Відродити Донеччину допоможе відновлення пам’яті про Олексу Тихого по всій Україні

Народним депутатам України, членам
Міжфракційної групи «Єврооптимісти»
Олексію Рябчину,
Дмитру Добродомову,
Альоні Шкрум,
Владиславу Голубу,
Сергію Лещенко,
Оксані Юринець,
Світлані Залищук

ГО «Товариство Олекси Тихого» звертається до вас з пропозиціями щодо вшанування 90-ліття нашого земляка, дисидента, співзасновника Української гельсінської групи, учителя Олексія Івановича Тихого.
Олекса Тихий – це символ українського Донбасу. На сьогодні його праці, статті є ключем до розуміння і розв’язання конфлікту, який палає на наших землях. Тому вшанування його постаті може послужити важелем примирення суспільства на Донеччині.

Ми пропонуємо:

  1. 2017 рік об’явити в Україні «Роком Олекси Тихого»
  2. Перевидати книжки Тихого і про Тихого: двотомник Олекси Тихого «Думки про рідний Донецький край…» (виданий Дон ОДА у 2012 році, та так і не розісланий по школам і бібліотекам області), «На перехресті думок» (упорядник Людмила Огнєва), Олекса Тихий: «Словник мовних покручів Донбасу» (упорядник ГО «Товариство Олекси Тихого»). Виконавець перевидання Донецька Обласна Державна Адміністрація).
  3. Перевидати книгу Олекси Тихого «Мова. Народ». (Видавництво «Смолоскип», Київ, вул. Межигірська, 21).
  4. Випустити поштову марку, присвячену Олексі Тихому.
  5. Випустити монету з зображенням Олекси Тихого.
  6. Провести наукову конференцію, присвячену життю та діяльності Олекси Тихого в Києві. (ГО «Товариство Олекси Тихого» разом з Дон ОДА та низкою громадських організацій України).
  7. Затвердити Міністерством Освіти науково-патріотичний захід «Олексині Читання», який вже 9-й рік проводить «Товариство Олекси Тихого» на Донеччині, як всеукраїнський в трьох напрямках: художньо-мистецький, науковий – серед школярів і студентської молоді.
  8. Перейменувати вулиці в містах Донеччини: Костянтинівці, Дружківці, Краматорську, Слов’янську, по яким проходить головна траса на Харків, – на проспект Олекси Тихого (це вул. Леніна в Костянтинівці, вул Октябрьская в Олексієво-Дружківці, вул. Московская в Дружківці, вулиці Орджонікідзе й Танкистів в Краматорську, вулиці. Ленінградська і Сучасна в Слов’янську). Ці міста майже не відділені одне від одного і складають одну агломерацію. Результатом цього перейменування буде суцільний транс-донбаський проспект Олекси Тихого, життя якого було тісно пов’язане з цими містами.
  9. Школі №14 в Олексієво-Дружківці, яку закінчував наш герой, а потім і викладав в ній, присвоїти ім’я «Школа Олекси Тихого».
  10. Провести велопробіг на день 25-ліття нашої Незалежності по Проспекту Олекси Тихого.
  11. Встановити меморіальні дошки на будівлях в тих містах України, де бував Олекса Тихий (Львів, Івано-Франківськ, Коломия, Київ, Чернігів, інших).
  12. Встановити пам’ятник Олексі Тихому в місті Дружківка Донецької області.
  13. Відкрити музей дисидентського руху на Донеччині в місті Дружківка, де відбувався резонансний суд над засновниками Української Гельсінської групи Миколою Руденком і Олексою Тихим влітку 1977 року.
  14. Видати книжку з новими матеріалами і спогадами про Олексу Тихого (як доповнення до двотомника).
  15. Встановити стипендії імені Олекси Тихого для кращих студентів-переселенців гуманітарних факультетів ВУЗів України.
  16. Назвати вулиці і площі в містах України іменем О. Тихого.
  17. Зробити ремонт родинній хаті Тихих в селі Їжівка Костянтинівського району Донецької області.
  18. З нагоди 90-ї річниці з дня народження Олекси Тихого зробити серії передач на телебаченні та радіо, а також статей в друкованих СМІ і соцмережах.

Тихий

Передбачити достатнє фінансування на всі ці заходи…
Голова ГО «Товариство Олекси Тихого» Євген Шаповалов

Фото