Україна не є регіональним лідером у сфері свободи ЗМІ серед країн-учасниць «Східного партнерства»

03BE39B9-EFE2-44FE-A45F-8DAFD8B29882_w268_r1_cx0_cy6_cw0Україна не є регіональним лідером у сфері свободи ЗМІ серед країн-учасниць «Східного партнерства» і випереджає лише Азербайджан і Білорусь.

Про це свідчать результати пілотного проекту вивчення індексу свободи ЗМІ в шести країнах «Східного партнерства», який здійснюється в рамках проекту моніторингу ЗМІ за фінансової підтримки Європейського союзу. Перші результати проекту оприлюднили сьогодні в Києві.

Координатор проекту від міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна» Наталія Сад заявила, що за результатами дослідження свободи слова в країнах «Східного партнерства» аутсайдером став Азербайджан.

Лідером з позитивними тенденціями в цьому напрямку стала Грузія, друге місце зайняла Молдова, третє – Вірменія, Україна посіла четверте місце, передостаннє, п’яте місце зайняла Білорусь.

При цьому, за словами програмного директора «Інтерньюз-Україна» Андрія Кулакова, у рамках «Східного партнерства» необхідно створити мережу медіа-організацій. За його словами, це дасть змогу вирішити проблему свободи слова.

«Чим більше про лиха, проблеми, болісні точки у сфері свободи медіа в наших країнах будуть знати західні інститути й експерти, тим більше вони зможуть створити дипломатичний тиск на уряд і законодавче поле. Щоб вирішити ці проблеми, (ми) повинні створити мережу медійних організацій у рамках нашого регіону («Східного партнерства»)», – сказав Кулаков.

За його словами, проект розрахований на два роки.

Раніше президент Віктор Янукович доручив міністрові внутрішніх справ Віталієві Захарченку й генеральному прокуророві Віктору Пшонці щомісяця інформувати його про дотримання свободи слова й недопущення втручання в професійну діяльність журналістів.

Радіо Свобода