“Гарант” має зупинити залякування виборців. Звернення до Януковича

Президенту України

Віктору Януковичу

01220, Київ, вул.Банкова 11

 

На підставі ст.40, 102 Конституції України,

Закону України “Про звернення громадян”

 

№7/12-119

19.10.12

 Пане Президенте,

 Як Ви знаєте, Законом України “Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року” від 05.07.12 запроваджено відеоспостереження на виборчих дільницях. Згідно зі ст.5 цього Закону “веб-камери повинні розташовуватися таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців, одночасно забезпечуючи контроль за дотриманням процедури голосування і підрахунку голосів”. Згідно з п.2.3 Порядку здійснення відеоспостереження на виборчих дільницях з використанням засобів відеоспостереження, доступу та контролю за функціонуванням системи відеоспостереження під час проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року (постанова Центральної виборчої комісії від 13.10.12 №892): “забороняється вести відеоспостереження за місцями, призначеними для заповнення бюлетенів”.

 Проте ця надважлива для здійснення вільного волевиявлення обставина належним чином не доведена до відома громадськості, якій, натомість, стараннями ЗМІ, добре відомо про сам факт запровадження відеоспостереження на виборчих дільницях. Більш того, пунктом 1.5 вказаного Порядку передбачено, що “при вході до приміщення для голосування на виборчій дільниці, а також усередині цього приміщення на видному місці розміщуються таблички формату A4 з написом “У приміщенні ведеться відеоспостереження”.

 На наше переконання, непоінформованість виборців щодо безумовного збереження таємниці голосування, щодо відсутности відеоспостереження і контролю за самим актом голосування у кабінці є вагомим чинником тиску на виборців, у грунті речей – чинником залякування виборців. Наше звернення до ЦВК щодо необхідности вирішення проблеми залишилося без належної реакції.

 Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Вас як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з закликом вжити негайних заходів для забезпечення якнайширшого інформування виборців (як у ЗМІ до дня голосування, так і безпосередньо на виборчих дільницях у день голосування) про те, що сам процес голосування не знімається на відео і залишається таємницею.

 З огляду на невідкладність питання, просимо відповідно до ст.20 Закону України “Про звернення громадян” розглянути це звернення терміново і письмово повідомити про прийняте рішення і вжиті заходи.

Наталя Зубар,

виконавчий директор ГІМЦ “Всесвіт”

журналіст, член Незалежної Медія Профспілки України

Олександр Северин, к.ю.н.,

правовий радник ГІМЦ “Всесвіт”