Валерія Лутковська рекомендує Голові ЦВК повідомити виборців про те, що «Відеоспостереження в кабінці для голосування не ведеться»

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська рекомендує Голові Центральної виборчої комісії Володимиру Шаповалу додатково поінформувати громадян, що ведення відеоспостереження на виборчих дільницях проводиться без технічної можливості контролю за волевиявленням виборців, яке здійснюється в кабінках для голосування.

Омбудсмен рекомендує внести зміни до пункту 1.5. Порядку здійснення відеоспостереження на виборчих дільницях із використанням засобів відеоспостереження, доступу та контролю за функціонуванням системи відеоспостереження під час проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 13 вересня 2012 р. № 892. Зокрема, викласти текст інформаційної таблички форматом А4 у такій редакції:

«У приміщенні ведеться відеоспостереження. У КАБІНЦІ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ НЕ ВЕДЕТЬСЯ» (великими літерами).

Про результати Уповноважений просить поінформувати її до 24 жовтня цього року.

Раніше представники Всеукраїнської громадської організації «Альянс «Майдан»  за результатами електорального моніторингу виборчого процесу  висловили стурбованість щодо забезпечення гарантій таємного волевиявлення громадян, у зв’язку з відеоспостереженням на виборчих дільницях. Зокрема, ГО «Альянс «Майдан»  звернув увагу на занепокоєння виборців, через проведення відеофіксації, що, в результаті, на їхню думку,  може призвести до  зниження явки громадян під час виборів.

Джерело – сайт обмудсмана