Сплеск репресій напередодні виборів: передвиборчий рикошет зачіпає журналістів та активістів

ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕННЯ СУСПІЛЬСТВА

Прес-реліз

Із наближенням виборів політична напруга в країні зростає – разом із кількістю повідомлень про репресії. У вересні та першій третині жовтня (1-12 жовтня) 2012 року моніторинг протестів, поступок та репресій Центру дослідження суспільства зафіксував сплеск репресій, значна частина яких пов’язана із виборчим процесом.

Кількість негативних реакцій на протести за цей період майже не змінилася. У серпні ЦДС зафіксував 45 негативних реакцій, за попередніми даними у вересні – 52, а в першій третині жовтня – 16 негативних реакцій.

А от кількість репресій, які стосуються не конкретних протестів, а були спрямовані на перешкоджання опозиційній соціально-політичній діяльності, у вересні більш ніж подвоїлася. У серпні повідомлялося про 48 таких репресій, а у вересні – про 111. У першій третині жовтня зафіксовано вже 51 репресивну подію. Якщо тенденція збережеться, то цей місяць може стати рекордним за останній час по кількості репресій проти соціально-політичної активності.

70% репресій у серпні, 77% у вересні та 65% відсотків у жовтні прямо стосувалися передвиборчих перегонів.

Найпоширенішими формами репресій є легкі репресії – вони складають 18%. У 17% випадків учасників соціально-політичної діяльності арештовують або затримують, у 13% випадків – б’ють. Часто жертвами побиття стають журналісти, а у жовтні – пересічні агітатори, які працювали на вулицях на ту чи іншу партію. Так 10 жовтня у Києві від рук невідомих постраждала дівчина, яка агітувала за Володимира Ар’єва.

Майже у 40% випадків репресії і перешкоджання здійснювалися працівниками правоохоронних органів. Ще чверть репресій – справа рук невідомих осіб або груп. Так 11 жовтня невідомі погрожували активістам руху «Відсіч», які роздавали листівки у Коростишеві Житомирської області, закликаючи не голосувати за одного із кандидатів.

46% репресій спрямовані проти політичних партій або окремих політиків. У 21% випадків жертвами репресій ставали журналісти або ЗМІ. Так 10 жовтня представники львівської газети «Експрес» повідомили, що тираж їхнього видання із журналістським розслідуванням масово скуповують невідомі.

Зменшення частки електоральних репресій до 65% на фоні загального сплеску вказує на те, що зростання напруги у суспільстві напередодні виборів зачіпає не лише безпосередніх учасників перегонів. Жертвами рикошету соціально-політичного протистояння у різних контекстах стають журналісти, соціальні активісти та інші діяльні учасники громадського життя – ті, хто в той чи інший спосіб висловлює своє ставлення до влади.

 

Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром дослідження суспільства з кінця вересня 2009 року. Це унікальний проект з систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більше 190 національних, обласних і активістських веб-медіа. На даний момент проект здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Центр дослідження суспільства — незалежний некомерційний центр дослідження соціальних проблем і колективних протестів. Серед основних напрямків роботи: вивчення суспільних рухів, освітньої та містобудівної політики, робітничого класу та проблем бідності.

Контактні особи — Володимир Іщенко (097-396-44-99)