Організація виборів як тест ефективності влади

З того часу, як вибори в Україні стали проходити не за комуністичною безальтернативною схемою, пройшов не один десяток років, але система підрахунку голосів практично не змінилася. В наш час високих технологій на рівні дільничих комісій комп’ютеризація та автоматизація відсутні взагалі. Печерний вік. Дані оцифровуються на рівні окружних комісій. Хто хоч раз на життя проходив квест під назвою “Здача документів в ОВК”, той вже злякається хіба що обстрілу “Градами”. Величезна черга втомлених злих та голодних людей, котрим уже глибоко наплювати на дотримання закону і процедур, мріє лише про одне: більш-менш офіційно позбутись важких коробок з бюлетенями, списками, протоколами і потрапити додому відпочивати.

Це при тому, що для бюджету, тобто для наших з вами кишень, кожні вибори обходяться в кругленьку суму з багатьма нулями. Яка ефективність витрати цих коштів? Система підрахунку і здачі бюлетенів залишається архаїчною, порушуються елементарні права людей, бо яким законом передбачена робота людини впродовж доби без перерви за досить символічну оплату в доволі спартанських умовах?

Ось що творилося в ОВК №145, що в м. Полтава приблизно о 6-й годині ранку. Переконаний, що подібний безлад твориться практично на всіх ОВК України.

Хіба так може бути в цивілізованій країні, котра мріє за декілька років стати членом Європейського Союзу? Однозначно ні!

Організацію виборчого процесу можна розглядати як лакмусовий папірець ефективності роботи влади. І папірець цей на сьогодні червоний! Якби не ентузіазм і відповідальність людей перед совістю, вибори не відбулися б, якби не волонтери, армія не могла б воювати. А це значить, що державний апарат досяг того дна своєї діяльності, коли вже практично кожному зрозуміло, що так далі жити не можна, а значить революційна ситуація нікуди не зникла.

До наступних виборів залишилось зовсім мало часу: пророкують, що вже весною чинна влада буде здавати черговий екзамен на вміння організувати виборчий процес.

Переконаний, якщо нічого не зміниться, то, в кращому випадку, нас знову чекають позачергові вибори до вищого законодавчого органу.

Ігор Кіянчук

Über Ігор Кіянчук 217 Artikel
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан