“Майдан” прозвітував про моніторинг президентських виборів – 2014

 

Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг”, заснований ресурсом “Майдан.org.ua”, прозвітував про результати спостереження за цьогорічниими виборами президента України: в цілому по країні волевиявлення відбулося чесно і прозоро, за винятком Донбасу, передає INTV.


Вибори характеризувались застосуванням нових технологій зі зриву волевиявлення: від пошкодження майна ДВК до залякування членів комісій та навіть іх викрадення.  Про це під час прес-конференції сказав активіст ІЦ «Майдан моніторинг» Віталій Овчаренко.

Він зазначив, що перебіг виборів у Донецькій області завжди відрізнявся від того, яким він був на іншій території України. 

«Цього року вони перевершили самі себе у порівнянні з останніми роками. Слід зазначили, що вибори проходили постійно під загрозою терористичної атаки з боку проросійських терористів, і це вносило фактор дестабілізації щодо нормального виборчого процесу. У нас є зафіксовані факти залякування членів виборчих комісій. Також слід зазначити, що деякі залякування не були зафіксовані, тому що дуже багато членів виборчих комісій не повідомляли про ексцеси, які з ними відбувались, бо члени комісій знаходились під тиском. Таке відбувалось і в Донецькій, і в Луганській областях. Також ротація членів ОВК і ДВК не несла стабільності виборів у Донецькій області», – сказав експерт.

За його словами, вибори пройшли в атмосфері страху та демооалізаціі членів виборчих комісій. Овчаренко зазначив, що розповсюджувались фейки про те, що молодь будуть забирати в армію. 

Під час перебігу виборчого процесу на цьогорічних президентських виборах зафіксовано понад 250 порушень виборчого законодавства, найбільше – спроби зірвати вибори на Донбасі. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив кандидат юридичних наук, правовий радник Інформаційного центру «Майдан моніторинг» Олександр Северин.

«Зібрано і задокументовано близько 250 порушень виборчого законодавства, але це не точна цифра, бо під кінець певні різновиди порушень ми просто не встигали фіксувати. Наприклад, численні дані про псування в різних містах агітаційних матеріалів певних кандидатів. Це мало масовий характер. Категорії порушень по всій країні у нас розподілились так: найбільше 21% – спроби зірвати вибори, 17% – порушення щодо порядку агітації, 13,65% – фізичний примус до виборця чи інших суб’єктів виборчого процесу, майже 12% – перешкоджання здійсненню агітації і стільки ж відсотків порушень у роботі виборчкомів, застосування адмінресурсу – 2,62% і підкуп виборців – 1,5%», – сказав він, додавши водночас, що вибори були законні, рівні й прозорі.

Северин також висловив сподівання, що з боку правоохоронних органів будуть відповідні дії стосовно порушників виборчого законодавства.

Джерело