Міжнародна Амністія: Побиття студента-музиканта у Рівному, можливо, є справою рук правоохоронців

Українська влада повинна негайно розпочати ефективне, ретельне і неупереджене розслідування нападу на студента-музиканта та можливу причетність до цього групи співробітників міліції і прокуратури, що перебували не при виконанні службових обов’язків, Amnesty International заявила сьогодні.

 “Українська влада повинна припинити небажання переслідувати правоохоронців, які порушують закон, і продемонструвати, що злочинам на ґрунті ненависті немає місця в українському суспільстві”, сказав Давід Діаз-Дожекс, заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

 У суботу ввечері 21-річний Микола Лебедь перебував з друзями в барі в місті Рівне, коли на нього раптово напала група чоловіків напідпитку, що сиділи за сусіднім столом. Йому набили синці під очима та зламали ніс під час нападу.

 Очевидці розповіли Amnesty International, що вони негайно викликали міліцію, яка прибула після того, як нападники повернулися до свого столику.

 Коли міліціонери прибули, вони поговорили з нападниками, але не заарештували їх. Замість цього вони вивели Миколу Лебедя та його друзів надвір. Нападники прослідували за ними, лаючись на Миколу, називаючи його геєм і погрожуючи йому за носіння “вузьких джинсів і сережки”.

 Міліціонери відмовились прийняти заяву та, як повідомляється, сказали Миколі Лебедю, що вони не будуть заарештовувати нападників, тому що вони є частиною “вищого структури” – натякаючи на прокуратуру.

 Друзі Миколи Лебедя вважають, що вони вже виявили особистість принаймні одного з нападників за допомогою соціальних медіа – де розміщена його фотографія у міліцейській формі.

 “Amnesty International вже давно задокументувала епідемію міліцейської злочинності, яка є результатом неспроможності прокурорів притягати правоохоронців до відповідальності за порушення прав людини”, сказав Діаз-Жожекс.

 “Ці заяви свідчать про необхідність України забезпечити себе надійною і незалежною новою системою для розслідування злочинів, скоєних посадовими особами.»

 “Уряд України має прискорити плани з створення незалежного та ефективного Державного бюро розслідування, яке зможе належним чином розслідувати порушення прав людини правоохоронцями та іншими посадовими особами. “

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.