіа-портал діаспори VIDIA), Орест Стеців (Ліга українців Канади), Андрій Головатий (громадський діяч, Канада), Аннік Білобран (Асоціація нащадків українських волонтерів французького іноземного легіону), Наталя Пастернак (Репрезентативний Комітет українських організацій Франції), а також Махайло Ратушний від Української всесвітньої координаційної ради.

Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, на спробу прийняття “мовного” законопроекту українська діаспора у різних країнах і містах відповіла протестними акціями.

Медіа-портал VIDIA