Заклик Бюро УГКЦ з питань екології до посиленої молитви за припинення збройної агресії та збереження створіння Божого

2014-environmentwarВже більше десяти років міжнародна спільнота відзначає 6 листопада як «Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього природного середовища під час війни та воєнних конфліктів».

Рішення про встановлення цього дня було прийняте на основі фахових висновків про те, що шкода, яка заподіюється навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Нещодавно українські екологи оприлюднили дані про те, що внаслідок воєнної агресії завдано непоправної шкоди природі України. Приблизна сума збитків, нанесених лиш окремим заповідним територіям, становить близько 14 мільярдів гривень. Однак, згідно із твердженням екологів, загальні еколого-економічні збитки становлять суми більші в десятки разів. Тільки під час боїв за Слов’янськ близько 1000 гектарів національного природного парку «Святі гори» було пошкоджено вогнем внаслідок обстрілів ГРАДами.

Ще більш трагічними є біль та страждання всіх тих, кого війна торкнулася своїм смертельним крилом, а це тисячі передчасно втрачених життів, знедолені вдови і сироти та сотні тисяч тих, хто змушений залишити рідні домівки.

Всі страждаючі від воєнного лихоліття потребують нашої щирої молитви. Особливо також військові та добровольці, які в нерівній боротьбі героїчно захищають Богом благословенну українську землю, окрім всебічної допомоги, потребують постійної молитовної підтримки, щоб могти здолати руйнівника, який з жадобою влади та ненаситним бажанням посідати знищує життя та даровану нам Творцем природну спадщину нашої країни.

Бюро УГКЦ з питань екології закликає духовенство, вірних та всіх людей доброї волі до поглибленого моління за припинення воєн у всьому світі, а особливо за припинення збройної агресії зі сторони північного сусіда. Особливо звертаємося до священиків, щоб в часі Богослужінь на Сугубій ектенії долучили наступні прохання:

«Господи Боже, Творче наш, в час, коли ворог хоче поневолити нас і загарбати нашу Землю, яку Ти щедро обдарував природними багатствами, молимо і благаємо: стань на захист свого створіння і не допусти, щоби споконвічний ворог-руйнівник, який знайшов собі оселю в серцях тих, хто нападає на нас, розділяв народи і ставив під загрозу мирне співіснування між націями, молимось Тобі, вислухай і милостиво помилуй».

Всемогутній і всемилостивий Боже, Ти довго терпиш наші провини і щедро виливаєш своє милосердя на тих, хто покірно прибігає до Тебе, з скрушеним серцем благаємо Тебе: дозволь, щоб перед Тобою, Володарем Миру, замовкла всяка зброя, яка нищить життя і руйнує створений у Твоєму Сині світ і щоб у світі залишилась лише одна-єдина «зброя» – Любов до Тебе, до наших ближніх і до цілого створіння – природи, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Висловлюємо глибоке переконання, що, підносячи наші палкі молитви до Творця, який є Володарем миру, за збереження створеного Ним світу, ми стаємо справжніми миротворцями і робимо цим свій посильний внесок у відновлення миру між різними народами та встановлення гармонійних відносин між цілим створінням Божим. На превеликий жаль вже не історичні події, а реальна війна у рідному домі заставляють нас відчути та побачити всю огидність і руйнівну дію війни та її постійну загрозу для всього живого.

Коли здається, що вже всі засоби для відвернення війни вичерпані та коли більше немає переконливих аргументів для зупинення воєнної агресії, залишається лише одна-єдина ефективна зброя – з довірою звернутись у молитві до Вседержителя та Справедливого судді, який завжди бореться на стороні скривджених.

д-р Володимир Шеремета,

керівник Бюро УГКЦ з питань екології