Якщо є бажання та ініціатива – можна зробити все!

Є в Полтаві на Климівці звичайний старий 16-квартирний будинок, побудований ще в далекому 1968 році. І живуть у тому будинку переважно самі пенсіонери. У це важко повірити, коли тільки-но заходиш до цього двору. Усюди квіти, новенький нещодавно пофарбований штахетничок, розмальовані різноманітними візерунками лавиці. Та ще більший подив виникає, коли заходиш до першого під’їзду. Це точно будинок, якому через 2 роки виповниться півстоліття? Усе, від вхідних дверей, від підлоги до стелі, сяє новенькими фарбами, навкруги чистота. Навіть адреса будинку нова: раніше була вул. Гайдара, 35, а тепер вул. Євгена Сверстюка, 35.

1-rozmirom-pobilshe

Хочете роздивитися все краще – сміливо залишайте свої речі на лавці на вулиці. Як кажуть місцеві мешканки-пенсіонерки (які зустрінуть Вас не обуренням на весь світ, а привітними посмішками), в них нічого не крадуть.

2 (вікно від НП, відремонтований підїзд)

Вікна від Нової Полтави, відремонтований підїзд

І з тими ж посмішками мешканці розповідають, як сталося, що їх будинок став близьким до взірцевого.

Ганна Павлівна Деркач спочатку соромиться вихвалятися їх досягненнями. Та підбадьорена сусідкою Валентиною Андріївною Кобзарь, однією з ініціаторок таких позитивних змін у будинку, розповідає: «Зробили ми нові двері в під’їзді й вирішили також зробити ремонт. Але спочатку потрібно було замінити старе гниле вікно. Пішли до Лева Жиденка з проханням допомогти. Лев Анатолійович запропонував взяти участь у Толоці й намагатися стати її призерами, щоб отримати нові вікна. Так ми й зробили. Дружньо вийшли на Толоку, з 10-ої ранку до пізнього вечора працювали. Зробили фундамент, лавиці, штахетник, розфарбували зупинку і стали призерами».

Отримавши свій приз, мешканці під’їзду зібрали гроші та зробили власними силами ремонт.

Віктор Іванович Кошельник, чиїми руками, здебільшого, і робився ремонт, по-чоловічому стримано каже: «Зробили двері спочатку, пофарбували, зробили ремонт, поміняли вимикачі, розетки, поштові ящики пересунули та пофарбували. Треба працювати, а не лежати перед телевізором».

А його дружина Віра Володимирівна підтримує: «Хочеться, щоб ініціативу перейняли інші люди теж. У чистенькому, гарненькому відчуваєш себе веселіше, здоровіше і, взагалі, приємніше».

І й справді, після цього, розповідають, ініціативу перейняв другий під’їзд будинку. Наразі там повним ходом іде ремонт. Хочуть бути не гіршими за сусідів! Інші будинки, що поряд, також «заразилися активністю». Зокрема, будинок, що на Євгена Сверстюка, 26. Його мешканці теж відремонтували один з під’їздів, який був у жахливому стані, й участь в Толоці також взяли. І там так само ініціативу першою проявила пенсіонерка.

Як шуткує Віра Володимирівна, в душі вони – зовсім не пенсіонери!

На запитання, на честь кого перейменовано їх вулицю, відповідають: «Ми все знаємо! Ми цікавилися і читали!».

4 Ремонт у сусідньому будинку на Євгена Сверстюка, 26

Ремонт у сусідньому будинку на Євгена Сверстюка, 26

Мешканці будинку окремо попросили подякувати активістам «Нової Полтави» Олександрові Микитенку та Галині Семененко за допомогу.

А маленька Лілічка тим часом сиділа у візочку посеред охайного та чистого двору та прислухалася до розмов дорослих. Можна бути впевненими, що вона змалечку навчиться бути активною, ініціативною та життєрадісною. Як люди, що її оточують.

Вікторія Родічева, прес-секретар ВГП «Нова Полтава»

Джерело: nova.poltava.ua