Справу про вбивство мера Бабаєва та судді Лободенка розглядатиме суд присяжних

Відкрите судове засідання почнеться 13 березня в невеличкому містечку Кобеляки, що на Полтавщині

Колегія у складі двох професійних суддів і трьох присяжних розглядатиме кримінальну справу щодо двох резонансних убивств – міського голови Кременчука Олега Бабаєва та судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка.

Таке рішення прийняла щойно колегія суддів Кобеляцького райсуду, що провадить підготовче засідання у справі. Визначено й дату відкритого судового засідання – 13 березня, що припадає на наступну п’ятницю.

Кобеляки суд 2

Колегія задовольнила клопотання, заявлені усіма підозрюваними, щодо суду присяжних.

У справі вбивств мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Олександра Лободенка проходять аж четверо підозрюваних. Серед них – Олександр Мельник, директор приватної телекомпанії “Візит”, колишній міліціонер і громадський активіст Олександр Крижановський, який останнім часом займався боротьбою з корупцією і “накопав” чимало цікавих фактів із порушення законодавства “молодою командою” покійного мера. Цих двох людей прокуратура Полтавщини обвинувачує в замовленні вбивства мера і судді. Вони ж обох заперечують причетність до таких резонансних злочинів.

Також на лаві підсудних двоє людей, яким прокуратура закидає вбивство, – Ігор Пасічний, родич Олександр Крижановського та Ігор Куник, мешканець містечка Глобино, що на Полтавщині.
Обидва в неофіційних розмовах під час перерв у судових засіданнях також заявляли, що невинні й зізналися у скоєнні вбивств під тиском міліціонерів.

“Вина Пасічного лише в тому, що він мій родич”, – заявив учора Олександр Крижановський журналістам. Він також натякнув на матеріальну зацікавленість осіб, що проводили слідство. Мовляв, дехто із друзів та бізнес-партнерів убитого мера пообіцяли велику матеріальну винагороду за пошуки вбивць. Ось на ці гроші й повелися ті, хто фабрикував справу.

Як відомо, з 26 лютого в Кобеляках відбувалося попереднє судове засідання Кобеляцького райсуду в складі суддів голови райсуду Ірини Омельченко, її заступника Тетяни Мороз та судді Тетяни Тесленко. Колегія розглядала питання підготовки до розгляду по суті кримінальної справи щодо вбивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва та судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка.
Адвокати підозрюваних тричі заявляли про відвід колегії райсуду. Але судді відвід відхиляли. Колегія Кобеляцького райсуду заборонила відеозйомку судових засідань, мотивуючи це тісним приміщенням суду та проханням потерпілих. Адвокати підозрюваних назвали поведінку суддів колегії «правосуддям по-кобеляцьки».
Міського голову Кременчука Олега Бабаєва було вбито 26 липня минулого близько 10-ї ранку в Кременчуці на вулиці Сумській, неподалік його будинку. Невідомий вистрілив у нього тричі. Мер помер на місці.
Напад на суддю Автозаводського райсуду Олександра Лободенка було вчинено 11 лютого минулого року увечер, коли той повертався додому з роботи. Суддю поранили кількома пострілами в спину. Наступного дня він помер у лікарні.
У вересні минулого року за підозрою у замовленні цього злочину було затримано Олександра Мельника, директора приватної телекомпанії «Візит». Винним у скоєнні цього злочину директора «Візиту» в соціальній мережі «Фейсбук» назвав міністр МВС Арсен Аваков.
Покійний мер Олег Бабаєв збирався відібрати приватну телекомпанію через рейдерський захват, зробивши її комунальною.
Однак, на момент вбивства мера (що мав великі статки і фактично не припиняв займатися бізнесом) долю телекомпанії уже вирішив суд, залишивши її у власності родини Мельників.
Убитий суддя О.Лободенко також не встиг взятися за розгляд судового спору щодо власності телекомпанії.
Від самого початку затримання директор «Візиту» Олександр Мельник заперечував свою причетність до замовлення вбивств цих відомих осіб. Його адвокати домоглися порушення кримінального провадження щодо погроз, висловлених на адресу О.Мельника в ізоляторі тимчасового тримання обласного управління міліції Полтавщини.

Юлія Билина