“Мовний закон” загрожує дестабілізацією в системі освіти України

Прийняття закону про засади державної мовної політики загрожує дестабілізацією в системі освіти, вважає директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Прийняття закону про засади державної мовної політики таїть у собі загрозу ще більшої дестабілізації в системі освіти”, – наголошується в прес-релізі з посиланням на Полянського, оприлюдненій на прес-конференції.

За словами Полянського, закон не містить якихось новацій щодо прав громадян на отримання освіти рідною мовою. У той же час, на його думку, механічне впровадження закону в систему освіти та сума, в яку це може обійтися, можуть призвести до конфліктів, в тому числі, і міжнаціональним.

“Перетрушування” учнівських контингентів і мережі навчальних закладів може призвести до міжнаціональних конфліктів як в учнівської, студентської, так і в педагогічному середовищі, зруйнувати єдиний освітній простір “, – вважає директор Центру освітнього моніторингу.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект “Про засади державної мовної політики” 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

21 серпня повідомлялося, що українські школи поки не готові до виконання закону про мови. Навіть у тих областях, де остаточно визначилися з регіональними мовами, навчальні заклади навряд чи зможуть цього року сформувати класи, де будуть вчити такою мовою – через брак вчителів і вільних приміщень.

22 серпня міністр освіти Дмитро Табачник сказав, що ухвалений “мовний” закон дозволить вчителям і учням більше зосередитись на якості освіти, а школи залишаються українськими. Раніше Табачник заявляв, що Міносвіти підготувалося до реалізації “мовного” закону: 1,9 мільйони підручників з 2,06 мільйонів видані російською.

Джерело