Алярм! Свободі слова в Інтернеті винесено смертний вирок!

Майже ухвалено закон, що може легально заблокувати в Україні будь який український чи зарубіжний сайт

Фейсбук, ютьюб, твітер, вконтакте, гугль і будь який веб-сайт – доступ до них в Україні можна закрити за бажанням державного органу. Думаєте – перебільшення? Аж ні краплі!

18 жовтня Верховної Радою України в першому читанні проголосований Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” (№7132).  авторства низки народних депутатів з різних фракцій як більшості, так і опозиції.

Неуважний читач може порадіти повній забороні порнографії, суттєвому обмеженню еротики, жорстокості, мови ненависті, але… закон написаний таким чином, що під еротикою, мовою ненависті чи лайливими словами можна розуміти взагалі то все, що завгодно, особливо в Інтернеті.

Національна комісія України з питань захисту суспільної моралі (ст.11): «З метою попередження виробництва та обігу продукції, що завдає шкоди суспільній моралі може зобов’язати інтернет-провайдерів:

……

(без рішення суду – авт.) вживати невідкладних (протягом доби) заходів щодо обмеження вільного доступу до електронних інформаційних ресурсів (їх частин), визначених Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичними;

за наявності рішення суду на протязі доби забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі, у тому числі дитячої порнографії, з національного сегменту мережі Інтернет, а за умов його розміщення поза межами України – надійне блокування доступу до нього з національного сегменту мережі Інтернет;»

Тобто цей орган (Нацкомісія) стає регулятором інтернету, може обмежувати доступ до сайтів в Україні, вилучати їх зміст і блокувати в Україні зарубіжні веб-сайти.

Що ж завдає шкоду суспільній моралі? Крім еротики і фільмів з кровопролиттям ст.10 законопроекту забороняє також

“вживання нецензурних лайливих і брутальних слів у продукції друкованих засобів масової інформації, у телевізійних та радіопрограмах (передачах), що розповсюджуються протягом ефірного часу у добовому відрізку з 6:00 до 23:00, окрім каналів з обмеженим доступом, у рекламі, мобільному контенті, у комп’ютерних іграх та інших іграх для дітей, у видавничій продукції, розрахованій на дітей, а також у дитячій відео- та аудіопродукції, фільмах, що не мають обмеження глядацької аудиторії, або розраховані на глядацьку аудиторію до 16 років”.

Здавалося б це не про Інтернет? Однак ст.11. каже «Забороняється розміщення та поширення в телекомунікаційних мережах продукції, визначеної статтею 10 цього Закону.»

Тобто в Інтернеті повністю забороняється вживання «нецензурних лайливих і брутальних слів». Звісно список таких слів не прикладається. В той же час в законі визначається «продукція еротичного характеру – продукція, що містить зображення (опис) людського тіла або сексуальних дій, які є продовженням, підтвердженням глибини емоційних переживань людини, і мають за мету розкриття проявів її чуттєвості та досягнення естетичного ефекту».

В результаті, комусь (наприклад, щойно зареєстрованому дописувачу, можливо – фаховому провокатору) достатньо написати на форумі, в коментарях, в соцмережі

  1. матюк
  2. на еротичну тему

щоб зміст “електронного інформаційного ресурсу” був визначеним Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичним, і провайдер був зобов’язаний блокувати доступ до цього сайту. Те саме стосується поширення відповідних зображень соцмережами та форумами.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за  “розповсюдження продукції сексуального та еротичного характеру, продукції, що містить нецензурні лайливі і брутальні слова, елементи еротики”. Таким чином, якщо державний “контролер” побачить на певному сайті слово, котре видасться йому “брутальним”, або якийсь “елемент еротики”, може бути підданим штрафу не лише відповідний автор чи дописувач (котрий, повторимося, може бути платним провокатором), але і власник ресурсу чи то редакція. “З конфіскацією продукції” – тобто зі знищенням контенту.

Причому, якщо сайт знаходиться за кордоном, то судом його можна визнати еротичним (в вас є сумніви у поставі українських судів до позовів суб’єктів владних повноважень до простих смертних?) і ВСІ українські провайдери будуть зобов’язані «надійно блокувати його».

А хто вирішує, що є еротика, що є лайка, а що ні? Нацкомісія. А її діяльність моніторить хто? Правильно: «Порядок проведення моніторингу у сфері захисту суспільної моралі визначається Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі.» Це суперечить ст.19 Конституції України, за якою органи державної влади можуть діяти лише відповідно до Конституції і законів, і не мають, відповідно, права самим собі встановлювати повноваження.

Тобто цей закон, крім того що прямо суперечить ст.10  “Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, де сказано: «Кожен  має  право на свободу вираження поглядів.  Це право включає  свободу  дотримуватися  своїх  поглядів,   одержувати   і передавати  інформацію  та  ідеї  без  втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.»  ще й є по суті антиконституційним.

І управи на Нацкомісію нема ніякої. Бо як ви бачили вище, Нацкомісія може зобов’язувати провайдерів блокувати сайти взагалі без рішення суду.

Причому ні в цьому законі, ні взагалі в українському законодавстві НЕМАЄ визначення  нецензурних лайливих і брутальних слів, ані так як фраза, ані послівно.

В вас є сумніви, що це БУДЕ використано для зачистки Інтернету? У нас – нема. В сусідів є приклади, в Білорусі так блокували ВКонтатке, в Казахстані ЖЖ і опозиційні сайти, а в Росії одного блогера засудили до … знищення комп’ютера.

В червні ООН підготувала доповідь, в якій доступ до Інтернету вказаний, як один із дуже важливих інструментів забезпечення прав людини, вже доволі давно ООН каже про те, що доступ до Інтернету має бути невід`ємним правом людини. В 5 країнах доступ до Інтернету вже проголошено правом людини – в Фінляндії, Естонії, Франції, Іспанії та Греції.

А українські нардепи хочуть в кампанію до Білорусі та Казахстану, і замість сприяння реалізації засадничого права людини – права на свободу вираження поглядів і переконань – хочуть ввести регулятора Інтернету і можливості тотального контролю Інтернету та репресивних дій щодо неугодних.

Що ж з цим можна зробити“?

Ми напишемо про це у міжнародні правозахисні організації та всім депутатам Європарламенту.

Ми запропонуємо народним депутатам України відмовитись від прийняття цього законопроекту і скасувати чинний закон “Про захист суспільної моралі”,а статті про порнографію та мову ворожнечі зробити частиною ККУ.

Ми вимагатимемо виконання Кабінетом Міністрів України пункту 7 ст.7 Указу Президента України  № 1085/2010 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади”, яким Кабінет Міністрів України було зобов’язано вирішити в установленому порядку питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Що можете зробити ви, наші читачі?

  1. Поширити цю статтю Інтернетом – люди мають знати, яка загроза над ними нависла.
  2. Підписатися під цією статтею і ваш голос ми долучимо до зверненням (до Кабінету Міністрів, і народних депутатів)
  3. Запропонувати ваш варіант дій?

Підписатися можна в коментарях тут, коментарем з фейсбуку, або листом на admin@maidan.org.ua

Наталка Зубар, виконавчий директор ГІМЦ “Всесвіт”

Віктор Гарбар, член оргкомітету Громадянської Асамблеї України

Олександр Северин, кандидат юридичних наук

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

113 Comments

  1. Нєпуганиє ідіоти! Підписуюсь, ясна річ!

  2. Не постоишь за волосок – бороды не станет! Свободу Интернету! Алла Трипольская

  3. http://zmejgorynych.blogspot.com/2011/10/blog-post_20.html

    Ці лідараси з верховної зради взагалі здичавіли! Треба їх конкретно ізолювати нахрен від суспільства! Бо окрім величезної шкоди користі з них жодної не було, нема і не буде. Якось треба реагувати, бо буде пізно!

  4. Дуже схоже на черговий “розумний” хід нашого доблесного призидента, особливо після подій з футболками “Спасибо жителям Донбаса…”

  5. Борзеют все больше и больше…
    Подписываюсь.
    Андрей Богомолов, Харьков, инженер-программист

  6. Я вважаюсь Freelancero.
    І Я ГОТОВИЙ змінити компютерного пацючка на гвинтівку.

  7. Я – проти!
    Олександр Приймак,
    правник і правозахисник,
    переможець, лауреат і дипломант
    міжнародних літературних премій, конкурсів

  8. В рідній країні стає страшно жити.. Підписуюсь проти прийняття цього закону!

  9. Підтримую і підписуюся під всіма акціями проти цього драконівського законопроекту!

  10. Ігнатьо Тетяна(Ужгород) – підписуюсь
    Ігнатьо Павло (Ужгород) – підписуюсь

  11. Я за виконання Кабінетом Міністрів України пункту 7 ст.7 Указу Президента України № 1085/2010 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади”, яким Кабінет Міністрів України було зобов’язано вирішити в установленому порядку питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

    Приєднуюсь до визначення законопроекта як загрозливого для свободи слова.

  12. дружно осваиваем телепатическую связь
    ее уж точно никто не забанит
    а ежели мне запретят постить ненормативную лексику,
    то ноги моей в нем не будет
    ебал я в рот подобную хуйню

  13. Я за вільний інтернет!
    Я не хочу жити в Білорусі!

  14. Подписываюсь!
    Это ужасно, в Харькове уже закрыли 3 оппозиционных канала.
    А этот закон просто прямое нарушение права на свободу слова!

  15. +1 против такого закона!!!
    Хочу иметь право выражать свои эмоции соответствующим образом!

    Елена, нач.отдела недвижимости

  16. Дожились! демократия по украински.
    Так хочется высказаться теми самыми словами, что отныне “заборонени”
    но все равно- это пипец и стыдоба тем, кто придумал этот закон.

  17. Сьогоднішня ситуація в одному із районних центрів (практично в центрі):
    Малесеньке ДТП (на рівні пом”ятих крил та розбитих підфарників). Якийсь Фольксваген + ВАЗ-десятка.
    На фольксі чуваг-міська сцука/депутана. ХЗ хто там був винен, а хто не при справах…
    ЗівАки там… (небагато). Перекрита смуга руху, котра заважає іншим.
    Тон розмови помалу підвищується..
    І тут із-за спин ломиться трохи нетверезий молодий чоловік (але не бомжара, а реально нормальний мен. Просто випимший :)). Зі словами: “Хто тут депутат?! Дайте ще й мені й.бнути депутата!”

  18. То ли Яныка хотят перед выборами дискредитировать по полной, что бы им были недовольны все включая интуристов, то ли педофилы-гомосексуалисты депутаты решили монополизировать сферу эротики для упрощения себе выбора партнеров. А эту так называемую нац комиссию возглавляет, на мое мнение, явный гомосексуалист который не побрезгует детьми, да и кроме того там ещё есть какая то потомственная дочь попа, так что такие персонажи относительно морали вообще рассуждать не должны. Такие комиссии должны возглавлять молодые люди, именно они имеют полное представление о морали современного общества, а пенсионеры приучены только к тому что в СССР секса вообще не было, дети находились в подсолнухах…. а на закрытых мероприятиях отрывались на комсомолках именем компартии))).

  19. Приєднуюся. Обов”язково потрібно вимагати від президента та/або мінюста направити проголосований законопроект до Венеціанської комісії.

  20. Це ж нонсенс. Що в совок так прагнуть повернути? Вони невиліковно хворі ці нардупи.

  21. Приєднуюся.Але цього листа мало. Треба було б надати зауваження до законопроекту, ухваленого в першому читанні, і робити це терміново – до профільного парламентського комітету.

  22. Я хочу сказать: за что боролись, на то и напоролись? Это пока еще цветочки, толи еще будет? Будем скоро жить в “Беларуссии”.

  23. Однозначно, подписываюсь. Палитиков-паразитов за борт. Это они заботу проявляют?)Хотят заботиться? Пусть запретят рекламу на ТВ, абсолютно всю! Пусть запретят рекламу табака и пива на бигбордах (черти)!

  24. Я против. Хватит этого беспредела. Господа ханжи, будьте добры, пройдите в нижнюю часть туловища.
    Автор статьи, создайте петицию в 2 care. Пусть об их произволе знает весь цивилизованный мир.

  25. Подобные запреты никогда до добра не доводили. Подобные законы, якобы на благо человека, пишутся и разрабатываются для самих депутатов, для их блага… Выгода для них явно очевидна.
    Купили все каналы, а теперь еще и контроль за интернетом… Перекроют доступ ко всему, что посчитают “вредным”, а тобишь единственной правдоподобной информацией из интернета. И начнут кормить своей “правильной” правдой. Лишая тем самым человека права выбора получения той или иной информации. Ведь список “цензуры” не указывается, там у них, под словом “цензура” может что угодно значится. Обидели словом депутатов или выложили видео непристойного поведения командующих сверху….. что посчитают нужным, то и захотят. А человека, опубликовавшего данную информацию, …. что его ждет?
    попахивает “совком”

  26. Добрый день! Извините, что на Русском, но все же хочу высказать свое мнение:
    Законопроект – нормальный, наш менталитет – нет.
    Я считаю, что блокировать сайты вовсе – нельзя, но ограничивать права доступа уже давно необходимо!!! Пусть для этого хоть онлайн разговор с членом комиссии через вебкамеру используют, но дети не должны смотреть и половину того, что в инете лежит!!! А совсем блокировать тоже опасно, ведь те, кто не “удовлетворит потребности” в инете могут попытаться осуществить это в жизни… но таким людям надо хоть раз в пол года психиатра проходить на предмет: не двинулся ли еще?! пусть смотрят свое порно, но регистрируются и получают пароль для доступа…
    А если правильно спроектировать процедуру ограничения доступа, то данный закон не понадобится вовсе.
    С уважением!

    • 15 минут назад там было 43 подписи, включая мою. В данный момент их 40. Почему?

      • Екатерина, я проверил – Ваша подпись есть. И она как раз 43я) Система сконструирована так, что подписи премодерируются – для защиты от спама. Но модераторы утверждают абсолютно все подписи, не делая никаких исключений.

  27. Підписуюсь.
    Свободу слова ще ж ніби не відмінили, що би там не думала з цього приводу нацкомісія з захисту суспільної моралі (сама назва чого варта)…

  28. Давно пора переходить к более смелым действиям – берите пример с афганцев… Да, Америка нас многому учит: и как демократию строить, и как ее использовать для построения новой суперсистемы рабовладения. Чего только стоит все более оплетающий мир своими щупальцами (анти)террористический спрут… Но и в невеселой ситуации нас выручит юмор – http://www.youtube.com/watch?v=x4FxKK4SDeY (надо такие снимать о ПУ-ВРУ-тп)

  29. Напугали зайца стоп сигналом. Украинец, как еврей, народ предприимчивый, особенно если это касается личных интересов. Ограничат интернет системы, найдутся новые лазейки, запрещают матюк – так это же народный фольклор, тем самым и цензуру. Люди не будут предлагать свои дополнения и законопоправки к ним, скорее, хакер овладеет интернетом. Защита серверов, личных данных,да так, что ни одна служба не подкопается. И вообще какое дело государству, до личных дел народа. Скорее государство боится восстание народа, ведь самая реальная мощь информация, проходит через потоки глобальной сети. Митинг-устоем, революцию-подними, вплоть до вооружённой. Так что, НАРОД, чего боится государство и бюрократия, НАС(в массе одной идеи) и ИНФОРМАЦИИ(информ.оружие и распространение, как подрыв недоверия). И если будут щемить народ изнутри, то пресс, может и не выдержать. Демократия за нами, революция за нами, хотите ЖИТЬ, берите всё в свои руки. Корень в народе и не одно правление не сможет управлять народом если, НАРОД, сам этого не позволит.

    • Для революцій потрібна не тільки ідея, але й харизматичний лідер. Це поширена думка. Такий лідер, котрий міг би вести за собою. Свого часу таким був Ющенко, та й Янукович, для своїх виборців. Наразі вони втратили не тільки харизму, але, що головне, довіру народу. І ця втрата довіри “навчила” майбутніх “лідерів” – мовляв, не висовуйся! Тепер таких потужних лідерів немає (можливо, поки-що), а влада тим і користується, намагаючись “затягнути гайки”, щоб і не з’явились.
      Однак вихід є! Це самоорганізація. Це чітка побудова ідей, та їх поширення. Це шлях “флешмобу”, коли акції проводяться, для стороннього ока “стихійно”, але на диво зорганізовано. Це шлях, коли кожен учасник є дієвою частинкою єдиного цілого, коли він чи вона знає кожен свій наступний крок незалежно від того, що роблять інші. Це шлях, коли досягається результат у вигляді позитивних змін через системний силовий тиск на саму систему, але без особи-кумира, котра після зміни персоналій у системі, стає сама тим “царем” проти котрого “воювали” перед цим. Треба змінювати владу а не обличчя у владі. Змінювати через різкі і активні акції “проти!”, якщо утискаються права, а також акції “на підтримку” – якщо пропонується позитивна зміна. І не тільки мітинги.
      У кожного з нас є сила змінювати світ довколо себе. Потрібно лише вектори цієї сили спрямовувати в потрібне русло. Не услід за кумиром, а вперед, стоячи на передовій! Разом – ми сила!


      Ми не прощаємо! Ми не забуваємо! Чекайте нас! Ми – Легіон!

  30. незрозуміло одне: чому люди сидять в неті і висловлюють своє обурення, а не беруть лопати і вила,а може ще щось серйозніше, щоб скинути бандитську владу геть?! Сьогодні заборонять це, завтра – інше! То камуфляж забороняють носити, завтра вкажуть, якого кольору шкарпетки нам одягати, а післязавтра – переконають у тому, що дихати некорисно для здоров’я і щоб ми з хат не виходили і не збиралися, як у Білорусії! Черговий раз відволікають народ від економічних проблем, руйнації та розкрадань нашого ж майна, поки ми тут це обговорюємо!

  31. Подписываюсь.
    Урезать хоть какой нибудь доступ к информации для современного человека равносильно что держать за горло.
    Дайте дышать свободно.

  32. С технической точки зрения еффективных механизмов реализации этого нет в принципе — законодатели понятия не имеют о механизмах функционирования IP-сетей. В случае чего “регуляторы” выдохнутся на первой стометровке — не хватит у них потуг что-то регулировать кроме как на бумаге. Даже полностью ликвидировать всю СЕТЬ уже невозможно в виду наличия спутникового сегмента. Смешно просто…

  33. Приєднуюсь до визначення законопроекта як загрозливого для свободи слова.

  34. Очередная невыносимая дикость и глупость в нашей законодательной системе.. если это дело наберет обороты, тогда комиссия “зачистит” не только интернет ресурсы, но и большую часть ассортимента наших книжных магазинов.. короче говоря – в топку этот законопроект.

  35. Есть там пунктик, который запрещает издания, которые пропагандируют употребление токсических, наркотических, психотропных веществ, алкогольных напитков, табакокурение.
    Так вот, есть у меня мнение, что первым делом нужно будет потребовать закрытия сайта ВР т.к. сам текст данного “закона” косвенно пропагандирует все вышеуказанные пункты(ну возможно за исключением табакокурения), ибо без употребления всего комплекса одурманивающих средств, невозможно не то что составить подобный “закон”, но и создать “Національну комісію України з питань захисту суспільної моралі”.

  36. Поддерживаю.
    Закон нарушает базовые права человека и Конституцию Украины.

  37. Заборонити антиморальну владу. А морди владоможців визнати малими еротичними архітектурними формами.

  38. Приєднуюсь до визначення законопроекта як загрозливого для свободи слова.

  39. Це ще один доказ того, як влада “мріє” про євроінтеграцію.

  40. Такі закони повинні прийматися компетентними людьми і мати чітке формулювання. Даний законопроект, як на мене, просто для відвертання уваги зроблено, бо зараз від нашої свободи слова все одно ніякого толку

  41. Вот поэтому необходимо поддержать лозунг:”Ни одного голоса нынешним воровитым политическим кастратам,протирающим штаны и рейтузы в ВР”!АМИНЬ!

  42. Готуються..! Вибори..!?? Хочеться “ловити рибку у мутній воді”!

    Не дай Боже так “аукнеться”, прийде час – “їм” відгукнеться..!!!

  43. Підписуюся під цією статтею. Згоден щоб мій голос було долучено до звернення (до Кабінету Міністрів, і народних депутатів)

  44. не имеют они законного права выполнять никаких действий “передбачених” в этом законе!

  45. Може ще заборонять подружжям займатися сексом з 6.00 до 23.00? а як же зростання народжуваності в країні без еротики? завтра на наших жінок паранжду вдягнуть.
    це вже перебор
    я проти такого Закону

  46. Що ж це робиться?

    “продукція, що містить зображення (опис) людського тіла …, які є продовженням, підтвердженням глибини емоційних переживань людини, і мають за мету розкриття проявів її чуттєвості та досягнення естетичного ефекту” –

    “Його суворе обличчя враз посвітліло, коли він згадав мрійливу посмішку коханої.” (експромт) – це теж еротика, так як є опис тіла (обличчя – теж частина тіла) і є мета розкриття проявів чуттєвості. Що, після цього потрібно заборонити цей сайт а мене знайти та показово покарати, за порушення цього “закону”?

    Це наступ! Здається таки потрібно буде вживати відповідних заходів! Це ж оголошення війни свободі слова… та, навіть творчої думки!


    Ми не прощаємо! Ми не забуваємо! Чекайте нас! Ми – Легіон!

  47. Підписуюся під цією статтею. Згоден щоб мій голос було долучено до звернення (до Кабінету Міністрів, і народних депутатів)

  48. карнавал лицемірних фарисеїв.У донецькій владі ніхто не сумнівається,вони ж відверто будують совок, найогидніше в цій історії представники так званої демократичної опозиції,що на словах найбільше кричать про демократію, а на ділі такі ж далекі від неї, як горезвісна влада. Боляче за нашу країну, що все далі йде не ту сторону. Можливо це і є відповідь на питання,чому ми за 20 років, так і не зрушили з місця.Бємо себе в груди, запевняючи, що ми Європейці, а насправді…

  49. Подписываюсь под статьёй. В Украине свирепствует инквизиция, практически отсутствуют свобода творчества и свобода выражения взглядов, книжные и видеорынки патрулируются вооружёнными полицаями, за съёмки (равно как и за распространение) порнофильмов, в которых взрослые люди занимаются сексом, не нарушая при этом ничьих прав, людей отправляют в концлагеря. Проводится активная пуританизация населения; обществу на законодательном уровне навязывается представление о сексе как о грязном и недостойном явлении. Подобного вмешательства в личную жизнь граждан, в деятельность средств массовой информации (в том числе и интернет-ресурсов), в работу представителей творческих профессий нет и не может быть в государствах, признанных демократическими; и этому вмешательству необходимо положить конец.

  50. Подписываюсь под данной статьей!!! Я хочу защить свои права!!!

  51. Додаю свій голос. Ці упирі діждуть ще new-Коліївщини!

  52. Підтримою!В УКРАЇНІ повина бути свобода вибору у всіх сверах її існуваня!

  53. Підтримую!Давайте будемо патріотами і будемо відстоювати свої права! Не ті чпси, щоб знущатися над людьми!

Comments are closed.