Зелений Гай. Фестиваль-діалог про комфорт і безпеку

Після першого туру виборів президента України в 2019 році до нас звернулися багато людей за порадою про те, як спілкуватися з політичними опонентами конструктивно і ефективно. В результаті ми написали брошуру, яка і описує такі технології.

Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”

Зелений Гай. Фестиваль-діалог про комфорт і безпеку 

ISBN 978-617-7618-36-1.

Упорядник Н. В. Зубар. — Харків: Видавець О. А. Мірошниченко, 2019. — 52 с.

Організація конструктивної комунікації з людьми з різними політичними позиціями дозволила подолати страхи, упередження та недовіру в середовищі громадських організацій Харкова.

Це стало можливим через проведення серії з 19 діалогів, присвячених обговоренню причин тривожних станів, страхів та інших негативних емоцій задля створення планів спільних дій, спрямованих на подолання непорозуміння і ворожості в середовищі громадських організацій Харкова, викликаних виборами 2019 року. Діалоги були організовані через консенсусне ухвалення рішень.

Учасники діалогів домовилися про необхідність дослідження причин тривожних станів і вирішили використати для цього методи громадянської науки.

Для дослідження була винайдена форма масового фестивалю-діалогу у публічному просторі, орієнтованого на дітей, через яких залучаються і дорослі.

Фестиваль-діалог був успішно підготовлений та проведений зусиллями понад 10 громадських організацій та ініціатив Харкова у парку «Зелений гай», який знаходиться у віддаленому районі ХТЗ. Захід, в якому взяло участь біля 700 учасників, показав великий запит людей на обговорення безпеки та майбутнього в приязному та креативному середовищі.

Успіх фестивалю-діалогу дає підстави пропонувати цю форму для спільної дії, яку варто повторити і в інших локаціях Харкова, а також в інших містах України. Такі спільні дії можуть суттєво підвищити соціальний капітал громадських організацій, дозволити їм оцінити стан безпеки в локальній громаді, привернути уваги місцевої влади до проблем громади. Така форма фестивалів також є гарним інструментом та підставою для широких діалогів.

Фестиваль-діалог виявив, що тема комфорту може бути успішно використана, як предмет для розмови про безпеку та спільне бачення майбутнього для осіб з різними політичними уподобаннями.

Повна електронна версія книги Зелений Гай. Фестиваль-діалог про комфорт і безпеку – скачати тут

Публікація підготована в рамках проекту «Розширення можливостей громадянського суспільства для ненасильницької трансформації конфліктів з державними суб’єктами — Проектна лінія: „Платформа для успішного ненасильницького активізму“», що підтриманий Kurve Wustrow — Centre for Training and Networking in Nonviolent Action у рамках Громадської служби миру, що фінансується Федеральним міністерством з економічної співпраці та розвитку Федеративної республіки Німеччина.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair