Чим більше ми використовуємо соціальний капітал, тим більше він зростає – Сергій Кошман

Для розуміння процесів, що відбуваються в нашому суспільстві корисна лекція Сергія Кошмана про соціальний капітал в рамках «Школи Лідерів Змін». Лекція про появу в Україні нового суспільства, про формування нових норм поведінки. Цю інформацію треба знати, щоб не тільки спостерігати за процесом, а і брати в ньому активну участь.

В певний час у суспільстві з’являються умови, коли ти відчуваєш впевненість, якщо ти вкладеш у цю спільноту, ти звідти отримаєш віддачу. Всі ми з часом один в одного інвестуємо. А якщо є впевненість, що суспільство дає відповідь взаємодії, це і є створенням нової якості суспільної довіри.

Що таке довіра? Довіра – це передбачуваність дій незалежного агенту.

Існує два типи довіри:
– Густа довіра – довіра до сильних зв’язків, до близьких людей, до родичів.
– Суспільна довіра – коли ти довіряєш людям, яких не знаєш. Важливо, що не тільки ти сам довіряєш, а і ти відчуваєш, що довіряють тобі. Саме цей тип довіри формується у такому суспільстві.

Вже у цій взаємодії починають формуються нові норми прийнятної поведінки. Поступово закріплюються її шаблони.

Довіра будується тільки в горизонтальних зв’язках. Якщо в суспільстві розвинені горизонтальні зв’язки між людьми, воно непереможне. Воно може миттю завершити кар’єру відомого політика, якщо він утне якусь дурницю. В Україні до цих пір це було неможливо. Після певної перерви політик виходив на шоу Савіка Шустера, всі робили вигляд, що нічого не відбулося і він продовжував своє політичне життя, підіймаючи інші теми. Таке неможливо у суспільстві з сильними горизонтальними зв’язками.

Будуються ці зв’язки у різних спільнотах на базі спільних інтересів. Всі разом вони складають соціальну тканину суспільства (або павутину відносин). В розвинених країнах люди дуже дбають про її цілісність, адже від цього залежить спокій і безпека у суспільстві. Англійці звиклі в конфліктних ситуаціях жартувати, американці проявляти толерантність.

Цікавим є те, що соціалізація прискорювалася з технічним прогресом. Наприклад, поява годинників на руках сприяла пунктуальності, поява вуличного освітлення збільшила час для спілкування. З часом почалося бурхливе соціальне життя. Наприклад, в пабах в Британії. Там ці відносини існують досить давно.

Цікаве зауваження. Футбольні фанати і співочі колективи зробили більше для громадянського суспільства, ніж церкви, адже, некритична правовірна особа – це дуже згубно для громадянського суспільства.

Ну і, чим більше ми використовуємо соціальний капітал, тим більше він зростає. Отже, спілкуймося!

10250325_10152800069663148_2569453913343955794_n 11182183_10152800069548148_3462655186388330481_n

Наталя Ляшенко, ІЦ “Майдан Моніторинг”