ІЦ “Майдан Моніторинг”: Яким комітетам Верхоради свобода мирних зібрань потрібна, а кому – не дуже

Є проблема. Зареєстрований у ВРУ законопроект №2508а “Про свободу мирних зібрань” передбачає, що “організатору та учасникам мирного зібрання під час його проведення забороняється мати при собі зброю, а також пристрої або пристосовані предмети, що можуть бути використані проти життя і здоров’я людей”. За таких умов, скажімо, вашу улюблену велику парасолю пильний “беркут” може розцінити як “пристосований предмет“, яким можна комусь вдарити по дупі, заподіявши шкоди ніжному здоров’ю, і “вжити заходів“.

Тому Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” надіслав до деяких “профільних” комітетів ВРУ звернення такого змісту:

2508-Кти-звернення

Скільки комітетів, стільки і реакцій.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльности взяв пропозиції до уваги і пообіцяв врахувати:

2508-Кт закзабезпечення

Комітет з питань прав людини, нацменшин та міжнаціональних відносин пообіцяв пропозиції внести на розгляд – свій власний і своєї ж робочої групи:

2508-Кт прав людини

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування “головним” з питання себе не вважає, але своїх депутатів з пропозицією ознайомив, та ще й подякував:

2508-Кт дербудівництва

Комітет з питань правової політики (також “не головний”) каже про намір “врахувати”:

2508-Кт правової політики

 

А от “ківаловському” комітету з питань верховенства права та правосуддя воно все просто не потрібно. Таке “верховенство права”

2508-Кт верховенстваправа

А від Комітету з питань євроінтеграції – взагалі анічичирк. Воно йому треба?

Ми продовжуємо пильнувати за депутатськими вправами з законодавчого забезпечення свободи (або несвободи – побачимо, що саме у них вийде) мирних зібрань та намагатимемося і далі реагувати на виявлені загрози.

********

Діяльність з моніторингу та захисту свободи мирних зібрань в Україні здійснюється Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження”