Місія Схід: Дергачі. Активісти готові йти у владу та вирішувати проблеми громади

Сьогодні відбулась остання поїздка в рамках моніторингового проекту «Місія Схід», котрий відбувається в рамках Української миротворчої школи і охоплює прифронтові міста і села на сході України.

Під час поїздки учасники відвідали місто Дергачі, що поряд з Харковом, та зустрілися з керівництвом Дергачівської райдержадміністрації, активістами з місцевої громадської організації «Деркачівська альтернатива», а також відвідали реабілітаційний центр для українських вояків у Харкові, який дуже скоро має розпочати свою роботу.

Зазначимо, що Голова Деркачівської райдержадміністрації Олександр Політуха став першим представником влади, серед тих, з ким зустрічалися учасники «Місія Схід», який вільно говорив англійською мовою, а також відразу запропонував кілька бізнес-проектів у сферах видобутку природного газу, водоочистки, сміттєпереробки на базі Дергачівського полігону, агробізнесу та електронного урядування. Разом з тим він заявив і про наявність проблем із місцевою міліцією, яка не хоче рослідувати кримінальні спрви щодо фактів підпалу машин громадських активістів, які були на Євромайдані.

Під час зустрічі з активістами з громадської організації «Деркачівська Альтернатива» говорили про актуальні проблеми Дергачівського району, серед яких було названо проблему роботи місцевого органу Держземагенства України і непрозорість його роботи та екологічні проблеми (відсутність водоочистних споруд у Дергачах та загрозу з боку Дергачівського полігону твердих побутових відходів). Крім того, вони єдині серед всіх громадських активістів, з якими спілкувались учасники місії, заявили про готовність брати участь у місцевих виборах, йти у владу для вирішення проблем місцевої громади, оскільки вони усвідомлюють необхідність самим бути у владі задля позитивних змін у місті та районі. Активісти з Дергачів розповіли про свою діяльність, пов’язану з допомогою армії та поширення національної символіки у районі. Також вони зізнались, що завдяки їх сприянню було знайдено металеві троси, якими було повалено пам’ятник Леніну у Харкові наприкінці вересня 2014 року, після чого у ту саму ніч успішно повалили такий самий пам’ятник у себе у Дергачах.

Учасники Місії також побували на урочистих заходах до Дня прапора та Дня незалежності України, під час яких було вручені відзнаки Почесного громадянина Дергачівського району сім’ям місцевих вояків, які віддали свої життя за незалежність України у війні з Росією. Ці звання були присуджені Дергачівською районною радою.

На завершення роботи «Місія Схід» було відвідано реабілітаційний центр, який створюється у Харкові хлопцями з полку «Азов», що буде розрахований на понад 30 бійців. При цьому його творці зазначили, що він буде відкритий для вояків всіх підрозділів та з’єднань, які брали участь у війні з Росією та потребують реабілітації. Хоч наразі він не зовсім дообладнаний, але його відкриття планується на 25 серпня цього року, адже є багато молодих хлопців, які вже потребують реабілітації після поранень, яких вони зазнали на фронті.

За час роботи моніторингового проекту «Місія Схід» її учасники побували у Дніпропетровську, Запоріжжі, Маріуполі, Красноармійську, Костянтинівці та Дружківці,Красному Лимані, Слов’янську, Краматорську, та на півночі Донецької області загалом, а сьгодні у Дергачах. Моніторинговий проект «Місія Схід», попри своє завершення, є підготовчим етапом для реалізації численних проектів у регіонах, які відвідали учасники Місії, за допомоги та сприяння української діаспори в США та Канаді.

 

Сергій Петров, ІЦ «Майдан Моніторинг»

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії