7 простых вопросов, которые вводят политиков в ступор

Вам кажется, что все программы всех политических сил похожи одна на другую? Вполне возможно, что это так. Больше того, допускаю, что во многих случаях их писали одни и те же люди.

Движение “Мы – Европейцы” решило задать украинским политикам свои вопросы, ответы на которые намного важнее тех лозунгов, с которыми партии борются за голоса избирателей. Это принципиальные вопросы, и мы надеялись получить на них принципиальные ответы.

Потому что на самом деле справедливый суд и прозрачная налоговая система значат намного больше тысячи гривень компенсации по вкладам и введения новых льгот.

Эти вопросы были разосланы по адресам всех политических партий, участвующих в выборах. В итоге – ни одна политическая партия так и не смогла ответить на эти простые вопросы. Возможно, у них просто нет ответов? Это многое объясняет.

Впрочем, мы все-таки надеемся, что за несколько дней до выборов партии найдут время ответить на эти вопросы.

Итак, сами вопросы звучали так:

  1. Чи вважаєте ви, що Україні потрібна судова реформа? Якщо так, то опишіть коротко її суть?
  2. На вашу думку, якими можуть бути основні вигоди від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС? Що потрібно зробити Україні, щоб домогтися підписання цієї угоди?
  3. Чи підтримує ваша політична сила вступ України до НАТО?
  4. Скільки (у %) повинне складати податкове навантаження на бізнес, зокрема а) ПДВ, б) загальні соціальні податки на зарплату; в) податок на прибуток, г) податок на доходи фізосіб. Якою повинна бути мінімальна зарплата, яка обкладається за нульовою ставкою податку на доходи фізосіб? Чи треба зменшувати базу, на яку нараховується цей податок, за рахунок певних видатків особи, і якщо так – яких саме?
  5. Чи зобов’язується Ваша політична сила розробити закон про вибори, за яким вибори за списками проводитимуться тільки за відкритими списками, а вибори у мажоритарних округах – тільки серед кандидатів, висунутих шляхом реальних праймеріз? Чи зобов’язуєтеся ви голосувати за такий закон та не голосувати за будь-який інший варіант закону, якщо він не відповідає наведеним критеріям?
  6. Крім виборів, які ви бачите засоби та шляхи впливу суспільства на рішення, які ухвалює влада?
  7. Що для вас означає “верховенство права”? Яким чином ви плануєте сприяти його утвердженню в Україні?

Учасники громадського руху «Ми – європейці»

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair