Українська Вікіпедія перетнула межу в 1 мільйон статей

Автори: : wmq, Atoly, Anntinomy; CC BY-SA 3.0

Сьогодні, 23 березня, о 21 хвилині по опівночі українська Вікіпедія перетнула позначку в один мільйон статей!

16 років 1 місяць і 22 дні – саме стільки часу знадобилось для створення одного мільйону статей в українській Вікіпедії (різниця пояснюється тим, що перша стаття була створена о 4:42 30 січня 2004 року за київським часом).

Я прийшов до української Вікіпедії у травні 2009 року, коли вона лише наближалась до позначки у 150 тисяч статей. Адже перші 200 тисяч статей писали понад 4 роки (!!). Чому так? Все просто: кількість дописувачів, які робили мінімум одну правку за 30 днів, тоді була близько 1500 і дуже кволо зростала… Коли я став активно займатись Вікіпедією у 2011 році – тоді нас було близько 2 тисяч.

У травні 2014 року ми перетнули позначку у 500 тисяч статей. Отже, понад 10 років пішло на написання пів мільйона статей.

Влітку – восени 2014 року відбулося зростання кількости активних за останні 30 днів дописувачів до 2,5 тисяч. І зараз ми маємо вже стабільно понад 3 тисячі дописувачів, які протягом 30 днів зробили мінімум одну правку. Інші півмільйона написані менше ніж за 6 років. По суті, чим більше українську Вікіпедію регулярно редагує людей – тим швидше вона зростає і кількісно, і якісно.

Приємно, що бачити як на твоїх очах та з твоїм внеском, у т.ч. із залучення нових дописувачів відбулось становлення української Вікіпедії та її перехід у категорію “важковаговиків”-мільйонників.

Чи багато редагує людей Вікіпедію? Загальні цифри нараз я все сказав – протягом 30 днів мінімум одну правку робить понад 3 тисячі зареєстрованих дописувачів і, може, сотня – друга не зареєстрованих дописувачів. У середньому новачку треба 3-5 редагувань, щоби створити нову статтю, яка відповідає всім правилам. Дописувачів, які вважаються дуже активними – які зробили понад 10 редагувань – лише понад 800. Кістяк Вікіпедії – тобто тих, хто робив протягом 30 днів понад 100 редагувань, близько 200. А тепер поділіть ці цифри на понад 40 млн, які володіють українською чи порівняйте з кількістю ваших френдів і підписників у фейсбуці, твіттері чи інстаграмі. Або з якимись іншими зрозумілими для Вас цифрами.

Яка наступна мета? По-перше, за кілька місяців наздогнати і перегнати португальську Вікіпедію (мовців португальською десь 220 млн), до якої лишилось менше 25 тисяч статей. А якщо серйозно, то за наступні 10 років перетнути межу в 2 мільйони статей. І, звісно, поліпшувати якість! Чи вийде це? Не знаю. Але вірю, що з поміччю багатьох потенційних дописувачів, тобто з Вашою поміччю, це має вийти!

Адже будь-хто може долучитись до редагування Вікіпедії. Коли я починав, то я це робив методом наукового тику – вийшло – не вийшло. Перша моя правка взагалі порушила 5 основних правил Вікіпедії. І нічого, вже 8 років я сам навчаю інших редагувати Вікіпедію. А зараз… Зараз є посібники, презентації, методичні матеріали, кілька десятків вікіпедистів, які можуть приїхати і провести тренінг чи провести індивідуальну консультацію. А зараз, в умовах карантину – без проблем проводити вебінари та консультування онлайн. Хоча, консультування онлайн ми давно практикуємо :)

Тому долучайтеся. Це не так складно як здається. А за допомоги досвідчених вікіпедистів редагування Вікіпедії буде цікавим та захопливим. Не знаєте з чого почати? Звертайтесь до мене. Я готовий допомогти, підказати, показати. До речі, це те, від чого я також отримую задоволення – вчити інших того, що сам вмію.

А ще я знайшов тут багато друзів-однодумців. Це багато людей, яких я знаю в реалі, а ще більше тих, кого лише за нікнеймами. Вікіпедія змінила моє життя, змінила мене. І я радий, що я є частиною спільноти української Вікіпедії!

Зі святом всіх нас! Ми це зробили! І до роботи!

Джерело: фейсбук автора

Зображення: Колаж: Aced, Святковий логотип: wmq, Atoly, Anntinomy; CC BY-SA 3.0

Über Сергій Петров 248 Artikel
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії