МЗС вперто не хоче бачити фальсифікації, про які говорить увесь світ, – заява прес-служби Об‘єднаної Опозиції «Батьківщина»

Об‘єднана Опозиція «Батьківщина» закликає міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка та його відомство визнати беззаперечні докази того, що вибори в Україні не відповідали демократичним стандартам, не були чесними та вільними.

 «Безглузді заяви МЗС про здивування оцінкою виборів Держсекретарем США Гілларі Клінтон можуть викликати тільки посмішку», – йдеться у заяві.

 «Ми вважаємо, що на відміну від вас, пане міністр, Гілларі Клінтон уважно читала висновки за результатами парламентських виборів в Україні Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО, де чітко сказано, що ці вибори свідчать про регрес демократії в Україні», – наголошують у «Батьківщині».

 «Особисто для вас, пане Грищенко, нагадуємо, що Голова місії ОБСЄ зі спостереження за парламентськими виборами в Україні, Віце-президент ПА ОБСЄ Вальбурга Габсбурґ Дуглас оцінила ці вибори як «регрес демократії». Голова делегації ПАРЄ Адреас Гросс відзначив «олігархізацію» всього виборчого процесу» та «системні проблеми під час виборчого процесу», а Голова довгострокової місії спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ Одрі Гловер наголосила, що «відсутність адекватної відповіді влади щодо різних порушень під час виборів призвела до створення навколо них атмосфери безкарності», – зазначається у заяві.

 Крім того, були взяті до уваги висновки місії Світового конгресу українців, яка також оцінила вибори в Україні як такі, що «не відповідали усім міжнародним стандартам проведення демократичних виборів».

 «Окрім того, міністр у справах Європи МЗС Великої Британії Девід Лідінгтон назвав парламентські вибори «розчаруванням  та втраченою можливістю продемонструвати відданість демократичним цінностям», – зазначили у «Батьківщині».

 «Подібні оцінки було зроблено і іншими демократичними країнами, Президентом Європейського парламенту та багатьма євродепутатами», – йдеться у заяві.

 «Крім вас, пане Грищенко, ні в кого не викликало здивування те, що Держсекретар США прийшла до висновку, що парламентські вибори в Україні є кроком назад для української демократії. Режим Януковича і ваше відомство, як його пропагандистський інструмент, не приймаєте очевидні факти, зроблені незалежними поважними міжнародними спостерігачами», – наголосили в опозиції.

 «Для вас, пане міністр, як для Співголови Українсько-американської Комісії стратегічного партнерства, яку Ви очолюєте разом з Гілларі Клінтон, є неприпустимим та таким, що не відповідає етичним нормам, робити такі заяви», – зазначили у «Батьківщині».

 «Не дивно, що вам і тим, кому Ви прислуговуєте, не подобається, що Держсекретар США  і міжнародні спостерігачі говорять про політично-вмотивовану справу Юлії Тимошенко та позбавлення її та інших лідерів опозиції права приймати участь у виборах. На їх думку, це є грубими і очевидними порушеннями ключових критеріїв і положень Копенгагенського документу ОБСЄ», – йдеться у заяві.

 «Режим Януковича не звик до чесної боротьби під час демократичних виборів, йому краще кинути своїх опонентів за грати, ніж змагатися з ними у політичній боротьбі відповідно до всіх міжнародних стандартів. Але не можна примусити український народ і міжнародних спостерігачів не помічати очевидні факти – влада підтвердила свою неспроможність провести чесні і справедливі вибори. Обіцянки Януковича щодо «гарантування» чесних парламентських виборів в черговий раз виявились порожніми», – наголосили у «Батьківщині».