На виборчих дільницях буде застереження про те, що камери не дивляться за голосуванням

23 вересня ми разом з читачами Майдану і волонтерами проекту Майдан-Моніторинг направили в органи влади звернення За чесні вибори, за прозорий підрахунок голосів, де серед іншого вимагали

Від ЦВК – забезпечення на всіх виборчих дільницях вивішування однотипних повідомлень на дуже видному місці про те, що «сам процес голосування в кабінці НЕ знімається на відео». А також забезпечити неодноразове повідомлення про це в ЗМІ.

9 жовтня у відповідь ми отримали від ЦВК відписку.

15 жовтня під час нашої прес-конференції в Києві в УНІАН Михайло Чаплига, представник Уповноваженого з питань дотримання виборчих прав громадян у сфері запобігання порушенням виборчого законодавства, запропонував послати звернення від омбудсмена до ЦВК про такий застережний напис. Фрагмент цього діалогу.

Як було повідомлено на прес-конференції, дослідження вчених показують, що камери на дільницях знижують явку на 8-12%, тому ми вважаємо такий напис одною з запорук того, що люди все таки проголосують без остраху.

19 жовтня ми послали звернення вже до гаранта Конституції про те саме.

22 жовтня  Валерія Лутковська офіційно рекомендує Голові ЦВК повідомити виборців про те, що «Відеоспостереження в кабінці для голосування не ведеться»

Сьогодні ЦВК ухвалила рішення про розміщення оголошення на виборчих дільницях про те, що в приміщенні ведеться відеоспостереження доповнюється текстом, написаним великим шрифтом: «У кабіні для таємного голосування відеоспостереження не ведеться».

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair