Любов Поліщук: Іноді краще перевіряти.

– Я не вірю, що можу щось змінити.
– А Ви це перевіряли?

Несподівано для самої себе мені вдалося примусити КП Київпастранс та правоохоронні органи виконувати виборче законодавство. Історія почалася ще в середині серпня, коли у київських тролейбусах сором’язливо зачервоніли перші агітки КПУ.  Сором’язливо, бо не містили обов’язкових даних про замовника друку і тираж, та й взагалі в громадському транспорті висіти не мали права.

Фіксацією порушення на карті  maidan.org.ua (ось воно https://maidan.org.ua/vybory2012/reports/view/458) вирішила не обмежуватись, а зателефонувала до служби експлуатації тролейбусного депо, де мене щиро запевнили, що жодних договорів вони з комуністами не укладали і бути такого не може. Але повірили, що листівки висять, тож пообіцяли зняти. Справді зняли, щоправда ненадовго.

Через деякий час рекламою були заклеєні не тільки тролейбуси, а й автобуси і маршрутки (винятково КПТ, у приватних реклами не було).  Явище поширилось на весь Київ, тому стало зрозуміло, що це справа рук не підпільного партійного осередку в одному з тролейбусних парків. З директором КПТ п. Ламбуцьким М.М. порозмовляти не вдалося через його високу зайнятість, а прес-секретар, до якої мене відправили за коментарем, просто не відповідала на дзвінки. Тому я написала листи з інформацією про порушення виборчого законодавства до ЦВК та Прокуратури м. Києва. Для повноти дослідження використала й інші методи впливу на Київпастранс (результати в таблиці).

 

Захід впливу Опис наслідків
1 Телефонний дзвінок керівництву тролейбусного депо. Ефект тимчасовий. Агітки справді  прибрали але пізніше вони з’явились знову.
2 Телефонний дзвінок керівництву КП «Київпастранс». Недієвий. Поговорити не вдалося.
3 Лист до ЦВК Дієвий. ЦВК дуже оперативно (на 3-й день) направила лист до МВС. Агітки зникли зовсім.
4 Лист до Прокуратури м. Києва Дієвий. Прокуратура через тиждень надіслала лист до МВС. Агітки зникли зовсім.
5 Копія листа в Прокуратуру в КП «Київпастранс» Частково дієвий. Надіслали лист про відсутність свого погодження на розміщення реклами. Частину агіток зняли.
6 Телефонний дзвінок на «гарячу лінію» Київпастрансу Недієвий. Надіслали формальну відписку про відповідальність рекламодавців.
7 Телефонний дзвінок у службу «Допомога киянам» («гаряча лінія» КМДА) Недієвий.  З моєї скарги про рекламу в транспорті (в т.ч. метро) відреагували тільки на рекламу в метро – лист від КП «Київський метрополітен» з перекладанням відповідальності на рекламні агенції.
8 Заява у відділенні міліції Важко оцінити.  Надіслали копію листа про намір провести додаткову перевірку. Перевірка не має сенсу, оскільки вся реклама вже знята.

За два тижні після надсилання листів до прокуратури та ЦВК агітація повністю зникла у  Шевченківському районі, а ще за деякий час і в інших районах міста.

Якщо оцінювати методи впливу, то найвищу ефективність мали листи до Прокуратури та ЦВК (пишеш, коли зручно, надсилати недорого, діє зразково), найменшу – особистий візит до РУВС (найбільша витрата часу серед інших малодієвих методів).

І наостанок. Я вимагала у чиновників і правоохоронців змін не тому, що вірила, ніби вони відреагують, а тому, що в іншому разі не змогла б пояснити навіть самій собі, чому будучи незадоволеною якоюсь ситуацією, я не роблю нічого аби її змінити.

Любов Поліщук

4 Comments

  1. ДОРОГА ПАНІ ЛЮБО ПОЛІЩУК! Ви справді ГРОМАДЯНКА. Те, що Ви зробили варте не тільки похвали, але у першу чергу НАСЛІДУВАННЯ. Ваш кожен крок був виважений, законний і послідовний. Тільки так треба боротися із цієї різношерстою напапастю. Одне, що варто зробити у випадках, щоб не бути “голослівною” в очах влади це зафіксувати на фото і долучити до заяви, заделкарувавши це, як додаток і доказ порушення. Благо, що тепер навіть з телефона це можна зробити. Треба використовувати якнайбільше усе, що пропонує сучасна електроніка. Засвідчую Вам свою найщирішу пошану, та бажаю Божої ласки і усіх щедрот, які належаться вільній людині. Плекаю надію, що коло Ваших прихильників і послодвників зростає. Шануймося, ми цього варті!

  2. P.S. Даруйте, що у поспіху переочила,бо повинно було бути “Одне, що варто зробити у випадках, щоб не бути “голослівною” в очах влади це і зафіксувати на фото і долучити фото до заяви, заделкарувавши це, як доказ порушення з вказанням точої дати, виду і рейсу транспорту.

  3. Олесю, саме так і було. В міліцію подавала роздруковані фото, номери держ. реєстрації маршруток, дату, час і зупинку, де фото були зроблені. :) Дякую за побажання.

  4. Люба пані Люба!
    Ви справді любі усім украінцям-громадянам. Щиро дякую від усіх, хто не залишається байдужим до своєї долі, долі своїх дітей та батьків. Змінити ЩОСЬ на краще МОЖЛИВО по-різному, а найлегше – усвідомивши, що ми маємо право на краще життя і ми – мільйони НАС повинні знаходити спосіб бути почутими владою. Бо коли ми мовчимо – ми погоджуємося, що ми безправні = раби і нас таке життя з прожитковим мінімумом у 1000 гривень, щоб оплатити щасливу старість наших взагалі-то ‘слуг’ народу -ВЛАШТОВУЄ. Рецепт від мене – говоріть українською завжди й усюди, покращуйте її і вчіть дітей – часу для такого спротиву додатково не потрібно. І останнє, діти Ізраїлю заговорили мовою, яка вмерла, зрозуміло, що якби їм пропаганда розтлумачувала років 70 що вони не здатні ЩОСь змінити і вони ПОВІРИЛИ би – так би і оправдовували себе неможливість щось змінити. Будь- ласка, розраховуйте на мою підтримку у випадку якщо вам знадобиться зайве пара рук і голова яка вважає злочином залишати нашим дітям цю роботу :) слава Україні, героям України слава і нам дітям героїв – славно потрудитись для кращої України :)

Comments are closed.