До дня екологічного трауру: харківські лісники розповідають, як вони знищують ліси

17 вересня цього року, в День працівника лісу, стартувала Всеукраїнська кампанія проти політики Державного агентства лісових ресурсів (http://necu.org.ua/anons-traurne-shou-na-zahyst-lisu/), а саме професійне свято лісників – оголошене Днем екологічного трауру.
До такого кроку громадські активісти вдалися у відповідь на діяльність Держлісагентства – адже саме через неї ми втрачаємо останні природні ліси, через неї вимирають лісові тварини та рослини (http://pryroda.in.ua/dop-kyiv/chomu-den-lisnyka-ye-dnem-ekolohichnoho-trauru/#more-1784), – фактично через неї на наших очах ліси перетворюються на плантації дощок. І це бачив кожний, хто був у лісі! А які організми заважають їх вирощуванню, або не мають до нього відношення – знищуються лісовою галуззю.
І харківські лісники тут нічим не поступаються своїм колегам з інших регіонів.

21 серпня ми звернулися до першого заступника начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства О.Ф. Попова із зверненням “Щодо знищення біорізноманіття лісовими підприємствами Харківщини” (http://pechenegy.org.ua/ru/node/754), в ньому ми навели останні факти руйнування харківськими лісниками лісових екосистем та просили вжити заходів для виправлення цієї ситуації.
І ось ми отримали відповідь від О.Ф. Попова (https://picasaweb.google.com/109899014001654261165/ymVFaI). Всі наші пропозиції щодо збереження лісів в ньому були проігноровані – про них просто не згадується. Однак, що нам цікаво в даному випадку, в додатках детально пояснюється, чим лісники керуються, коли знищують цінні лісові ділянки, – як само вони це роблять.

Зокрема, ми вказували, що “67 квартал Задонецького лісництва Зміївського лісового господарства є науково-дослідною ділянкою національного природного парку “Гомільшанські Ліси”, на його території проживає низка видів, занесених до Червоної книги України. Незважаючи на все це, в даному кварталі було призначено суцільну санітарну рубку, яка призведе до знищення рідкісних видів, які мешкають тут (http://pechenegy.org.ua/uk/node/705)”.
На це нам відповів сам Зміївський лісгосп: “В кварталі 67 виділах 10 та 12 Задонецького лісництва, згідно матеріалів лісовпорядкування, запроектовано суцільну санітарну рубку. Дані ділянки насадження всихають та втрачають свої захисні властивості. В цілях недопущення розповсюдження осередків хвороб та шкідників лісу, згідно “Санітарних правил в лісах України” п.п.18, 25-31 дані ділянки доцільно призначити до суцільної санітарної рубки з наступним лісовідновленням” (https://picasaweb.google.com/109899014001654261165/ymVFaI#5789022220702850754).
Отже, ніякі рідкісні види, які були знайдені на цій ділянці науковцями, лісниками до уваги не беруться – замість них були знайдені “шкідники” (а, може, це є одні й ті самі види?). Більш того, зрозуміло, що і висновки науковців взагалі лісгосп не цікавлять.
Але, “В лютому місяці 2012 р. на розгляд науково-технічної ради поданий перелік рубок в межах господарської зони НПП “Гомільшанські ліси”, в якому було включено вищевказані ділянки кварталу 67 під суцільну рубку, але комісією не погоджено проведення суцільної санітарної рубки на даних ділянках”, – це досі було єдиною перепоною, яка не давала знищити рідкісну ділянку. Проте надії лісники не втрачають: “Виходячи з вище вказаного ДП “Зміївський лісгосп” не проводив і не може провести санітарної рубки в виділах 10 та 12 кварталу 67 без відповідного погодження”.
Ну, звісно, в лютому 2012 р. науково-технічна рада відхилила цю рубку, після чого в травні в парк був призначений новий директор, І. Сєверін, який відверто заявив, що сів в це крісло, щоб “рубати” (http://pechenegy.org.ua/ru/node/646). Тож, тепер, при новому керівництву лісники можуть сподіватися на зміну складу науково-технічної ради – яка буде у відношенні до рубок не такою норовливою?

І по всіх інших ділянках, які ми приводили в своєму зверненні, лісники так само стверджують, що будуть їх рубати, не звертаючи уваги ні на які там рідкісні види. Так, ми написали: “49 та 56 квартал Савінського лісництва Балаклійського лісового господарства були включені до Кадастру тваринного світу – як місця перебування занесеної до Червоної книги України мідянки звичайної (Coronella austriaca). Незважаючи на це, в 8 виділі 56 кварталу було проведено суцільну рубку, а в 49 кварталі, згідно даних на лісосічному стовпчику, така рубка була призначена на 2012 р.”.
Відповів на це нам Балаклійський лісгосп: в кварталі 49 (виділ 11 площа 1,6 га головна порода – тополя; виділі 12 площа 0,9 га головна порода – сосна) Савинського лісництва, заплановано проведення суцільних санітарних рубок в 2012 році. Рубки заплановані базовим лісовпорядкуванням 2010 року і будуть проведені після отримання “Дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду” від Харківської обласної ради та дозволу на проведення суцільної санітарної рубки від Харківського ОУЛМГ, з дотриманням вимог чинного законодавства”. (https://picasaweb.google.com/109899014001654261165/ymVFaI#5789022201383805186).
Ніякої згадки про рідкісні види, більш того, і ніякого бажання почути, що вони там є!

Далі, з нашого листа: “В 2011-2012 роках в Пархомівському лісництві Гутянського лісового господарства, були вирубані всі старовікові лісові ділянки. Зокрема, в липні був зрубаний 9 виділ 32 кварталу, який являв собою ділянку старовікової діброви, де мешкали занесені до Червоної книги України жук-олень та гадюка Нікольського. Місце мешкання вказаних рідкісних видів внаслідок цієї рубки було знищене”.
І відповідь – Гутянського лісгоспу: “В Пархомівському лісництві в кварталі 32 виділ 9 площа 2,1 га матеріалами базового лісовпорядкування 2010 року було запроектовано лісогосподарський захід суцільна санітарна рубка”. І, крім цього, з пунктуаційною помилкою (яких, до речі, багато по всьому листу) зазначено: “Щодо наявності на території вищезазначеної ділянки жука-оленя і гадюки Нікольського то ця інформація не підтверджена науковими обстеженнями” (https://picasaweb.google.com/109899014001654261165/ymVFaI#5789022219396533282).
Цікаво, якими спостереженнями? В який сезон року? Хто їх проводив? Спеціалісти, чи хто відповідь готував? І чи було в них взагалі бажання виявити ці види?

Щодо місця гніздування в Ізюмському лісгоспі червонокнижного орла-білохвоста ми вказували: “В 16 виділі 415 кварталу Завгородневського лісництва Ізюмського лісового господарства, що входить до Кадастру тваринного світу як місце перебування занесених до Червоної книги України мідянки звичайної (Coronella austriaca) та орлана-білохвоста (Haliaeetus albicilla Linnaeus), було проведено суцільну вирубку. А в 30 виділі цього ж кварталу, який безпосередньо підходить до гнізда орлана-білохвоста, згідно даних на лісосічному стовпчику, на цей рік також призначено суцільну вирубку. В сумі ці дві рубки призведуть до втрати гніздової пари цього рідкісного в усьому світі птаха”.
Але, вслід за гутянцями, ізюмська лісниковська комісія ані гнізд білохвоста, ані мідянки там не знайшла!

Ну, і чи не день екологічного трауру День працівника лісу?

С. Шапаренко,
Голова Ради ЕкГ “Печеніги”.
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.