Фонд “Серце до серця” закликає допомогти дітям з вадами слуху

Єжи Конік заг.Поляка з Кракова Єжи Коніка з Україною пов’язує не лише те, що він має тут свій бізнес, а й те, що в Україну він переніс стандарти європейської благочинності, вісім років тому заснувавши Всеукраїнський благодійний Фонд «Серце до серця».

Фонд одразу визначився зі своїм спрямуванням: збирати кошти на обладнання для лікарень, щороку визначаючи конкретну тематику. За 7 років волонтерами фонду (а ними можуть стати всі бажаючі) загалом було зібрано понад 16 мільйонів гривень. А придбано й передано медичним закладам апаратури на… 21 мільйон гривень. Як могло так бути? За рахунок оптових знижок.

Цього року під час акції “Почуй свій шанс”, яка проходитиме в усіх областях України з 7 по 28 квітня, волонтери фонду залучатимуть кошти громадян для придбання спеціального обладнання для діагностики й лікування дітей з вадами слуху. Таку тематику визначила медична рада фонду, що складається з фахівців Мінохорони здоров’я.

Адже за статистикою на 100 новонароджених немовлят троє  глухих. Тільки раніше батьки й лікарі виявляли це зазвичай лише тоді, коли дитина мала б почати говорити.

– Ехоскринінг – апарат, за допомогою якого можна в перші дні після народження дитини визначити, чує вона чи не чує, – розповів лікар-отоларинголог Полтавської міської дитячої клінічної лікарні Микола Заєць. – Другий пристрій, який ми сподіваємося отримати в результаті збору пожертв, – аудіометр, що допомагає визначити ступінь відновлення слуху після лікування запалення середнього вуха. Також не вистачає дитячих слухових апаратів.

Торік під час акції фонду «Серце до серця» на Полтавщині було зібрано 221 тисячу 305 гривень 55 копійок (це по 18 копійок з кожного жителя області), на які для дитячої лікарні було придбано 11 діабетичних помп і один глюкометр, які значно поліпшили життя маленьких пацієнтів. За сумою – це сьомий результат серед областей України.

Єжи Конік розповів, що у Європі традиції  волонтерства й благодійності розвинуті краще, ніж в Україні:

– Коли я виходжу зранку зі свого будинку в Кракові, то не йду на роботу, доки, роззирнувшись на всі боки, не побачу дівчину чи хлопця із скарбничками благодійного фонду, які пропонують перехожим пожертвувати посильну суму на конкретну добру справу, – зауважує він. – Наша молодь дуже охоче бере участь у волонтерському рухові. А українська ще не вельми активна…

Пан Єжи сподівається, що цього року мешканці Полтавщини будуть ще щедрішими й самі підходитимуть до волонтерів зі скриньками-копилками. Недарма ж у народі кажуть: з миру по нитці – голому сорочка. Держава – державою, але ми й самі можемо посильно допомогти один одному.

Оптимізм польського благодійника ґрунтується ще й на тому, що днями був підписаний меморандум про співпрацю між Полтавським представництвом БФ «Серце до серця» та народним депутатом Юрієм Бубликом.

–        Думаю, пан Юрій зі скринькою-копилкою пройдеться по Верховній Раді, – висловив побажання Єжи Конік, – і збере зі своїх колег по парламенту пристойну суму для полтавських дітей з вадам слуху.

Регіональний представник фонду у Полтаві Наталія Удовиченко повідомила, що основні заходи акції пройдуть 27 та 28 квітня, а фінал відбудеться на Театральній площі Полтави. Заплановано провести автопробіг, концерти за участі відомих співаків,  благодійні ярмарки з продажу виробів вихованців позашкільних закладів та роздати юним велосипедистам світловідбійні наліпки на одяг.

Варто згадати ще кілька цікавих фактів.

Серед спонсорів, партнерів та друзів БФ «Серце до серця» –  Компанія “Перфект Трейдинг Груп”, “Кредобанк, Міжнародне Товариство Польських Підприємців в Україні та  Польський благодійний фонд “Великий Оркестр Святкової допомоги”.

Жодна копійка із зібраних коштів не йде на утримання адміністрації фонду, хоча законодавство дозволяє використовувати на ці потреби до 15%.

За 7 років волонтери фонду відсвяткували 16 весіль. Тож назва «Серце до серця» – символічна й багатовимірна…

Людмила Кучеренко

Матеріал підготовлений за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”