У Росії освітянам заборонили використовувати західні поштові сервіси та соціальні мережі

Міністерство освіти Саратовської області заборонило підвідомчим установам використовувати в роботі поштові сервіси Google, соцмережі Twitter і Facebook і сайти на західних доменних іменах. Про це повідомляє російське видання «Коммерсантъ».

Як зазначається у документі, заборона введена «з метою збереження конфіденційності інформації, призначеної для службового користування, від витоків забороняється використовувати в діяльності установ продукти та послуги іноземних інтернет-компаній». До «чорного списку» потрапили електронна пошта від Google, Yahoo, MSN і AOL, соцмережі Twitter, Facebook і Instagram, інтернет-месенджер WhatsApp. Також навчальним закладам та установам «не рекомендується» розміщувати свої сторінки і сховища даних на британських, німецьких та українських сайтах, а також «у доменних зонах .com, .net, .org і тощо».

Відтак школи, виші та інші установи, підпорядковані Міносвіти Саратовської області мають перейти на російські аналоги цих сервісів, оскільки такі сервіси розташовані на території Росії і знаходяться під її юрисдикцією. Про вжиті заходи освітні заклади та установи Саратовської області мають проінформувати мінісмтерство у триденний термін. Перелік таких сервісів в листі не зазначений, але найвідомішими з них є поштові сервіси Mail.ru, Yandex.ru, Rambler.ru, а також соціальні мережі ВКонтакте та Однокласники.

Як зазначають саратовські високопосадовці, це зроблено через наявність небезпеки у можливості отримання доступу до службової інформації саратовських навчальних закладів закордонними структурами, які можуть заподіяти шкоду і освітній системі. Один з таких випадків навела депутат Саратовської обласної думи Галина Комкова, зазначивши, що це може бути «викрадення персональних даних учнів».

В самих саратовських школах в коментарях зазначили, що ніхто західними інтернет-сервісами у школах не користується, і існує різниця між вивченням іноземної мови та доступом на іноземні сайті. На думку вчителів, «на знання дітей та їх інформованість про зарубіжних країнах подібна заборона жодним чином не вплине».

Причиною таких дій з боку саратовської влади стала нещоднавна заява Володира Путіна на засіданні Ради з науки і освіти, що іноземні фонди «нишпорять по школам», а талановитих учнів «садять на гранти і вивозять з Росії».

Разом з тим, у Міносвіти Саратовської області  заборона західних інтернет-сервісів «не поширюється на приватне життя працівників установ та обмін інформацією в особистих цілях».

 

Додамо, що сайт «Майдан» неодноразово публікували матеріали про небезпечність користування російськими поштовими сервісами, соціальними мережами та російськими мобільними додатками, особливо після набуття у жовтні минулого року чинності закону про обов’язковість зберігання особистих персональних даних користувачів та інформації з їх особистої переписки російським спецслужбам.

ІЦ «Майдан Моніторинг» неодоноразово звертався до органів влади в Україні щодо припинення використання ними російських поштових сервісів, які є небезпечними для держави, зокрема, до ВЗГГУМВС України в Київській області, до Полтавської ОДА тощо.

Також радимо Вам переглянути відео лекції Вільного Університету Майдан Моніторингу про інформаційну безпеку в умовах інформаційної війни.

 

Крім того, нагадуємо, що ІЦ «Майдан Моніторинг» проводить Інтерактивні тренінги з інформаційної безпеки.

 

 

Сергій Петров, ІЦ «Майдан Моніторинг»

Über Сергій Петров 248 Artikel
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії