Антирозвиткові групи інтересів та системні патології – семінар ММ та NIK в Польщі

21-26 листопала 2016 р. під Варшавою відбувся польсько-український семінар, організований Верховною Контрольною палатою (NIK) Республіки Польща спільно з ГО ІЦ «Майдан Моніторинг» за темою:

«Антирозвиткові групи інтересів – ідентифікація і протидія».

Участь у польсько-українському семінарі взяли представники урядових інституції Польщі (NIK, МЗС, Міністерство розвитку, Міністерства екології, національної поліції), політики, громадські діячи  Республіки Польща; представник ВР України, органів державного управління, Національної академії державного управління при Президентові України, Національної академії прокуратури України, НАБ України, КРП України, ГО ІЦ «Майдан Моніторинг», українських громадських організацій.

З моменту підписання угоди про співпрацю між Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” і Верховню Контрольною Палатою Польщі в жовтні 2014 року, це був вже другий семінар в Польщі. Цього разу наша організація стала співорганізатором, в семінарі взяли участь 17 наших членів, та 2 наших партнерів з Луганська і Маріуполя.

Відео відкриття:


Програми семінару цього разу не створювали попередньо. Організатори імпровізували всі 7 днів. В результаті вийшло зробити таке:

  1. За кожною темою: тематичні доповіді-презентації, запитання – відповіді, публічну дискусію, неформальне спілкування у перервах між доповідями.
  2. Організацію та проведення ділових ситуаційних ігор з питань пошуку компромісів та консенсусу у спільної роботі «команд» під час вироблення та прийняття управлінських рішень.
  3. Культурно – просвітницькі заходи: відвідування музеїв, центру підготовки кадрів національної поліції Республіки Польща, огляд, історичних місць у Варшаві, спільні прогулянки, кава-брейки, неформальне спілкування.

І. Найбільш цікаві доповіді та дискусії навколо них:

  1. Пьотр Кульпа (Радник Президента NIK): аналіз геостратегічних аспектів розвитку Польщі та України. Проблеми подолання міфів щодо негативних сторінок україно-польської історії, основні підходи «реприватизації» України від олігархів – пошук суспільних компромісів. Допомога Польщі у європейській та євроатлантичній інтеграції України. Питання агресії Росії щодо України – «мінський формат» та його оцінка.

Основні висновки:

  • Україна критично важлива задля забезпечення безпеки Європи у широкому контексті;
  • У Польщі серед політичних еліт існує консенсус щодо розуміння необхідності допомоги України у питаннях зовнішньо-політичної безпеки, проведення актуальних реформ у всіх напрямках соціально-економічного і політичного життя, реформи державної служби і місцевого самоврядування, посилення інститутів, що забезпечують економічні свободи, демократію та сталий розвиток;
  • Існує об’єктивна необхідність вироблення спільних польсько-українських підходів щодо розвіювання міфів про негативні сторінки спільної історії взаємовідносин. Вони повинні спиратися на активну державну інформаційну політику та україно-польський громадський сектор.
  • Досвід Польщі свідчить про необхідність пошуку суспільного компромісу між українськими олігархами, що фактично приватизували державу та українським суспільством задля забезпечення зрозумілих «правил гри» у розвитку української державності, суверенітету і незалежності;
  • В Україні необхідно робити усе можливе задля посилення, укріплення, розвитку, підвищення ефективності інституцій, які гарантують позитивні тенденції і реформи. Теза: «добре організовані інституції завжди перемагають, навіть у порівнянні з тими, де більше ресурсу…».
  • Уряд Республіки Польща робив і робитиме усе можливе задля лобіювання інтересів України в європейських та євроатлантичних організаціях.
  • В Уряді Республіки Польщі, у польському суспільстві немає двозначності щодо оцінки агресивних дій Росії в Україні.

 

  1. Заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Рената Szczęch: Розбудова дружніх стосунків між Україною та Республікою Польща, співпраця у форматі «Східного партнерства», про програми підтримки України урядом Польщі, українських мігрантів у Польщі: проблеми інтеграції в польське суспільство.

Основні висновки:

  • В МЗС Польщі є чітке розуміння, що Україна стримує агресію Росії у Європі;
  • Польща у програмі «Східного партнерства» активно сприяє заохоченню України до реформ та надання необхідної технічної допомоги;
  • Польський Уряд толерує українських заробітчан, організовуючи програми їх професійної підготовки, соціального захисту та адаптації до проживання у Польщі (українців у Польщі більше 2 млн.).
  1. Збіґнєв Буяк (екс-голова Митної служби Республіка Польща, один з лідерів руху «Солідарність», ІЦ “Майдан Моніторинг”), Пьотр Кульпа: основні підходи щодо подолання високого рівня корупції в Україні – досвід Республіки Польща. Оцінка рівня корупції в Україні. Про нестандартні підходи у боротьбі з корупційною мережею. Теза: « … Вам треба унеможливити продаж державних посад…, це знищить кругову поруку і корупційну мережу…». Проблема «нульової декларації» і пошуку компромісів щодо попередніх статків корупціонерів. Проблеми звуження корупційного «поля» через експертизу українського законодавства, проблеми виховання нульової толерантності до корупції, проблеми розбудови ефективної системи інституції, що задіяні у боротьбі з корупцією. Посилення відповідальності. Приклади діяльностіNIK  у подоланні корупції в Польщі.
Збігнев Буяк

Основні висновки:

  • Корупція один з основних викликів Українській державності і її інститутам. Україна має ознаки усіх відомих рівнів проявів корупції: стратегічний, «африканський», виключно український.
  • Квола боротьба з корупцією це не тільки «широка мережа», а і слабкість інститутів протидії, обмеженість механізмів громадського контролю і впливу на систему – потрібні активні реформи і тиск громадського сектору щодо їх проведення.
  1. Професор Анжей Зибертович (Радник Президента Республіки Польща):«Антирозвиткові групи інтересів – ідентифікація і протидія». Про способи і ознаки ідентифікації антирозвиткових груп інтересів у структурах публічної служби і громадському секторі. 14 ознак антирозвиткових груп, їх роль у корупційних проявах, «кругова порука» та способи розірвання корупційної «мережи». Польські приклади: успіхи та невдачі.

Основні висновки:

  • Необхідно реалізовувати системний підхід у протидії корупції, тому що вона має всі ознаки системності.
  • Потрібно розвивати економічну незалежність громадян, там де Людина економічно не залежить від держави, там виникає потреба розвитку демократії і Свободи…
  1. Збіґнєв Буяк: Досвід реформування митної служби Республіки Польща. Ситуативна гра щодо способів подолання проявів корупції в інституції.

Основні висновки:

  • Два варіанти дії: тотальний контроль і вільне переміщення товарів – зручність експортерів і імпортерів, будова відносин на засадах законності і довіри. Довіра – ключове.
  • Виявляється неймовірне, у Польщі прийшли до висновку “немає кордону, немає контрабанди”! Митні відносини на довірі з точки зору економічної доцільності в рази ефективніші ніж тотальний контроль, що вимагає значного ресурсу.
  • Виявилося, що у США митників стільки скільки у Польщі, а об’єми товарообігу більше у 1000 разів. Довіра і внутрішній контроль у фірмах експортерах і імпортерах знімають проблему контрабанди і пожвавлюють економіку, а контроль навпаки.
  • Комунікація з іншими державними службами, партнерами з прикордонних держав, фірмами – запорука збереження митного простору. Контролю підлягає те, ще “випадає з статистики у містах реалізації товару”. Довіра у взаємовідносинах головне!

 6. Аніта Ринг, заступник міністра інфраструктури та розвитку Республіки ПольщаПро програми транскордонної співпраці ЄС «Польща – Україна – Білорусь» Об’єм фінансування програм співробітництва 186 млн. євро. Об’єм фінансування окремого проекту 2,5 млн. євро.

Основні висновки:

  • Є реальна можливість і практична допомога щодо розробки та реалізації проектів транскордонного співробітництва за означеними у презентаціх і доповіді напрямкам.
  • З’ясовані вимоги до можливих проектів щодо окремих напрямків та складу розробників і виконавців.

7. Володимир Бойко, Чернігівський центр підвищення кваліфікації державної служби. Проблеми децентралізації влади на прикладі Чернігівської області. Переваги та виклики децентралізації, способи подолання супротиву у реформі децентралізації.

 8. Сергій Копан, Євромайдан Лондон: «Проблеми енергетичної безпеки, енергозберігаючі технології – перспективи розвитку» Аналіз ринкових відносин у постачанні енергоресурсів на ринки Європи, роль України як основного транзитера. Перспективи розвитку ринку енергоресурсів.

 9. Кшиштоф Квятковський (Президент Найвищої палати Контролю Республіки Польща) Завдання та функції NIK. Приклади реалізації завдань, способи та засоби реалізації функцій палати.

ІІ. Ігор Дубровський, Наталія Зубар (ГО Майдан Моніторинг)

Організація та проведення ділових ситуаційних ігор з питань пошуку компромісів та консенсусу у спільної роботі «команд» під час вироблення та прийняття управлінських рішень.

Практичні дії щодо пошуку компромісів у командах та організація спільної дії.

 ІІІ. Відвідування центру підготовки кадрів національної поліції.

Вивчення досвіду реформи національної поліції, порядок конкурсного відбору, забезпечення оперативної і професійної підготовки, соціального захисту.

Репортаж підготував: Олександр Остапенко


Західна Європа не має закінчуватися на Польщі, – радник президента Польщі Анджей Зібертович


Україна має забити останній цвях у домовину Російської Федерації – лідер польської “Солідарності” Збігнев Буяк


Складна історія не перекреслить симпатій поляків до українців, – Кшиштоф Квятковський

Відео – Іван Синєпалов, Громадське ТВ Приазов’я


За результатами семінару відбулося багато обговорень у соцмережах, з якими можна ознайомитися за посиланнями:


Ivan Syniepalov

24 листопад 2016 р. ·

Якщо щось може бути сприйнято як ворожа пропаганда, воно має розглядатися як ворожа пропаганда.

Цензура під час війни – це не питання свободи слова, а питання національної безпеки.


Oleksandr Shevchenko

24 листопад 2016 р. ·

Президент NIK Krzystof Kwiatkowski. Розвиваймо щодня й думаймо щодня як налагодити наші суспільні інституції.
П.С. Повторю те, що Alex Melanchenko уже запостив. Свій виступ 6-та людина в Польщі починає з хвилини мовчання по загиблим українським героям. Polska to jest naiwiekszyj przyjaciol Ukrainy!


Oleksandr Shevchenko

21 листопад 2016 р. · Pomiechówek, Masovian Voivodeship, Poland ·

Розпочали перший день тижневої роботи в NIK (Верховна Палата Контролю). В президії представники NIK, МЗС Польщі, посольства України, і Наталія Зубар (Nataliya Zubar) “Майдан Моніторинг”.


Євген Шаповалов

24 листопад 2016 р. ·

Но главное для меня в этих мероприятиях это общение с Пьотром Кульпою.

Людина ерудит, людина енциклопедичних знань. В кожному питанні бачить головне, те що дає відповіді на те питання.

Для себе він створив світ можливого і успішно живе в ньому. Він чітко усвідомлює що було, що є в даний момент, і чого нам очікувати в майбутньому.

І головне він впливає на всі ці фактори.

“Ніколи не питай себе і інших: “ЧОМУ ?”. Завжди питай: “НАВІЩО ?”…
(Пьотр Кульпа).


Elena Znatkova про Пьотра Кульпу

24 листопад 2016 р. ·

Унікальна людина. Перша зустріч відбулася у Харкові. Записала кожне слово. Його погляди на життя, його філософія змушують проаналізувати своє життя, виправити помилки чи позбутися звичок, які заважають. Ті хвилини спілкування з ним, дуже цінні та важливі для мене.

Пьотр Кульпа

Євген Шаповалов

23 листопад 2016 р. ·

Семінар сьогодні проходить в вільному вигляді
Я вражений тими можливостями які дає Євросоюз Україні. Тільки Республіка Польща виділяє десятки мільйонів. Треба ними користуватися, з їх допомогою робити наше життя краще.
Ось вони – гроші, які так необхідні нашим створеним і майбутнім громадам. Ось та “економіка”про яку нам талдиче наша місцева влада…
Як казав Остап Бендер: “Гроші валяються на дорозі. Треба тільки нахилитися і підібрати їх…”. Але ми поки що й цього не вміємо. Тому й варимося у зловонному казані разом…


Євген Шаповалов

22 листопад 2016 р. ·

Корупція в Україні сьогодні це вплив і наслідки російської агресії… (Пьотр Кульпа).


Євген Шаповалов

21 листопад 2016 р. ·

От і розпочалася наша конференція. Вітали нас всі – заступник міністра закордонних справ Польщі, представник НІКу, Український МЗС, організатори Пьотр Кульпа і Наталка Зубар.
Наталка зробила наголос на тому, що сьогодні, на День Гідності, який відзначається в Україні, ми не на Майдані, а тут, в Європі, навчаємося, як треба жити далі, щоб не було більше приводів нашому народу виходити на Майдан…


Elena Znatkova додала 14 нових світлин.

28 листопад 2016 р.

С какой-то грустью вспоминается неделя в Польше. Все эти дни были чрезвычайно богаты информацией, встречами, общением. Мне было тепло и комфортно, интересно и познавательно. И че-то ни разу ничего не болело – как-то странно изчезла мигрень, а шея забыла про остеохондроз. Не знаю, что повлияло. То ли просто смена обстановки, то ли огромные пространства без бигбордов, то ли ухоженность городков, парков, садов и очень-очень чисты окна (везде!). Что лично меня поразило – чистота, дороги, дома. Даже действующие стройки не действуют угнетающе. Велосипеды, на которых бесплатно можно преодолеть расстояние и поставить их на такую же “стоянку” (говорят, что по такой системе в 2017 году, можно будет пользоваться и электромобилями). Я не видела патрулей на вокзалах или на дорогах. “Борьба” с курением заменена на культуру курения. На всех стеклянных поверхностях приклеены наклейки с изображением больших птиц – это, чтобы маленьких уберечь от неприятностей. Умилительно звучит по польски “частные ясли” – “непублічний жлобік”. Вообщем, как-то так…


Elena Znatkova

22 листопад 2016 р. ·

Благодарю организаторов украинско-польского семинара за возможность продемострировать фильм о перемещенных высших учебных заведениях. После фильма – дискуссия… жаркая и для меня сложная. Эмоции были разные. Были замечательные советы, подсказки и заинтересованность проблемой. Были и фразы : “зачем вы это показываете?”, или “была бы я на месте европейского инвестора – денег бы не дала!”. В любом случае, этот опыт полезен. И встретила тех, кто предложил реальные, хорошие варианты для действия. Как- то так.


Elena Znatkova

22 листопад 2016 р. ·

1% відсоток податків кожен поляк може спрямовувати на діяльність неурядових організацій.
Більшість суспільства користуються такими правами.
30% загальної суми отримує 5 неурядових організацій Польщі.


Elena Znatkova

22 листопад 2016 р.

“Лідер думає про тут і тепер, вміє уявити собі, що буде у випадку програшу, або перемоги. Він розуміє, що після періоду піднесення, наступає спад. Він повинен бути готовий до дій у тій чи іншій ситуації. Він ідеолог.” – Анджей Зібертович
Хто у нас лідер?


Elena Znatkova

22 листопад 2016 р. ·

Зараз про роль еліти у вирішенні проблем.
У мене питання…. Як же стати отією елітою? Чи наблизитися до неї? Бо вибори у нас самі знаєте які! Представники Верховної Ради …. (плакати хочеться)

Український ринок на європейській шкалі начебто великий, але спроможність українського народу низька. У стані сну ресурси. Бажання позбутися комунізації та совєтізаціїї не досить велике. Нажаль..” – Радник президента Польщі Анджей Зібертович

Источником богатства не является труд, не является капитал, технологии и ресурсы. Единственным источником богатства является ОРГАНИЗАЦИЯ (это высочайшее достижение народа)“.


Zoya Krasovska додала 10 нових світлин.

25 листопад 2016 р. ·

У Польщі є 5 центрів навчання поліції. Той, у якому ми сьогодні були – у Легіоново – пишається своїми максимально практичними заняттями (відеопрезентація). Навчання зі стрільби та тактики тут проходять у мега продумано обладнаному тирі, але це тільки початок. Тут лабіринти зі спецільних кімнат, де стіни і підлога – кулепоглинаючі – імітують приміщення, кімнати з меблями, сходові проходи. Блукали ми там серед стріляних гільзочок) Одна з форм – відпрацювання – реальні ситуації. Ну не ново, да. Але вони записані на відео для реалістичності, зі словами, які я тут соромлюся написати) Ролик має кілька сценаріїв розвитку. Для наглядності та емоційної пам’яті знову ж таки. У коридорі плакат – “Курсанте, голова потрібна для думання, а не як мішень для стрільби”.

Керує цим центром комендант пані Анна Росул. Усміхнена і мила з нами, яка лагідно дисциплінує нас регламентом. Суворі інструктори з жвавим почуттям гумору, видно її поважають і демонструють нам, що тут все вирішується за її наказом.

Приїхали ми саме по завершенню інтенсиву з підвищення кваліфікації водіння. Раніше програма була дев’ятиденна, тепер п’ять днів. Поки пан керівник хизується курсами, які крім поліції також проходять інші підрозділи і в т.ч. держохорона, перед нами дріфтувало учбове авто. Замість заднього колеса – конструкція, що імітує рух в умовах ожеледі/заносів (ну ви краще знаєте як то зветься). Пан Корбиш похвалився свіжокупленим суперновим радаром за 55 тис.злотих. Зараз таких у поліції тільки 3, але вже в процесі закупівля ще 300.

Авто для поліцейських закуповують за тендером – аби були достатньо потужні для служби.

Перший курс навчання поліцейські проходять після відбору на службу, протягом 6 місяців. Підвищення кваліфікації поліцейський проходить по мірі необхідності за направленням від керівника. Обов’язково мінімум раз на три роки – стрільба та меддопомога. Поліцейський, який не склав іспити, до служби не допускається. Причини невдачі аналізуються, тож поліцейські можуть або перездати або звільнятися зі служби. Результати проходження навчання, коли востаннє поліцейський підвищував кваліфікацію – публічно доступна інформація.

У поліції в Польщі служить близько 100 тис. осіб. Рівень довіри до поліції тримається на рівні 70%. Реформу поліції в Верховній Рахунковій палаті (НІК) називають одною з найуспішніших реформ. Кажуть, ще років 10 тому поліцейські рідко, але попадалися на хабарях. Зараз – це важко уявити.

Обміну досвідом чи партнерства з навчальними центрами Польщі в рамках реформи поліції в Україні – не було.


Zoya Krasovska

На зустріч прийшов шостий за впливовістю політик у Польщі (так нам представили Кшиштофа Квятковського, президента НІКу), щойно з міжнародних переговорів, але з ретельно підготовленою спеціально для аудиторії промовою. перефоткався з кожним персонально на свій мобільний.


Zoya Krasovska почувається замисленою.

Третій день на семінарі NIKу – це така польська рахункова палата, яка на відміну від української аналізує не лише фінанси, а і структурну ефективність (що безпосередньо впливає на фінанси).
І третій день думаю, як мало в Україні людей, які приділяють час не на нутряки і дешеві скандали, а аналіз глобальних процесів, та хоча би суспільних процесів у межах країни.
Тому так багато потенціалу і так мало людей, здатних формувати і втілювати зміни, а не витрачати енергію на мишину возню. Так виглядає з моєї точки сидіння.


Liudmila Yamschikova

21 грудня 2016 р. о 10:35

нещодавно я обіцяла вас мучити знаннями, імпортованими з Польщі в результаті тижневого семінару від Najwyższa Izba Kontroli (NIK).
виконую обіцяне.
два ключових поняття (антирозвиткові групи інтересів та системні патології) – це те, що я до цього семінару у нас в понятійному апараті не зустрічала.
а оскільки поняття нові, то їх треба якось тлумачити.
і отетот вчорашній “конкурс” на голову ОДА дає нам чудові приклади для ілюстрації, бо

  • пан степанов – це типовий представник антирозвиткової групи інтересів
  • сам “конкурс” – це типова системна патологія. свіженька. не з тих, що дісталися нам у спадок від старої влади, а та, що вибудовується і кріпне безпосередньо на наших очах;

так зрозуміліше, чому це треба припиняти якомога швидше, бо інакше завязнемо ще більше?


Александр Остапенко

25 листопад 2016 р. ·

Нової поліції України є чому повчитися у поліцейських Польши, та і у наших очильників теж. Особливо з питань забезпечення поліцейських та їх соціальному захисту. Актуально б було підписати Протоколи порозуміння та підтримки… Майже впевнений, що поляки готові, справа за нами)))


Александр Остапенко

Єдине, що об’єднує усіх поляків, усі політичні сили і фінансово- економічні еліти держави це відношення до України і розуміння необхідності підтримки українського народу (Кшиштов Квітковський)

От би і нам об’єднатися навколо цього )))


Александр Остапенко

Мова про митницю. Два варіанти дії: тотальний контроль і вільне переміщення товарів – зручність експортерів і імпортерів, будова відносин на засадах законності і довіри. Довіра ключове. Виявляется неймовірне, у Польщі прийшли до висновку “немає кордону, немає контробанди”! Митні відносини на Довірі з точки зору економічної доцільності в рази ефективніші ніж тотальний контроль, що вимагає значного ресурсу. Виявилося, що у США митників стільки скільки у Польщі, а об’єми товарообігу більше у 1000 разів. Довіра і внутрішній контроль у фірмах експортерах і імпортерах. Знімають проблему контрабанди в пожвавлюють економіку, контроль навпаки. Комунікація з іншими державними службами, партнерами з прикордонних держав, фірмами – запорука збереження митного простору. Контролю підлягає те, ще “випадає з статистики, у містах реалізації товару”. Дуже цікаві підходи, Довіра у взаємовідносинах головне!

Чому в Україні слабкі профсоюзи, оцінка ризиків, що робити, щоб ці інститути запрацювали на Людей. Чому вони не з’явилися . Збигнев Буяк – керівник Комітету охорони працівників “Солідарності”, екскерівник митниці Польщі, який радикально знизив рівень корупції на митниці.

Варшава, 20 хвилинна піша прогулянка. 4 станції прокату велосипедів. Автомат з продажу квитків, немає персоналу обслуговування, перші 20 хвилин безкоштовно, далі година 2 злотих (12-13грн). Розвинута мережа доріжок, буквально скрізь. Можливо обїздити усю Варшаву скачками в 20 хв. переміщенням на веліку від станції до станції. Клас!


Роман Захарчук

22 листопад 2016 р. ·

Основа безпеки України – захист працюючих. Тому, що вмотивовані патріоти вийдуть і на майдан, і в окоп, а заляканий працівник піде на антимайдан


Elena Znatkova

8 грудня 2016 р. ·

цей рік… він був наповнений яскравими подіями, зворушливими зустрічами, добрими змінами у моєму житті. І хоча одяг із секонд хенду, гуртожиток замість власної квартири, дворічна неможливість побачитися зі своїми батьками із окупованого Краснодону і дике почуття гіркоти від того, що там, у Луганську залишилися моя собака і улюблений кіт – все ж таки, життя продовжується. Ці фотки отримала вчора від колеги. Польща. Найвища ізба контролю. 5-денний семінар. Вручення сертифікатів. Але люди, які є на ціх фотках…. я вдячна їм, що вони є у моєму житті. Це хвилююча мить і вагома для мене подія. Вектор мого життя змінився, відношення до життя змінилося. І невже для цього потрібно було пройти саме такі випробування? Випробування війною, розлукою з близькими. Мабуть так. А у голові- слова Петра Кульпи: – не питай “ЧОМУ”, питай “НАВІЩО”…


Олекса Муравльов

21 листопад 2016 р. ·

Проблема боротьби з корупцією . Тендери проводяться за єдиним критерієм – найнижчою ціною, без інших кваліфікаційних вимог. Досвід Польщі


Hanna Churkina

26 листопад 2016 р. ·

#Poland Польський волонтер. Ось чим займаються бабусі в Варшаві. Це супермаркет “Бєдронка” . Я швидко знайшла з бабцею спільну мову. Я побачила , як люди, що проходять повз, кладуть щось до іі кошика. Це були пачки або макарон, або цукру, або борошна, а також печиво та чай. Я іі спитала, для кого вона збирає. Вона каже, що піде до будинку старих. Взагалі, вона розповіла , що це волонтерські об’єднання збирає для різних груп людей.


Volodymyr Boyko додав 10 нових світлин.

21 листопад 2016 р. ·

Антирозвиткові групи інтересів – на семінарі, що проводить Найвища Ізба Контролю Польщі (рахункова палата). Мабуть, Україна – клондайк подібних груп. Але це не лише її проблема.


Hanna Churkina додала 8 нових світлин.

26 листопад 2016 р. ·

Мушу це окремо винести. Це про те, яка матеріальна база є у польського полісмена.
Це система кімнат, а я б сказала ціла вулиця, що побудована в навчальному центрі. Всі стіни – гумові. Таким чином вони можуть затримувати кулі. Крім гуми в стінах ще є фанера. Між листами фанера є порожнина, що дозволяє кулі провалювалися в отвір на підлогу. З підлоги після навчання всі кулі збираються.


Наталія Зубар

22 листопад 2016 р. ·

Prof. Andrzej Zybertowicz вважає помилковою тезу про обмеження ролі держави, він вважає, що для проведення реформ держава маю бути сильна і зміцнена. Як приклад називає приватизацію критичної, наприклад комунікаційної інфрастуктури в Польщі на початку трансформацій. Він вважає це помилкою, яку довелося потім виправляти


Liudmila Yamschikova

26 листопад 2016 р. ·

для протоколу.
базовий курс підготовки польського поліцейського – 1400 академічних годин.
вогнева підготовка в цьому курсі триває зараз 98 годин, невдовзі буде збільшена до 140

на додачу до вивчення інструментів долання системних патологій, партизанскими шляхами посвятила в порохоботи Кшиштофа Квятковського (як нам сказали – 6-го за рангом політика Польщі)


Ivan Syniepalov

24 листопад 2016 р. біля Pomiechówek, Masovian Voivodeship, Poland ·

Візуалізуємо допит чиновника.
Що б не робив слідчий, брєдогенератор – універсальний спосіб захисту.


Oleksandr Shevchenko

21 листопад 2016 р. біля Pomiechówek, Masovian Voivodeship, Poland ·

У нас радник Президента Дуди. Філософ, соціолог, фахівець з питань безпеки, суспільствознавець. Видатна людина.
Хто хоче дізнатись про того пана більше, то є тут:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Zybertowicz
Анонсую окрему статтю по його доповіді та лекції. Дуже цікаво.
Далі буде.. — разом із Prof. Andrzej Zybertowiczта Waleria Sobolewska.


Elena Znatkova

25 листопад 2016 р. ·

Честно говоря, слезы едва не хлынули. Он много говорил об Украине, о желании помочь. Он чтит память наших хлопчиков, которые погибли, отстаивая целостность Украины, ее независимость. Минута молчания. Искреннее желание помочь, обнять каждого, подарить частичку себя каждому из нас. Говоря о чиновниках разных рангов, он призывал – “Какие бы Вы не носили пиджаки, будьте прежде всего людьми. Любите людей, понимайте людей”. Эта встреча… она была теплой и трогательной. Спасибо.


Elena Znatkova

24 листопад 2016 р. ·

З президентом Найвищої Ізби Контролю Польщі К. Квяткоський.
Сертифікат, де вказали, що я НАВЧАЛАСЯ (це для Харківського Регіонального інституту державного управління Академії державного управління при Президентові України), ще й стала експертом. А ще, я встигла написати статтю, познайомитися з цікавими людьми та ще більш закохалася у своїх друзів! Друзі! Українська миротворча школа, дякую Вам за шанс. Шанс, після Луганська, після викликів долі, знайти себе у нових умовах існування, не відчувати себе “жертвою війни”, а почувати себе нормальною, та мабуть успішною людиною.


Elena Znatkova додала 3 нові світлини.

24 листопад 2016 р. ·

Контроль и доверие. Совместимы?
«Доверие! При расследовании нарушения – оно необходимо»
«Мы не будем говорить о контроле, мы будем строить дружественную атмосферу!!!» – Збигнев Буяк

А ще нам на пам’ять видали такі сертифікати