Щодо впливу гідророзриву пластів на свердловині Біляївська-400 (Харківська область) на стан підземних вод

Відкрите звернення

Директору ТОВ “Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І” Грехему Тайлі

Шановний пан Тайлі!
Бурінням в Первомайському районі Харківської області пошукової свердловини Біляївська-400 компанія “Шелл” починає в Україні розробку сланцевого газу (газу ущільнених пісків). Видобування цієї копалини відбувається за допомогою гідророзриву – підземного вибуху, яким в газоносному пласті утворюються порожнини, необхідні для вивільнення газу. З них, в свою чергу, газ витісняється спеціальним розчином, який для цього нагнітається до свердловини. За вашими даними, цей розчин на 99% складається із суміші води й, найчастіше, піску, та на 1% – із хімічних домішок.
В різних висновках щодо впливу гідророзриву на навколишнє середовище вказується, що найбільшу небезпеку при цьому несе забруднення підземних вод цим розчином. Але в документах щодо впливу експлуатації свердловини Біляївська-400 на оточуюче середовище, зокрема, в “Заяві про екологічні наслідки будівництва пошукової свердловини Біляївська 400 Павлівсько-Світлівської ділянки надр в Первомайському районі Харківської області” (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/ZajavEconasl), ця проблема не розглядається.

З огляду на це, прошу повідомити нам:
1. Обсяг розчину для витіснення сланцевого газу (газу ущільнених пісків), який планується ввести до свердловини Біляївська-400.
2. Чи гарантує ТОВ “Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І”, що при функціонуванні свердловини Біляївська-400 підземні води цим розчином не будуть забруднені?
3. У випадку, якщо таке забруднення відбудеться, хто, яка структура, буде ліквідувати наслідки забруднення та компенсувати шкоду від нього? Чи бере на себе такий обов’язок ТОВ “Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І”? Якщо – так, чи закріплений він документально?

З повагою,
Голова Ради ЕкГ “Печеніги” Шапаренко С.О.
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко: тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.